Trwa ładowanie...
d1bh9zv
05-08-2021 08:53

Kotlety schabowe pod pierzynką. Jak je zrobić?

Przepis

Schabowe to klasyka polskiej kuchni. Goszczą co niedzielę w niemal każdym domu. Jeśli chcecie nieco odmienić smak tego tradycyjnego dania, przygotujcie na obiad kotlety schabowe pod pierzynką, zapiekane z żółtym serem. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d1bh9zv
4.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki
  • 1 kg schabu
  • 1 cebula
  • ½ główki kapusty
  • 1 marchew
  • 1 papryka czerwona
  • 30 dag pieczarek
  • 2 serki topione
  • 20 dag sera żółtego
  • bułka tarta do panierki
  • 2 jajka
  • Olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka octu
  • ½ łyżeczki cukru
Przepis
  • Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, kroimy w dwu centymetrowe plastry i rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
  • Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę, obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchew, obraną z nasion, pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem, solą, octem oraz cukrem. Pod koniec smażenia dodajemy dwa serki topione.
  • Usmażone kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakładam farsz warzywny i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem Zapiekamy w rozgrzanym piekarniki 5 minut w 180 st. C.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kotlety schabowe pod pierzynką. Jak je zrobić?
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bh9zv
d1bh9zv
d1bh9zv
d1bh9zv
Więcej tematów
d1bh9zv