Kotlety schabowe pod pierzynką. Jak je zrobić?

Schabowe to klasyka polskiej kuchni. Goszczą co niedzielę w niemal każdym domu. Jeśli chcecie nieco odmienić smak tego tradycyjnego dania, przygotujcie na obiad kotlety schabowe pod pierzynką, zapiekane z żółtym serem. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Kotlety schabowe pod pierzynkąKotlety schabowe pod pierzynką
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 1 cebula
  • ½ główki kapusty
  • 1 marchew
  • 1 papryka czerwona
  • 30 dag pieczarek
  • 2 serki topione
  • 20 dag sera żółtego
  • bułka tarta do panierki
  • 2 jajka
  • Olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka octu
  • ½ łyżeczki cukru

Przepis

  • Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, kroimy w dwu centymetrowe plastry i rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
  • Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę, obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchew, obraną z nasion, pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem, solą, octem oraz cukrem. Pod koniec smażenia dodajemy dwa serki topione.
  • Usmażone kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakładam farsz warzywny i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem Zapiekamy w rozgrzanym piekarniki 5 minut w 180 st. C.
Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki