Krem z dyni z mlekiem kokosowym
- 1 kg upieczonej dyni piżmowej
- 1 l mleka kokosowego
- 2 kostki rosołowe
- 10 g świeżego imbiru
- 6 szt. trawy cytrynowej
- 1 kawałek galangalu
- 2 ząbki czosnku
- 1 strąk czerwonej ostrej papryki chili
- 3 średniej wielkości cebule
- Tłuszcz roślinny do smażenia
W garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij rozdrobnioną cebulę, dodaj starty imbir, czosnek, posiekane chili. Całość smaż chwilę.
Dodaj upieczoną dynię, mleko kokosowe, dwa całe kawałki trawy cytrynowej, kawałek galangalu. Zupę gotuj około 10 min., po czym dodaj kostki rosołowe, które doprawią zupę.
Zupę zmiksuj dokładnie i przecedź przez drobne sito, dodaj liście cytrynowe i jeszcze raz zagotuj.
Podziel się opinią
Komentarze