Obowiązkowy składnik francuskiej kuchni. Do czego podać bagietkę?

Bagietka, czyli bułka francuska to popularna nazwa dla charakterystycznego wypieku o długości ok. 1 metra i szerokości 5-6 centymetrów. To jeden z najbardziej rozpoznawalnych symboli Francji. Wymyślił ją piekarz Napoleona, a jej specyficzny kształt miał ułatwić transport pieczywa francuskim żołnierzom. Podobno bagietka mieściła się w kieszeni spodni.

bagietkiFrancuzi najbardziej lubią bagietki na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
6

Bagietka - charakterystyka

Klasyczna francuska bagietka jest wykonana z mąki pszennej, ma charakterystyczną złocistą skórkę i biały środek. Po ściśnięciu powinna wrócić do pierwotnego kształtu. To bardzo ważne, ponieważ elastyczność bagietki jest jednym z kryteriów jej jakości. Warto jednak pamiętać, że bagietki czerstwieją nieco szybciej niż inne rodzaje pieczywa, dlatego zawsze trzeba się zaopatrywać w świeże, najlepiej prosto z pieca.

Będąc w Hiszpanii, warto skusić się na tamtejszy przysmak piekarniczy – berra de pan, czyli długą bułkę, "niby bagietkę". Kształtem i wyglądem przypomina tę francuską, jednak Hiszpanie sprzedają je na wagę, nie przykładając zbytniej uwagi do wymiarów. Największe hiszpańskie bagietki ważą nawet 2 kg.

Bagietka – zastosowanie

Bagietkami możemy się zajadać w najrozmaitszych formach. Posmarowanych masłem czosnkowym albo dżemem. Chrupiąca bagietka, wysuszona nieco w piekarniku świetnie się sprawdzi jako dodatek do zupy. Możemy też wybrać zdrowszą – pełnoziarnistą wersję bagietki wypieczoną z mąki orkiszowej.

Angielski patent na czerstwe pieczywo

Francuzi najbardziej lubią bagietki na śniadanie. Podaje się je wtedy z masłem i konfiturą albo moczy w kawie lub kakao, które zawsze znajdą się na stole w towarzystwie bagietek. Bardzo często bagietki zabiera się także na piknik jako dodatek do serów, oliwek i wina. Takie pieczywo świetnie sprawdzi się także jako przekąska, np. w wersji z mozzarellą, pomidorami i bazylią.

W sklepach możemy spotkać bagietki z masłem czosnkowym i ziołami. Trudno jednak trafić na takie prosto wyjęte z pieca, w których masło nie zdążyło jeszcze do końca zastygnąć, a aromat ziół i czosnku jest bardzo intensywny. Dlatego warto bagietkę czosnkową przygotować samodzielnie w domu. Bagietka jest także świetnym pomysłem na imprezową przekąskę. W prosty sposób przygotujemy z niej szybką bruschettę.

Bagietka – kaloryczność

Bagietka jest co prawda przepyszna, ale nie powinniśmy zbyt często się nią zajadać, jeśli chcemy zachować zgrabną sylwetkę. Bagietka bowiem, jak inne rodzaje białego pieczywa, ma wysoki indeks glikemiczny i całkiem sporo kalorii – ok. 650.

Ponadto w 250 g bagietki (przeciętna francuska bagietka tyle waży) jest aż 145 g węglowodanów i całkiem sporo tłuszczu – 6,2 g. To tzw. węglowodany proste, które nie są pożądanym składnikiem w zdrowej, zbilansowanej diecie, ponieważ nie nasycają nas na długo i powodują szybki wzrost energii, a następnie równie szybki spadek. W wyniku tego procesu szybciej stajemy się głodni, a uczucie ssania w żołądku jest intensywniejsze. Dlatego warto zamieniać czasami pszenne bagietki na orkiszowe i pełnoziarniste wersje. Będą na pewno zdrowsze i na dłużej zaspokoją głód.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie