Krem z kalafiora według Ewy Wachowicz. Smakowita zupa na lato
Kalafior to jedno z tych warzyw, które właśnie latem smakują najlepiej. Kalafiora najczęściej podajemy z bułką tartą podsmażoną na maśle. Jednak na tym możliwości się nie kończą. Ewa Wachowicz proponuje aromatyczną i aksamitną zupę.
Do podania:
- chipsy z selera
- ocet balsamiczny
- Różyczki kalafiora przełożyć do garnka z gorącym wywarem, ugotować.
- Gdy kalafior zmięknie, przyprawić kurkumą i gotować przez około 5 minut. Zabielić śmietaną, zahartowaną gorącą zupą. Zmiksować.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać z chipsami z selera. Warzywo wystarczy pokroić bardzo cienko (np. na mandolinie lub szatkownicy do ogórków), ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i zapiec w piekarniku (30-40 minut w temp. 150 st. C).
- Pod koniec uchylić drzwiczki, by wilgoć "wyszła" na zewnątrz. Skropić octem balsamicznym.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Podziel się opinią
Komentarze