Kotlety mielone z serem w sosie pieczarkowym

Pieczarki można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Świetnie sprawdzają się m.in. jako baza pysznego i prostego sosu, którym wzbogacimy smak licznych potraw. Sos pieczarkowy doskonale komponuje się np. z kotletami mielonymi.

Sos pieczarkowySos pieczarkowy
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 30 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 jajka
  • ok. 100 g łagodnego sera żółtego
  • pieprz i sól
  • tymianek, bazylia, oregano po 1 małej łyżeczce
  • 1 szklanka bułki tartej + do obtoczenia
  • 30 dag pieczarek
  • śmietana 12 proc.
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
  • 2 kromki czerstwego chleba lub 1 czerstwa bułkę
  • ew. szklanka mleka
  • pietruszka lub/i koperek drobno posiekane (mogą być suszone)

Przepis

  • Mięso włożyć do miski. Wsypać przyprawy (sól, pieprz, tymianek, bazylię, oregano). Wbić jajka. Dokładnie pomieszać.
  • Do osobnej miseczki wlać chłodne mleko/wodę i włożyć do niego chleb/bułkę. Miękkie już pieczywo wycisnąć i dodać do mięsa.
  • Starty na tarce o małych oczkach ser dodać do mięsa. Dokładnie wymieszać składniki.
  • Dodać około szklanki bułki tartej, tak by mięso się nie "rozpadało". Dokładnie wymieszać.
  • Z mięsa formować niewielkie płaskie kotleciki i obtaczać w bułce tartej.
  • Włożyć kotlety na rozgrzaną patelnię. Czekać, aż mięso nie będzie surowe, ale nie smażyć do całkowitego przyrumienienia.
  • Pieczarki umyć, pokroić w plastry lub kostkę. Włożyć do rondelka z niewielką ilością masła. Poczekać, aż zmniejszą swoją objętość. Dodać wody, pietruszkę lub/i koperek (ew. inne przyprawy wg. uznania). Po zagrzaniu odrobinę sosu wlać do miseczki lub głębokiego talerza i dodać do niego śmietany. Wlać zahartowaną śmietanę do sosu.
  • Do gorącego sosu włożyć kotlety i jeszcze kilka, kilkanaście minut podgrzewać, by przesiąkły smakiem sosu.
  • Podawać z ziemniakami lub makaronem.
  • Rada: Obiad można podzielić na dwa, jeśli jednego dnia zjemy usmażone kotlety, a dopiero na drugi dzień te z sosem.
Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀