Król wśród świątecznych słodkości. Aromatyczny piernik w prostym przepisie
Piernik z tego przepisu będzie smakował doskonale już tego samego dnia, ale w przypadku tego wypieku czas działa na jego korzyść. Odpowiednio przechowywany w chłodnym, zaciemnionym pomieszczeniu lub lodówce zachowa swoją świeżość przez około tydzień. Przepis poleca Paweł Suchenek, szef kuchni warszawskiej restauracji Nova Wola.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
● Masło - 125 g
● Brązowy cukier - 250 g
● Mąka pszenna - 300 g
● 2 łyżki miodu
● 2 łyżki powideł śliwkowych
● 4 łyżeczki przyprawy piernikowej
● 1 łyżeczka cynamonu
● 2 łyżki gorzkiego kakao
● 2 łyżeczki sody oczyszczonej
● 2 łyżki kawy zbożowej
● Mleko - 250 ml
● 2 jajka
Składniki
Do przełożenia:
● Kilka łyżek powideł śliwkowych
Składniki
Polewa:
● 1/3 szklanki śmietany kremówki
● Gorzka czekolada - 100 g
Przepis
- Piekarnik nagrzej do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Przyszykuj formę keksową do pieczenia, wysmaruj ją dokładnie tłuszczem (najlepiej zimnym masłem) i obsyp zwykłą mąką. Odstaw na bok.
- W szerokim, większym garnku na małym ogniu roztop masło, dodaj cukier i wymieszaj. Kolejno dodawaj: miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon i kakao. Podgrzewaj jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Uważaj, aby nie przypalić esencjonalnej mikstury – bazy naszego piernika.
- Zdejmij garnek z ognia, odczekaj minutę na przestudzenie i dodaj kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko oraz energicznie wymieszaj.
- Cały czas mieszając dodawaj stopniowo mąkę, najlepiej przez sitko. Masa nie powinna mieć grudek, być leista i gładka – poświęć chwilę na dokładne połączenie składników. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, wylej ją do przygotowanej wcześniej foremki i wstaw do piekarnika.
- Piecz przez 45 minut, a po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Po całkowitym ostudzeniu piernik przekrój na pół i przełóż powidłami.
- Następnie przygotuj polewę – w rondelku zagotuj śmietankę kremówkę i odstaw ją z ognia. Do jeszcze gorącej dodaj połamaną na kosteczki lub drobno posiekaną czekoladę (wybierz tę dobrej jakości, o wysokiej zawartości kakao). Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowaną polewę ostudzić, a następnie polej nią cały piernik.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl