Kotlety mielone według Magdy Gessler
Ile domów, tyle sposobów na kotlety mielone. Nic dziwnego, to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Swój sprawdzony przepis ma również królowa polskiej gastronomii, czyli Magda Gessler. Zobaczcie, jak przygotować idealne mielone według przepisu słynnej restauratorki.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Bułki namocz, a następnie odciśnij z nadmiaru mleka i dodaj do mięsa.
- Cebule pokrój w kostkę. na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Kiedy przestygnie dodaj do mięsa. Wbij jajko, dopraw solą i pieprzem, wlej 50 ml zimnej wody i ew. przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wyrób dokładnie mięsną masę, uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl