Trwa ładowanie...

Król twojej kuchni. Jak wybrać najlepszy olej roślinny?

Oleje roślinne to doskonałe źródło niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych oraz nieoceniony składnik wartościowych i pożywnych dań. Wśród wielu dostępnych na rynku tłuszczów roślinnych niekwestionowaną gwiazdą jest olej rzepakowy. Przekonaj się, dlaczego warto spożywać go każdego dnia.

Materiał partnera: Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych
Król twojej kuchni. Jak wybrać najlepszy olej roślinny?Źródło: Adobe Stock
d2grh6m
d2grh6m

W zdrowej, zbilansowanej diecie nie może zabraknąć tłuszczów, które dostarczają wielu cennych składników odżywczych, uczestniczą w przyswajaniu witamin A, D, E i K, biorą udział w procesach biochemicznych, a także stanowią materiał budulcowy tkanek i błon komórkowych. Niewątpliwie, najzdrowszymi tłuszczami są te pochodzenia roślinnego. Oleje pozyskiwane z ziaren zawierają kilkukrotnie mniej kwasów nasyconych niż tłuszcze zwierzęce, dzięki czemu mogą je spożywać osoby z problemami kardiologicznymi i chorobami krążenia. Te naturalne tłuszcze bogate w kwasy nienasycone (w skrócie NNKT) wspomagają funkcjonowanie mózgu, pozytywnie wpływają na wzrok, skórę i układ nerwowy, a także chronią organizm przed wieloma groźnymi chorobami cywilizacyjnymi, jak otyłość, miażdżyca, choroba wieńcowa czy zaburzenia pracy serca.

Na sklepowych półkach znajdziemy wiele różnych gatunków oliwy i olejów roślinnych, jednak to olej rzepakowy jest wśród nich prawdziwym królem. Tłuszcz pozyskiwany z nasion rzepaku to najcenniejsze źródło niezbędnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych: linolowego (omega-6), alfa-linolenowego (omega-3) oraz oleinowego (omega-9). Co więcej, w oleju rzepakowym znajduje się ich aż dziesięć razy więcej niż w popularnej oliwie z oliwek. To nieoceniony element wielu potraw. Smakuje wyśmienicie zarówno na zimno, jak i na ciepło – świetnie sprawdza się podczas gotowania, smażenia, a także jako składnik sosów i sałatek. Szukasz zdrowego i smacznego tłuszczu roślinnego? Olej rzepakowy to najlepszy wybór. Poznaj wszystkie jego właściwości.

 Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock

Oleje roślinne – dlaczego są tak ważne w zdrowej diecie?

Dbanie o linię i zdrową dietę dla wielu osób oznacza całkowitą rezygnację z tłuszczów. To ogromny błąd. Organizm potrzebuje tłuszczów do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tłuszcze uczestniczą w wielu ważnych procesach wewnątrzustrojowych, dlatego nie można ich całkowicie skreślić z jadłospisu, jednak podczas komponowania odżywczych i wartościowych posiłków warto zwrócić uwagę, po jakie tłuszcze sięgamy. Okazuje się bowiem, że nie każde z nich działają dobroczynnie na nasze zdrowie.

d2grh6m

Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego warto ograniczyć do minimum albo całkowicie wyeliminować z diety. Ich zdrowym i cennym dla organizmu zamiennikiem są oleje roślinne – źródło witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dietetycy przekonują, że naturalne oleje powinny pojawiać się w naszym menu codziennie. To dzięki nim nasze serce pracuje prawidłowo, nauka i koncentracja na obowiązkach zawodowych przychodzi nam bez trudu, cera promienieje zdrowym blaskiem, waga wciąż trzyma się normy. Do licznych zalet nienasyconych kwasów tłuszczowych należy także profilaktyka groźnych chorób serca, układu pokarmowego i skóry.

Prawdziwy król wśród roślinnych tłuszczów. Odkrywamy właściwości oleju rzepakowego

Żeby nasz organizm mógł funkcjonować prawidłowo, potrzebujemy dwóch rodzajów nienasyconych kwasów tłuszczowych: omega-3 i omega-6. Ich najlepszym i najbardziej wartościowym źródłem jest olej rzepakowy. Ten wyjątkowy produkt zawiera aż 90 proc. NNKT, co czyni go prawdziwym liderem wśród roślinnych tłuszczów. W każdej złocistej kropli oleju rzepakowego znajdziemy kwas linolowy (omega-6), alfa-linolenowy (omega-3) oraz oleinowy (omega-9). Warto pamiętać, że organizm ludzki nie ma zdolności do produkowania każdego tych kwasów, dlatego musi pobierać je wraz z pożywieniem.

 Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock

Codzienne spożywanie niewielkiej ilości oleju rzepakowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na każdą z tych substancji. Pod względem stężenia NNKT tłuszcz pozyskiwany z nasion rzepaku jest prawdziwym liderem i plasuje się na pierwszym miejscu wśród dostępnych na rynku olejów roślinnych. Ponadto dostarcza także cennej witaminy E, która jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki oraz witaminy K – kluczowej w utrzymaniu zdrowych kości i procesie krzepnięcia krwi. Włączając olej rzepakowy do codziennej diety, zapewniamy sobie naturalną ochronę przed chorobami układu krążenia, cukrzycą i nowotworami. Zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe dbają o dobrą kondycję skóry, regulują przemianę materii i pomagają zachować szczupłą sylwetkę, a także pozytywnie wpływają na prawidłową pracę mózgu i wzroku.

d2grh6m

Niezawodny pomocnik w twojej kuchni

Poza licznymi walorami zdrowotnymi, olej rzepakowy wyróżnia także doskonały smak i uniwersalne zastosowanie w kuchni, co czyni go prawdziwym liderem wśród tłuszczy roślinnych. Dzięki swojej wszechstronności sprawdzi się zarówno do potraw serwowanych na gorąco, jak i dań na zimno. Do smażenia najlepszy będzie rafinowany olej rzepakowy. Wyróżnia go nie tylko dobry skład i właściwości odżywcze, ale także wysoka temperatura dymienia, dzięki czemu bez trudu usmażymy na nim mięso, ryby oraz warzywa. Ten wariant oleju rzepakowego z powodzeniem można także stosować do wypieków zamiast margaryny lub masła. Pieczywo i ciasta będą zachwycały wyśmienitym smakiem, a dodatkowo każdy z wypieków będzie znacznie zdrowszy od tych z dodatkiem tłuszczów zwierzęcych.

 Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock

W przypadku sałatek, surówek, dressingów i sosów polecamy zarówno olej rzepakowy rafinowany, jak i tłoczony na zimno. W przeciwieństwie do oliwy z oliwek, nie ma on mocnego zapachu i posmaku goryczki, który dla wielu wybrednych smakoszy jest trudny do zaakceptowania. Delikatny smak oleju rzepakowego pokochają wszyscy domownicy – także dzieci. W diecie malucha kilka kropel oleju z powodzeniem zastąpi masło, które zazwyczaj wkładamy do zupek, kleików i przecierów.

d2grh6m

Żeby jednak ten produkt nie stracił swoich cennych właściwości, powinien być odpowiednio przechowywany. Najlepiej trzymać go w oryginalnym, fabrycznym opakowaniu – przelewanie oleju do karafki lub innego naczynia może skrócić jego trwałość i doprowadzić do zanieczyszczeń. Ponadto olej rzepakowy lubi cień i chłód. Zapewniając mu takie warunki, mamy pewność, że nie straci walorów smakowych i odżywczych.

Wybierając olej rzepakowy, mamy pewność, że każda potrawa będzie smaczna i udana, a nasza dieta wzbogaci się o cenne witaminy i kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9. To prawdziwy sojusznik w walce o zdrowie i gwarancja kulinarnych sukcesów, który powinien mieć swoje miejsce w każdej kuchni!

Materiał partnera: Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych
d2grh6m
d2grh6m
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj