Kotlety mielone ze szpinakiem
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
W rondelku rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy połamany na kawałki mrożony szpinak.
Kiedy szpinak się rozmrozi, a część wody odparuje, dodajemy 2 łyżki oleju i 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i dusimy jeszcze 2 minuty. Szpinak odkładamy na bok, aby wystygnął.
W misce mieszamy mięso drobiowe, jajko, zimny szpinak, otręby owsiane oraz namoczone wcześniej w wodzie i wyciśnięte kromki chleba.
Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem i, jeśli mieszanka jest zbyt rzadka, dodajemy bułkę tartą.
Mokrymi dłońmi formujemy z mięsa kotlety i smażymy na średnim ogniu z dwóch stron, na lekko złoty kolor.
Smak kotletów świetnie podkreślą, np. ziemniaczki podsmażane i sałatka pomidorowa.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze