Krokiety z ryżu z parmezanem według przepisu z 1895 roku

Krokiety z ryżu z dodatkiem parmezanu będą dobrym dodatkiem albo nawet samodzielnym daniem głównym. To szybki i prosty sposób na coś innego na obiad niż ziemniaki z kotletem. Lena Kostylewa, autorka bloga "Przepisy tradycyjne", sprawdziła recepturę na to danie z 1895 roku.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Krokiety z ryżu z dodatkiem parmezanu będą dobrym dodatkiem albo nawet samodzielnym daniem głównym. To szybki i prosty sposób na coś innego na obiad niż ziemniaki z kotletem. Lena Kostylewa, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne", sprawdziła recepturę na to danie z 1895 roku.

Przepis na krokiety można znaleźć w książce kucharskiej "Kucharz Warszawski". Na jej stronach widnieje taki opis tego dania:
"Ćwierć funta ryżu sparzyć wrzącą wodą, potem wodę zlać, a ryż nalać rosołem lub mlekiem, posolić i gotować na wolnym ogniu, aż będzie miękki. Odstawić, a gdy przestygnie, wymieszać go z 3-ma surowemi żółtkami, 3-ma łyżkami parmezanu i łyżką masła. Następnie brać po łyżce ryżu na rękę i formować podłużne gałki grubości 2 palców. Krokiety maczać w jajku robitem z wodą, obsypywać przesianą bułeczką i smażyć na gorącem maśle. Podać jako potrawę oddzielną lub jako smaczny dodatek do baraniny pieczonej i smażonej".

Składniki:

100 g ryżu
2 jajka
1 łyżka parmezanu
1 łyżka masła
Szczypta soli i pieprzu
Odrobina bułki tartej

Przygotowanie:

Sparzam ryż wrzątkiem, zlewam wodę i zalewam go ponownie tylko, że rosołem. Gotuję ryż do momentu, aż będzie całkowicie miękki. Studzę ugotowany ryż. Do ryżu dodaję żółtko, parmezan, masło, sól i pieprz. Formuję zgrabne krokieciki i obtaczam je w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Krokiety smażę do momentu, aż będą rumiane z każdej strony. Podaję je z lekką sałatką.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja