Krokiety z ryżu z parmezanem według przepisu z 1895 roku

Krokiety z ryżu z dodatkiem parmezanu będą dobrym dodatkiem albo nawet samodzielnym daniem głównym. To szybki i prosty sposób na coś innego na obiad niż ziemniaki z kotletem. Lena Kostylewa, autorka bloga "Przepisy tradycyjne", sprawdziła recepturę na to danie z 1895 roku.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Krokiety z ryżu z dodatkiem parmezanu będą dobrym dodatkiem albo nawet samodzielnym daniem głównym. To szybki i prosty sposób na coś innego na obiad niż ziemniaki z kotletem. Lena Kostylewa, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne", sprawdziła recepturę na to danie z 1895 roku.

Przepis na krokiety można znaleźć w książce kucharskiej "Kucharz Warszawski". Na jej stronach widnieje taki opis tego dania:
"Ćwierć funta ryżu sparzyć wrzącą wodą, potem wodę zlać, a ryż nalać rosołem lub mlekiem, posolić i gotować na wolnym ogniu, aż będzie miękki. Odstawić, a gdy przestygnie, wymieszać go z 3-ma surowemi żółtkami, 3-ma łyżkami parmezanu i łyżką masła. Następnie brać po łyżce ryżu na rękę i formować podłużne gałki grubości 2 palców. Krokiety maczać w jajku robitem z wodą, obsypywać przesianą bułeczką i smażyć na gorącem maśle. Podać jako potrawę oddzielną lub jako smaczny dodatek do baraniny pieczonej i smażonej".

Składniki:

100 g ryżu
2 jajka
1 łyżka parmezanu
1 łyżka masła
Szczypta soli i pieprzu
Odrobina bułki tartej

Przygotowanie:

Sparzam ryż wrzątkiem, zlewam wodę i zalewam go ponownie tylko, że rosołem. Gotuję ryż do momentu, aż będzie całkowicie miękki. Studzę ugotowany ryż. Do ryżu dodaję żółtko, parmezan, masło, sól i pieprz. Formuję zgrabne krokieciki i obtaczam je w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Krokiety smażę do momentu, aż będą rumiane z każdej strony. Podaję je z lekką sałatką.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀