Kotlety mielone z serem w sosie pieczarkowym

Pieczarki można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Świetnie sprawdzają się m.in. jako baza pysznego i prostego sosu, którym wzbogacimy smak licznych potraw. Sos pieczarkowy doskonale komponuje się np. z kotletami mielonymi.

Sos pieczarkowySos pieczarkowy
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 30 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 jajka
  • ok. 100 g łagodnego sera żółtego
  • pieprz i sól
  • tymianek, bazylia, oregano po 1 małej łyżeczce
  • 1 szklanka bułki tartej + do obtoczenia
  • 30 dag pieczarek
  • śmietana 12 proc.
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
  • 2 kromki czerstwego chleba lub 1 czerstwa bułkę
  • ew. szklanka mleka
  • pietruszka lub/i koperek drobno posiekane (mogą być suszone)

Przepis

  • Mięso włożyć do miski. Wsypać przyprawy (sól, pieprz, tymianek, bazylię, oregano). Wbić jajka. Dokładnie pomieszać.
  • Do osobnej miseczki wlać chłodne mleko/wodę i włożyć do niego chleb/bułkę. Miękkie już pieczywo wycisnąć i dodać do mięsa.
  • Starty na tarce o małych oczkach ser dodać do mięsa. Dokładnie wymieszać składniki.
  • Dodać około szklanki bułki tartej, tak by mięso się nie "rozpadało". Dokładnie wymieszać.
  • Z mięsa formować niewielkie płaskie kotleciki i obtaczać w bułce tartej.
  • Włożyć kotlety na rozgrzaną patelnię. Czekać, aż mięso nie będzie surowe, ale nie smażyć do całkowitego przyrumienienia.
  • Pieczarki umyć, pokroić w plastry lub kostkę. Włożyć do rondelka z niewielką ilością masła. Poczekać, aż zmniejszą swoją objętość. Dodać wody, pietruszkę lub/i koperek (ew. inne przyprawy wg. uznania). Po zagrzaniu odrobinę sosu wlać do miseczki lub głębokiego talerza i dodać do niego śmietany. Wlać zahartowaną śmietanę do sosu.
  • Do gorącego sosu włożyć kotlety i jeszcze kilka, kilkanaście minut podgrzewać, by przesiąkły smakiem sosu.
  • Podawać z ziemniakami lub makaronem.
  • Rada: Obiad można podzielić na dwa, jeśli jednego dnia zjemy usmażone kotlety, a dopiero na drugi dzień te z sosem.
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯