Kotlety wieprzowe w kapuście kiszonej
Smaczny sposób na kotlety schabowe. Zamiast smażyć w panierce, można je udusić z kiszoną kapustą. Tak przygotowanie mięso wyjdzie soczyste i miękkie. Schabowe w kapuście podajemy z ziemniakami lub ziemniaczaną sałatką. Palce lizać.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 4 grube kotlety ze schabu z kostką lub bez
- 50 dkg kiszonej kapusty
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1/2 szklanki bulionu mięsnego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 cebula pokrojona w półplasterki
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól, pieprz
- Kotlety lekko rozbić, przyprawić solą, pieprzem i natrzeć czosnkiem, odstawić na 30 minut.
- Kapustę dokładnie wypłukać i odcisnąć. W dużym rondlu rozgrzać olej i usmażyć na nim kotlety.
- Kotlety wyjąć, odłożyć w ciepłe miejsce. Do pozostałego w rondlu tłuszczu dodać cebulę i po kilku minutach dodać kapustę, sos sojowy, cukier, przyprawić solą i pieprzem, podlać bulionem.
- Dusić na małym ogniu mieszając. Gdy kapusta zmięknie, dodać mięso i podgrzewać pod przykryciem kilka minut. Podawać na gorąco z ziemniakami lub sałatką ziemniaczaną.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze