Kremowa zupa z kopru włoskiego
Ta delikatna i pyszna zupa jest godna każdego stołu i każdej okazji. Główną rolę gra w niej fenkuł, który traci nieco swój anyżowy smak. Ale koper włoski posiada szereg zalet i właściwości leczniczych i zdrowotnych. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- 2 bulwy kopru włoskiego
- 2 ziemniaki
- biała część średniego pora
- oliwa
- sól i pieprz
- Umyj bulwy kopru i białą część pora. Pokrój na plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój.
- W płaskim garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć wszystkie warzywa. Duś na małym ogniu, często mieszając, ok. 10 minut.
- Wlej wodę – 500 ml i gotuj wolno, aż warzywa będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem.
- Zmiksuj ręcznym blenderem. Ewentualnie dolej wody do gęstości jaką lubisz.
- Rozlej krem do naczyń, polej oliwą, posyp pieprzem i udekoruj listkami fenkułu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze