Kotlety mielone z serem w sosie pieczarkowym

Pieczarki można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Świetnie sprawdzają się m.in. jako baza pysznego i prostego sosu, którym wzbogacimy smak licznych potraw. Sos pieczarkowy doskonale komponuje się np. z kotletami mielonymi.

Sos pieczarkowySos pieczarkowy
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 30 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 jajka
  • ok. 100 g łagodnego sera żółtego
  • pieprz i sól
  • tymianek, bazylia, oregano po 1 małej łyżeczce
  • 1 szklanka bułki tartej + do obtoczenia
  • 30 dag pieczarek
  • śmietana 12 proc.
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
  • 2 kromki czerstwego chleba lub 1 czerstwa bułkę
  • ew. szklanka mleka
  • pietruszka lub/i koperek drobno posiekane (mogą być suszone)

Przepis

  • Mięso włożyć do miski. Wsypać przyprawy (sól, pieprz, tymianek, bazylię, oregano). Wbić jajka. Dokładnie pomieszać.
  • Do osobnej miseczki wlać chłodne mleko/wodę i włożyć do niego chleb/bułkę. Miękkie już pieczywo wycisnąć i dodać do mięsa.
  • Starty na tarce o małych oczkach ser dodać do mięsa. Dokładnie wymieszać składniki.
  • Dodać około szklanki bułki tartej, tak by mięso się nie "rozpadało". Dokładnie wymieszać.
  • Z mięsa formować niewielkie płaskie kotleciki i obtaczać w bułce tartej.
  • Włożyć kotlety na rozgrzaną patelnię. Czekać, aż mięso nie będzie surowe, ale nie smażyć do całkowitego przyrumienienia.
  • Pieczarki umyć, pokroić w plastry lub kostkę. Włożyć do rondelka z niewielką ilością masła. Poczekać, aż zmniejszą swoją objętość. Dodać wody, pietruszkę lub/i koperek (ew. inne przyprawy wg. uznania). Po zagrzaniu odrobinę sosu wlać do miseczki lub głębokiego talerza i dodać do niego śmietany. Wlać zahartowaną śmietanę do sosu.
  • Do gorącego sosu włożyć kotlety i jeszcze kilka, kilkanaście minut podgrzewać, by przesiąkły smakiem sosu.
  • Podawać z ziemniakami lub makaronem.
  • Rada: Obiad można podzielić na dwa, jeśli jednego dnia zjemy usmażone kotlety, a dopiero na drugi dzień te z sosem.
Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟