Kotleciki drobiowe z kalarepą, pieczone ziemniaczki i karmelizowa marchewka. Pycha!

Za każdym razem, kiedy mam w planach przygotowanie jakiejś potrawy w piekarniku, od razu ułatwiam sobie pracę i wymyślam zestaw, który mogę upiec w całości. Tak też było i tym razem. Wszystkie elementy bento po wstępnym przygotowaniu wylądowały w piecu. Fakt, całość piecze się jakiś czas, ale nasza praca ogranicza się tylko do kilku czynności. Resztę zrobi za nas piekarnik.

Kotleciki drobiowe z kalarepą, pieczone ziemniaczki i karmelizowa marchewka. Pycha!Kotleciki drobiowe z kalarepą, pieczone ziemniaczki i karmelizowa marchewka. Pycha!
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

Składniki na kotleciki drobiowe z kalarepą i ziołami:
• 300 g mielonego mięsa drobiowego (z indyka lub kurczaka)
• 1 ząbek czosnku
• Pół cebuli
• 2 łyżki drobno posiekanego koperku
• 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
• 100 g kalarepy (waga po obraniu)
• 1 żółtko jajka
• Sól i pieprz do smaku
• Bułka tarta lub mąka owsiana do zagęszczenia masy (opcjonalnie)
• Masło klarowane do smażenia

Składniki

Składniki na ziemniaki:
• 500 g małych młodych ziemniaków
• 1 łyżeczka suszonego tymianku
• Sól do smaku
• 1 łyżka oleju
• 15 g masła

Składniki

Składniki na marchewki pieczone w miodzie:
• 500 g małych młodych marchewek
• 1 łyżka oleju
• Pół łyżeczki suszonego tymianku
• Pół łyżeczki suszonego rozmarynu
• Sól
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżka masła

Przepis

Czosnek i cebulę drobno siekamy. Kalarepę ścieramy na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 1–2 łyżeczki klarowanego masła. Wrzucamy cebulę, smażymy przez 3–4 minuty. Do mięsa dodajemy cebulę, czosnek, odciśniętą z nadmiaru soku kalarepę, koperek, natkę i żółtko. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrabiamy dłonią. Jeśli będzie zbyt luźna, dodajemy niewielką ilość bułki tartej lub mąki owsianej. Mokrymi dłońmi formujemy nieduże kotlety. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 20 minut. Po ostudzeniu kotlety przekładamy do bento. Przechowywanie: W pojemniku z uszczelką w lodówce do 3 dni.

Przepis

Ziemniaki w skórkach dokładnie myjemy i osuszamy. Każdego ziemniaka nacinamy co kilka milimetrów, jednak nie przecinamy do końca. Po bokach ziemniaka możecie położyć jednorazowe pałeczki bambusowe, aby ułatwić sobie tworzenie nacięć. Ziemniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy olejem, posypujemy tymiankiem i solą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka góra dół). Pieczemy bez przykrycia przez około 30 minut. Kolejno topimy w garnku łyżkę masła, wysuwamy blaszkę z ziemniakami i polewamy je topionym masłem. Pieczemy jeszcze przez kilkanaście minut, aż ziemniaki będą miękkie. Ostudzone ziemniaki przekładamy do pudełka. Są smaczne na zimno, można je także podgrzać w mikrofalówce. Przechowywanie: W pojemniku z przykrywką w lodówce do 4 dni. Uwagi: Etap dodawania masła w przepisie można pominąć.

Przepis

Marchewki dokładnie szorujemy i osuszamy. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy je olejem, doprawiamy solą i posypujemy roztartym w palcach tymiankiem i rozmarynem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez około 25–30 minut do miękkości. Kolejno masło rozpuszczamy w garnku razem z miodem. Powstałą miksturą polewamy marchewki i pieczemy jeszcze kilka minut do zrumienienia. Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 4 dni.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇