Kotlety schabowe pod pierzynką. Jak je zrobić?
Schabowe to klasyka polskiej kuchni. Goszczą co niedzielę w niemal każdym domu. Jeśli chcecie nieco odmienić smak tego tradycyjnego dania, przygotujcie na obiad kotlety schabowe pod pierzynką, zapiekane z żółtym serem. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
- Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, kroimy w dwu centymetrowe plastry i rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
- Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę, obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchew, obraną z nasion, pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem, solą, octem oraz cukrem. Pod koniec smażenia dodajemy dwa serki topione.
- Usmażone kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakładam farsz warzywny i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem Zapiekamy w rozgrzanym piekarniki 5 minut w 180 st. C.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze