Kotlety schabowe pod pierzynką. Jak je zrobić?

Schabowe to klasyka polskiej kuchni. Goszczą co niedzielę w niemal każdym domu. Jeśli chcecie nieco odmienić smak tego tradycyjnego dania, przygotujcie na obiad kotlety schabowe pod pierzynką, zapiekane z żółtym serem. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Kotlety schabowe pod pierzynkąKotlety schabowe pod pierzynką
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 1 cebula
  • ½ główki kapusty
  • 1 marchew
  • 1 papryka czerwona
  • 30 dag pieczarek
  • 2 serki topione
  • 20 dag sera żółtego
  • bułka tarta do panierki
  • 2 jajka
  • Olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka octu
  • ½ łyżeczki cukru

Przepis

  • Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, kroimy w dwu centymetrowe plastry i rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
  • Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę, obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchew, obraną z nasion, pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem, solą, octem oraz cukrem. Pod koniec smażenia dodajemy dwa serki topione.
  • Usmażone kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakładam farsz warzywny i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem Zapiekamy w rozgrzanym piekarniki 5 minut w 180 st. C.
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟