Krem z marchewki z chipsami
- Składniki:
- 2 marchewki
- 1 ziemniak
- 2 jabłka
- ząbek czosnku
- cebula
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki domowej kostki warzywnej (http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/10/kostka-warzywna-czyli-szybko-i-zdrowo.html )
- sól i pieprz do smaku
- dodatkowo 2 jabłka na chipsy
Szybka, zdrowa zupa krem z propozycją składników do eksperymentowania. Chipsy z jabłek najlepiej zrobić kilka dni wcześniej, są pyszne. Jeśli mają być dla dzieci to jednak radzę obrać skórki.
Rozgrzejcie się więc tą zimową zupą z bukietem aromatu i koszykiem warzyw.
Jak zrobić zupę?
- obierz marchew, pokrój w krążki 1-2 cm
- do garnka dodaj oliwę, pokrojoną marchew i lekko zezłoć
- obierz pozostałe warzywa i jabłka
- soczewicę wypłucz na sitku
- do marchewki dodaj około 2 l wody, warzywa, jabłka, cynamon i soczewicę
- gotuj 20-30 min.
- zmiksuj blenderem lub w mikserze
- dodaj kostkę warzywną, zagotuj i dopraw ewentualnie solą i pieprzem
- przed podaniem dodaj chipsy z jabłek kilka grzanek lub łyżkę jogurtu
Chipsy z jabłek
Jak je zrobić?
- jabłka mogą być obrane lub ze skórką
- wydrąż je w środku
- pokrój na plastry
- włóż do nagrzanego do 100 stopni piekarnika na 10-15 min.
- zmniejsz temp. do 70 stopni i susz jeszcze około 30-40 min
http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/12/krem-z-marchewki-z-chipsami-carrot-soup.html
Przepis dodał użytkownik mystylemyeveryday
Podziel się opinią
Komentarze