WAŻNE
TERAZ

Rozpoczęło się spotkanie szefów MSZ Polski i Chin

Kotleciki ziemniaczano-serowe z baru mlecznego Targowy

Dla mnie "mleczaki", jak nazywa się powszechnie bary mleczne, nie są reliktami minionej epoki. To tętniące życiem, łączące ludzi ponad podziałami, karmiące najuboższych miejsca, które były i są ostoją tradycyjnej kuchni polskiej. Bar Targowy na Grzegórzkach jest moim ulubionym, mam też do niego najbliżej. Na podłodze mozaika z lat 60., na ścianach swojski biały siding, a na stołach cerata w biało-czerwoną kratkę Obszerne menu zawsze wprawia mnie w osłupienie, a zaraz potem wpędza w rozterkę. Wszystko, co bezmięsne, kusi, choć i tak wiem, co wybiorę: kotleciki ziemniaczano-serowe, kluski śląskie z sosem grzybowym, kotlet z sera salami w panierce, siedem rodzajów pierogów i pięć naleśników, leniwe z cukrem i kopytka z sosem koperkowym. Lubię tu być z kimś, wtedy on bierze leniwe, a ja kotleciki ziemniaczano-serowe, i dzielimy się pół na pół. Jak smakują, przekonacie się, robiąc je sami.

Kotleciki ziemniaczano-serowe z baru mlecznego TargowyKotleciki ziemniaczano-serowe z baru mlecznego Targowy
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 400 g ziemniaków
  • 100 g sera gouda lub cheddar
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • natka pietruszki lub koperek
  • bułka tarta
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przepis

  • Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Odcedź i utłucz na gładką masę. Ser zetrzyj na grubych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę i podsmaż na złoto.
  • Ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, jajko, ser i podsmażoną cebulkę wymieszaj w misce. Dodaj pokrojony drobno koperek lub natkę pietruszki. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej kolejne 2 łyżki oleju. Z masy ziemniaczanej formuj kuleczki wielkości piłeczki do ping-ponga. Następnie spłaszcz je na placuszki o grubości 1,5 cm.
  • Wysyp na blat bułkę tartą. Każdy placuszek obtaczaj w bułce, kładź na rozgrzany olej i smaż na złoto z obu stron. Możesz dodatkowo na talerzu posypać je koperkiem lub natką pietruszki.
  • Uwaga! Placuszki w trakcie smażenia są bardzo miękkie, bo roztapia się w nich ser. Przewracaj je delikatnie, żeby się nie rozpadły. Po wystygnięciu stwardnieją. Świetne też na zimno na piknik.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad