Kosztują grosze, a lekarz radzi, by jeść codziennie. Dosłownie odmładzają mózg
Marek Skoczylas powołuje się na badania przeprowadzone wśród osób starszych z 2022 roku. W materiale na YouTube wymienia składniki, które kompleksowo działają na pracę mózgu. Lekarz nie skupia się tylko na przeciwutleniaczach, zwalczających wolne rodniki, ale także na substancjach, biorących udział w produkcji nowych komórek. Odkryciem jest przyprawa zwiększająca natlenienie mózgu.
Problemy z pamięcią, wolniejsze kojarzenie faktów, trudności z uczeniem się – wiele osób, obserwując takie dolegliwości u siebie lub u bliskich seniorów, załamuje ręce, mówiąc: "Tak już jest". Tymczasem okazuje się, że niektóre procesy związane ze starzeniem się organizmu można odciągnąć w czasie. Podstawą jest różnorodna dieta, bogata w warzywa i owoce. Marek Skoczylas przekonuje, że warto zwrócić uwagę na konkretne połączenia składników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zblenderuj kaszę gryczaną z jajkami i zrób kotlety
Powstawanie nowych komórek w mózgu
Produkty bogate w kwasy omega-3 i witaminę B12 odgrywają kluczową rolę w rozwoju mózgu. Tak, pomimo upływu lat, nadal mogą być tworzone nowe komórki i nowe połączenia nerwowe. Jednak istotne jest zadbanie o wzmocnienie osłonek nerwowych, ponieważ bez nich impulsy nie będą przekazywane prawidłowo.
Połączenie składników bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminę B12 wzmacnia budową komórek i osłonek nerwowych. Jest o wiele bardziej skuteczne niż przyjmowanie tych substancji osobno. Zestaw niezbędny do budowy komórek w mózgu znajdziesz w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak: jajka, nabiał, ryby i wątroba.
Wsparcie dla neuroprzekaźnika
Dr Marek Skoczylas podkreśla rolę neuroprzekaźników w podniesieniu sprawności umysłowej. Przypomina, że za prawidłową pracę mózgu odpowiada acetylocholina, która nie powstałaby bez choliny i witaminy B5. Jak powszechnie wiadomo, głównym źródłem choliny są żółtka jajek. One również zawierają witaminę B5, działając kompleksowo na pracę mózgu. W tę witaminę bogate są także mięso i pełnoziarniste produkty zbożowe.
Nie zapominaj o antyoksydantach
Dieta wspierająca pracę mózgu powinna opierać się również na produktach bogatych w różnorodne flawonoidy i witaminę C. Zwłaszcza ta ostatnia substancja charakteryzuje się wyjątkową łatwością przenikania do mózgu. W połączeniu z witaminą E przynosi pożądane efekty, w postaci lepszej pamięci długotrwałej i większej sprawności w przetwarzaniu informacji. Jadłospis bogaty w witaminę C zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera o 30 proc.
Lepsze dotlenienie mózgu – przełom w badaniach diety seniora
Problemy z pamięcią u osób starszych często wynikają z tego, że z wiekiem zmniejsza się przepływ krwi do mózgu. Pomocne okazują się substancje zawierające azotany, które w organizmie zmieniane są w tlenek azotu, a ten rozszerza naczynia krwionośne. Wśród produktów bogatych w azotany Marek Skoczylas wymienia: szpinak, jarmuż, rukiew wodną i buraki. Do potraw na bazie tych składników warto dodać odrobinę kurkumy.
Badania z 2022 roku wykazują, że zwiększona dawka kurkuminy w diecie seniora – nawet do 10 g na dzień przyniosła efekty w postaci lepszego dotlenienia i zwiększonej objętości krwi w mózgu. Z innych badań wynika, że spożywanie 2 g kurkumy dziennie przez 12 tygodniu zwiększyło przepływ krwi w ramieniu o 37 proc. Z dodatkiem kurkumy możesz przygotować wiele różnych potraw – od szotów na odporność po pyszny domowy rosół.