Krakowski obwarzanek. Jak go podać?

Obwarzanek krakowski obgotowuje się – obwarza – we wrzątku. Posypany solą, makiem, sezamem lub serem żółtym pierścień z ciasta najsmaczniejszy jest na ciepło.

Krakowski obwarzanekKrakowski obwarzanek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Paweł Brzozowski / grinus.pl

Obwarzanek krakowski

Obwarzanek to symbol Krakowa, a wręcz lokalny fast food o tradycji udokumentowanej już w 1257 roku. Sprzedawany jest w budkach, straganach i obwoźnych wózkach na prawie każdym rogu oraz na rynku tego klimatycznego i pełnego uroku miasta. Obwarzanek bywa często niesłusznie mylony z bajglem lub preclem. Od 2006 roku obwarzanek jest wpisany na listę produktów tradycyjnych w kategorii wyrobów piekarniczych i cukierniczych województwa małopolskiego.

Obwarzanek kształtem przypomina lekko skręcony pierścień lub krakowski wianek i jest pusty w środku. Na zewnątrz obwarzanek jest niezwykle chrupiący, posypany solą, makiem bądź sezamem. Wnętrze warkocza obwarzanka jest natomiast mięciutkie, dobrze wypieczone. Krakowscy piekarze obwarzają ten rodzaj pieczywa, czyli wstępnie obgotowują go w doprawionym wrzątku (kiedyś miodem) od średniowiecza aż po dzień dzisiejszy. Najsmaczniejsze obwarzanki to te, które można zjeść na ciepło, od razu po przygotowaniu.

Tosty francuskie na słodko. Na śniadanie i nie tylko

Obwarzanek – kalorie

Jasne pieczywo jest bardzo kaloryczne. Średniej wielkości stugramowy obwarzanek z makiem, wywodzący się z okolic Wawelu, zawiera 263 kalorie, z czego 3/4 pochodzi z węglowodanów. Żeby go spalić, trzeba bardzo szybko biegać przed kwadrans lub prędko jechać na rowerze przez około pół godziny. Obwarzanki piecze się z białej, oczyszczonej mąki, stąd ich wysoka kaloryczność. Na diecie odchudzającej można sobie jednak pozwolić na obwarzanka krakowskiego raz na jakiś czas. Na co dzień jednak najlepiej jest wybierać pełnoziarniste produkty zbożowe z dużą ilością błonnika, nie podnoszące poziomu cukru we krwi.

Rumiane obwarzanki mają swój odpowiednik w krajach bałkańskich. To simit lub gevrek, tureckie bajgle, lekko słodkie, pyszne zarówno jako przekąska, jak i zamiast kanapek, przygotowywane z dodatkiem odrobiny oliwy, mleka oraz drożdży.

Obwarzanki z serem, obwarzanki z twarogiem

Obwarzanki formułuje się ręcznie z 2-3 kawałków ciasta (sulek) i porządnie wypieka. Nie pakuje się ich w hermetyczne opakowania, ponieważ straciłby smak, zapach i charakterystyczną chrupkość, z której słyną. Jako posypka do obwarzanków dominuje sól bocheńska, wielicka lub kłodawska. Ostatnio coraz częściej można kupić z krakowskich wózków także obwarzanki posypane serem, które smakują wyśmienicie. Obwarzankami można cieszyć się także w domu i na wzór nowojorskich bajgli jeść je przykładowo na śniadanie. Dobrym pomysłem jest przekrojenie ich, a następnie przygotowanie składników i ulubionych dodatków. Jak jeść obwarzanki:

  • Obwarzanki z twarogiem, zrobionym z białego sera, rzodkiewki, szczypiorku i świeżo zmielonego pieprzu.
  • Obwarzanki z łososiem wędzonym i kremowym serkiem typu Filadelfia.
  • Obwarzanki na słodko z dżemem, marmoladą bądź konfiturą (to idealny dodatek do porannej, mocnej herbaty).

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg