Kremówka papieska. Jak przygotować ulubiony deser Jana Pawła II?

Ulubione ciastko papieża - słynna kremówka - stała się symbolem swobody Jana Pawła II w kontaktach z wiernymi. Wspomnienia młodości, jakie papież snuł podczas ostatniej wizyty w rodzinnych Wadowicach (16 czerwca 1999 r.), zapoczątkowały niesamowitą popularność tych ciastek. Od tamtej pory wiele cukierni nie tylko w Wadowicach, ale i w różnych miejscach w kraju, zaczęło oferować ciastka o nazwie "kremówki papieskie".

Kremówka papieska w 100. rocznicę urodzin Jana Pawła II
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Kremówki - ulubione ciastka papieża

Po śmierci papieża abp Józef Życiński powiedział: "kremówki tak, encykliki nie". Chciał w ten sposób zwrócić uwagę na spłycone postrzeganie papieża wyłącznie w kategoriach emocji.

Jezuita o. Wacław Oszajca w "Super Expressie" tak odniósł się do sprawy kremówek: "Proszę nie bagatelizować znaczenia kremówek. Kremówki czasami są równie ważne jak encykliki. Nie sposób jest żyć na okrągło kremówkami, nie sposób jest na okrągło żyć encyklikami".

Zobacz też: Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Dlaczego papież wspomniał o kremówkach? "Ten przykład otwiera ludzi na rzeczy proste, którymi się trzeba umieć cieszyć - to zachęta, żebyśmy umieli smakować życie również w jego prostych przejawach. Czy jeszcze to potrafimy? Na te kremówki trzeba też zapracować, zasłużyć... 'Chodziliśmy tam po maturze'. W końcu za wspomnieniem o kremówkach kryje się nie tylko radość i słodkość tego stanu ciała i ducha, jakim jest młodość. Bowiem kryje się za tym wspomnieniem również tragedia czasu historycznego, w którym tę młodość przyszło przeżywać Jego pokoleniu" - mówił o. Oszajca.

Kremówki papieskie - jak zrobić?

Tradycyjna kremówka to deser składający się z dwóch płatów ciasta francuskiego, przełożonego kremem śmietankowym lub budyniowo-waniliowym. Wierzch ciasta jest posypany cukrem pudrem. Idealna kremówka powinna być delikatna, puszysta i aksamitna. Przygotowanie tego deseru nie jest trudne. Możemy użyć gotowego cista francuskiego. Zwróćmy jednak uwagę na skład.

Obraz
© Adobe Stock

Kremówki papieskie - przepis

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (w rulonie)
  • 2 l mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 opakowania budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 400 g masła
  • cukier puder do posypania

Przepis:

1. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na nią ciasto francuskie, które nakłuwamy widelcem. Pieczemy je przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

2. W tym czasie ponownie nakłuwamy je widelcem tak, aby stało się proste. Gotowe powinno mieć złoty kolor i być płaskie. Studzimy.

3. Podczas pieczenia przyrządzamy krem. W 2 szklankach mleka rozpuszczamy budynie i mąki.

4. Pozostałe mleko zagotowujemy i cały czas mieszamy. Delikatnie dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy oraz masło. Wszystko mieszamy i zagotowujemy.

5. Zdejmujemy z palnika i wlewamy mieszankę budyniu i mleka. Następnie gotujemy wszystko kilka minut, aż będzie gęste. Studzimy.

6. Przygotowanym kremem przekładamy upieczone placki ciasta. Kroimy je na mniejsze części i sypiemy cukrem pudrem.

Zobacz też:

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki