Krakowski obwarzanek. Jak go podać?

Obwarzanek krakowski obgotowuje się – obwarza – we wrzątku. Posypany solą, makiem, sezamem lub serem żółtym pierścień z ciasta najsmaczniejszy jest na ciepło.

Krakowski obwarzanekKrakowski obwarzanek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Paweł Brzozowski / grinus.pl

Obwarzanek krakowski

Obwarzanek to symbol Krakowa, a wręcz lokalny fast food o tradycji udokumentowanej już w 1257 roku. Sprzedawany jest w budkach, straganach i obwoźnych wózkach na prawie każdym rogu oraz na rynku tego klimatycznego i pełnego uroku miasta. Obwarzanek bywa często niesłusznie mylony z bajglem lub preclem. Od 2006 roku obwarzanek jest wpisany na listę produktów tradycyjnych w kategorii wyrobów piekarniczych i cukierniczych województwa małopolskiego.

Obwarzanek kształtem przypomina lekko skręcony pierścień lub krakowski wianek i jest pusty w środku. Na zewnątrz obwarzanek jest niezwykle chrupiący, posypany solą, makiem bądź sezamem. Wnętrze warkocza obwarzanka jest natomiast mięciutkie, dobrze wypieczone. Krakowscy piekarze obwarzają ten rodzaj pieczywa, czyli wstępnie obgotowują go w doprawionym wrzątku (kiedyś miodem) od średniowiecza aż po dzień dzisiejszy. Najsmaczniejsze obwarzanki to te, które można zjeść na ciepło, od razu po przygotowaniu.

Tosty francuskie na słodko. Na śniadanie i nie tylko

Obwarzanek – kalorie

Jasne pieczywo jest bardzo kaloryczne. Średniej wielkości stugramowy obwarzanek z makiem, wywodzący się z okolic Wawelu, zawiera 263 kalorie, z czego 3/4 pochodzi z węglowodanów. Żeby go spalić, trzeba bardzo szybko biegać przed kwadrans lub prędko jechać na rowerze przez około pół godziny. Obwarzanki piecze się z białej, oczyszczonej mąki, stąd ich wysoka kaloryczność. Na diecie odchudzającej można sobie jednak pozwolić na obwarzanka krakowskiego raz na jakiś czas. Na co dzień jednak najlepiej jest wybierać pełnoziarniste produkty zbożowe z dużą ilością błonnika, nie podnoszące poziomu cukru we krwi.

Rumiane obwarzanki mają swój odpowiednik w krajach bałkańskich. To simit lub gevrek, tureckie bajgle, lekko słodkie, pyszne zarówno jako przekąska, jak i zamiast kanapek, przygotowywane z dodatkiem odrobiny oliwy, mleka oraz drożdży.

Obwarzanki z serem, obwarzanki z twarogiem

Obwarzanki formułuje się ręcznie z 2-3 kawałków ciasta (sulek) i porządnie wypieka. Nie pakuje się ich w hermetyczne opakowania, ponieważ straciłby smak, zapach i charakterystyczną chrupkość, z której słyną. Jako posypka do obwarzanków dominuje sól bocheńska, wielicka lub kłodawska. Ostatnio coraz częściej można kupić z krakowskich wózków także obwarzanki posypane serem, które smakują wyśmienicie. Obwarzankami można cieszyć się także w domu i na wzór nowojorskich bajgli jeść je przykładowo na śniadanie. Dobrym pomysłem jest przekrojenie ich, a następnie przygotowanie składników i ulubionych dodatków. Jak jeść obwarzanki:

  • Obwarzanki z twarogiem, zrobionym z białego sera, rzodkiewki, szczypiorku i świeżo zmielonego pieprzu.
  • Obwarzanki z łososiem wędzonym i kremowym serkiem typu Filadelfia.
  • Obwarzanki na słodko z dżemem, marmoladą bądź konfiturą (to idealny dodatek do porannej, mocnej herbaty).

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach