Trwa ładowanie...
d1glhbk
11-08-2020 09:57

Krem z kalafiora według Ewy Wachowicz. Smakowita zupa na lato

Przepis

Kalafior to jedno z tych warzyw, które właśnie latem smakują najlepiej. Kalafiora najczęściej podajemy z bułką tartą podsmażoną na maśle. Jednak na tym możliwości się nie kończą. Ewa Wachowicz proponuje aromatyczną i aksamitną zupę.

d1glhbk
1.5
(2 głosy)
Oceń:
Archiwum prywatne
Źródło: Archiwum prywatne
Składniki
  • 1 kalafior
  • wywar drobiowy lub warzywny
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 250 ml śmietany
  • sól
  • pieprz

Do podania:

  • chipsy z selera
  • ocet balsamiczny
Przepis
  • Różyczki kalafiora przełożyć do garnka z gorącym wywarem, ugotować.
  • Gdy kalafior zmięknie, przyprawić kurkumą i gotować przez około 5 minut. Zabielić śmietaną, zahartowaną gorącą zupą. Zmiksować.
  • Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Podawać z chipsami z selera. Warzywo wystarczy pokroić bardzo cienko (np. na mandolinie lub szatkownicy do ogórków), ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i zapiec w piekarniku (30-40 minut w temp. 150 st. C).
  • Pod koniec uchylić drzwiczki, by wilgoć "wyszła" na zewnątrz. Skropić octem balsamicznym.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Podziel się opinią

1
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1glhbk
d1glhbk
d1glhbk
Więcej tematów
d1glhbk