Kotlety mielone z serem w sosie pieczarkowym
Pieczarki można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Świetnie sprawdzają się m.in. jako baza pysznego i prostego sosu, którym wzbogacimy smak licznych potraw. Sos pieczarkowy doskonale komponuje się np. z kotletami mielonymi.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
- 30 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 2 jajka
- ok. 100 g łagodnego sera żółtego
- pieprz i sól
- tymianek, bazylia, oregano po 1 małej łyżeczce
- 1 szklanka bułki tartej + do obtoczenia
- 30 dag pieczarek
- śmietana 12 proc.
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
- 2 kromki czerstwego chleba lub 1 czerstwa bułkę
- ew. szklanka mleka
- pietruszka lub/i koperek drobno posiekane (mogą być suszone)
- Mięso włożyć do miski. Wsypać przyprawy (sól, pieprz, tymianek, bazylię, oregano). Wbić jajka. Dokładnie pomieszać.
- Do osobnej miseczki wlać chłodne mleko/wodę i włożyć do niego chleb/bułkę. Miękkie już pieczywo wycisnąć i dodać do mięsa.
- Starty na tarce o małych oczkach ser dodać do mięsa. Dokładnie wymieszać składniki.
- Dodać około szklanki bułki tartej, tak by mięso się nie "rozpadało". Dokładnie wymieszać.
- Z mięsa formować niewielkie płaskie kotleciki i obtaczać w bułce tartej.
- Włożyć kotlety na rozgrzaną patelnię. Czekać, aż mięso nie będzie surowe, ale nie smażyć do całkowitego przyrumienienia.
- Pieczarki umyć, pokroić w plastry lub kostkę. Włożyć do rondelka z niewielką ilością masła. Poczekać, aż zmniejszą swoją objętość. Dodać wody, pietruszkę lub/i koperek (ew. inne przyprawy wg. uznania). Po zagrzaniu odrobinę sosu wlać do miseczki lub głębokiego talerza i dodać do niego śmietany. Wlać zahartowaną śmietanę do sosu.
- Do gorącego sosu włożyć kotlety i jeszcze kilka, kilkanaście minut podgrzewać, by przesiąkły smakiem sosu.
- Podawać z ziemniakami lub makaronem.
- Rada: Obiad można podzielić na dwa, jeśli jednego dnia zjemy usmażone kotlety, a dopiero na drugi dzień te z sosem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze