Kotleciki drobiowe z kalarepą, pieczone ziemniaczki i karmelizowa marchewka. Pycha!

Za każdym razem, kiedy mam w planach przygotowanie jakiejś potrawy w piekarniku, od razu ułatwiam sobie pracę i wymyślam zestaw, który mogę upiec w całości. Tak też było i tym razem. Wszystkie elementy bento po wstępnym przygotowaniu wylądowały w piecu. Fakt, całość piecze się jakiś czas, ale nasza praca ogranicza się tylko do kilku czynności. Resztę zrobi za nas piekarnik.

Kotleciki drobiowe z kalarepą, pieczone ziemniaczki i karmelizowa marchewka. Pycha!Kotleciki drobiowe z kalarepą, pieczone ziemniaczki i karmelizowa marchewka. Pycha!
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

Składniki na kotleciki drobiowe z kalarepą i ziołami:
• 300 g mielonego mięsa drobiowego (z indyka lub kurczaka)
• 1 ząbek czosnku
• Pół cebuli
• 2 łyżki drobno posiekanego koperku
• 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
• 100 g kalarepy (waga po obraniu)
• 1 żółtko jajka
• Sól i pieprz do smaku
• Bułka tarta lub mąka owsiana do zagęszczenia masy (opcjonalnie)
• Masło klarowane do smażenia

Składniki

Składniki na ziemniaki:
• 500 g małych młodych ziemniaków
• 1 łyżeczka suszonego tymianku
• Sól do smaku
• 1 łyżka oleju
• 15 g masła

Składniki

Składniki na marchewki pieczone w miodzie:
• 500 g małych młodych marchewek
• 1 łyżka oleju
• Pół łyżeczki suszonego tymianku
• Pół łyżeczki suszonego rozmarynu
• Sól
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżka masła

Przepis

Czosnek i cebulę drobno siekamy. Kalarepę ścieramy na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 1–2 łyżeczki klarowanego masła. Wrzucamy cebulę, smażymy przez 3–4 minuty. Do mięsa dodajemy cebulę, czosnek, odciśniętą z nadmiaru soku kalarepę, koperek, natkę i żółtko. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrabiamy dłonią. Jeśli będzie zbyt luźna, dodajemy niewielką ilość bułki tartej lub mąki owsianej. Mokrymi dłońmi formujemy nieduże kotlety. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 20 minut. Po ostudzeniu kotlety przekładamy do bento. Przechowywanie: W pojemniku z uszczelką w lodówce do 3 dni.

Przepis

Ziemniaki w skórkach dokładnie myjemy i osuszamy. Każdego ziemniaka nacinamy co kilka milimetrów, jednak nie przecinamy do końca. Po bokach ziemniaka możecie położyć jednorazowe pałeczki bambusowe, aby ułatwić sobie tworzenie nacięć. Ziemniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy olejem, posypujemy tymiankiem i solą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka góra dół). Pieczemy bez przykrycia przez około 30 minut. Kolejno topimy w garnku łyżkę masła, wysuwamy blaszkę z ziemniakami i polewamy je topionym masłem. Pieczemy jeszcze przez kilkanaście minut, aż ziemniaki będą miękkie. Ostudzone ziemniaki przekładamy do pudełka. Są smaczne na zimno, można je także podgrzać w mikrofalówce. Przechowywanie: W pojemniku z przykrywką w lodówce do 4 dni. Uwagi: Etap dodawania masła w przepisie można pominąć.

Przepis

Marchewki dokładnie szorujemy i osuszamy. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy je olejem, doprawiamy solą i posypujemy roztartym w palcach tymiankiem i rozmarynem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez około 25–30 minut do miękkości. Kolejno masło rozpuszczamy w garnku razem z miodem. Powstałą miksturą polewamy marchewki i pieczemy jeszcze kilka minut do zrumienienia. Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 4 dni.

Wybrane dla Ciebie
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Ma mało kalorii, mnóstwo błonnika i przypomina pomidora. Na sklepowych półkach znajdziesz w bardzo dobrej cenie
Ma mało kalorii, mnóstwo błonnika i przypomina pomidora. Na sklepowych półkach znajdziesz w bardzo dobrej cenie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki