Kremówka papieska. Jak przygotować ulubiony deser Jana Pawła II?

Ulubione ciastko papieża - słynna kremówka - stała się symbolem swobody Jana Pawła II w kontaktach z wiernymi. Wspomnienia młodości, jakie papież snuł podczas ostatniej wizyty w rodzinnych Wadowicach (16 czerwca 1999 r.), zapoczątkowały niesamowitą popularność tych ciastek. Od tamtej pory wiele cukierni nie tylko w Wadowicach, ale i w różnych miejscach w kraju, zaczęło oferować ciastka o nazwie "kremówki papieskie".

Kremówka papieska w 100. rocznicę urodzin Jana Pawła II
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Kremówki - ulubione ciastka papieża

Po śmierci papieża abp Józef Życiński powiedział: "kremówki tak, encykliki nie". Chciał w ten sposób zwrócić uwagę na spłycone postrzeganie papieża wyłącznie w kategoriach emocji.

Jezuita o. Wacław Oszajca w "Super Expressie" tak odniósł się do sprawy kremówek: "Proszę nie bagatelizować znaczenia kremówek. Kremówki czasami są równie ważne jak encykliki. Nie sposób jest żyć na okrągło kremówkami, nie sposób jest na okrągło żyć encyklikami".

Zobacz też: Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Dlaczego papież wspomniał o kremówkach? "Ten przykład otwiera ludzi na rzeczy proste, którymi się trzeba umieć cieszyć - to zachęta, żebyśmy umieli smakować życie również w jego prostych przejawach. Czy jeszcze to potrafimy? Na te kremówki trzeba też zapracować, zasłużyć... 'Chodziliśmy tam po maturze'. W końcu za wspomnieniem o kremówkach kryje się nie tylko radość i słodkość tego stanu ciała i ducha, jakim jest młodość. Bowiem kryje się za tym wspomnieniem również tragedia czasu historycznego, w którym tę młodość przyszło przeżywać Jego pokoleniu" - mówił o. Oszajca.

Kremówki papieskie - jak zrobić?

Tradycyjna kremówka to deser składający się z dwóch płatów ciasta francuskiego, przełożonego kremem śmietankowym lub budyniowo-waniliowym. Wierzch ciasta jest posypany cukrem pudrem. Idealna kremówka powinna być delikatna, puszysta i aksamitna. Przygotowanie tego deseru nie jest trudne. Możemy użyć gotowego cista francuskiego. Zwróćmy jednak uwagę na skład.

Obraz
© Adobe Stock

Kremówki papieskie - przepis

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (w rulonie)
  • 2 l mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 opakowania budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 400 g masła
  • cukier puder do posypania

Przepis:

1. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na nią ciasto francuskie, które nakłuwamy widelcem. Pieczemy je przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

2. W tym czasie ponownie nakłuwamy je widelcem tak, aby stało się proste. Gotowe powinno mieć złoty kolor i być płaskie. Studzimy.

3. Podczas pieczenia przyrządzamy krem. W 2 szklankach mleka rozpuszczamy budynie i mąki.

4. Pozostałe mleko zagotowujemy i cały czas mieszamy. Delikatnie dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy oraz masło. Wszystko mieszamy i zagotowujemy.

5. Zdejmujemy z palnika i wlewamy mieszankę budyniu i mleka. Następnie gotujemy wszystko kilka minut, aż będzie gęste. Studzimy.

6. Przygotowanym kremem przekładamy upieczone placki ciasta. Kroimy je na mniejsze części i sypiemy cukrem pudrem.

Zobacz też:

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟