Trwa ładowanie...
d1hf900
oprac. Katarzyna Gileta

Kotlety mielone według Magdy Gessler

Przepis

Ile domów, tyle sposobów na kotlety mielone. Nic dziwnego, to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Swój sprawdzony przepis ma również królowa polskiej gastronomii, czyli Magda Gessler. Zobaczcie, jak przygotować idealne mielone według przepisu słynnej restauratorki.

d1hf900
1.8
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (najlepiej kupić kawałek wieprzowiny i kawałek wołowiny i zmielić je samemu)
  • 2 cebule
  • 2 kajzerki
  • 2 jajka
  • mleko do namoczenia bułek
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • bułka tarta do panierowania
  • 50 ml wody
  • 50 g masła
  • tłuszcz do smażenia
Przepis
  • Bułki namocz, a następnie odciśnij z nadmiaru mleka i dodaj do mięsa.
  • Cebule pokrój w kostkę. na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Kiedy przestygnie dodaj do mięsa. Wbij jajko, dopraw solą i pieprzem, wlej 50 ml zimnej wody i ew. przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Wyrób dokładnie mięsną masę, uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
  • Smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kotlety mielone według Magdy Gessler
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
15
Share
d1hf900
d1hf900
d1hf900
d1hf900
d1hf900
Więcej tematów
d1hf900