Konfitura z ogórków. Słodki dodatek do śniadania
Znamy konfitury z brzoskwiń, wiśni, truskawek, czarnej porzeczki, śliwek z gruszkami, fig. A kto jadł konfiturę z ogórków? Recepturę na nią podaje autorka bloga "Królestwo garów". - Przeglądając książki ze swojej biblioteczki, trafiłam na przepis "konfitura z ogórków" w książce Marii Disslowej "Jak gotować" z 1930 roku. Troszkę go przerobiłam i dosłodziłam - pisze blogerka. Warto wypróbować.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 1,5 kg ogórków
- sok z 2 pomarańczy
- sok z 2 cytryn
- skórka cienko okrojona z 1,5 pomarańczy
- 8 goździków
- kawałek cynamonu
- 700 g cukru
- 1/2 laski wanilii
Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na cztery. Wyciąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę przekroić wzdłuż na pół, a następnie w kawałki około 1-1,5 cm. Zważyć ogórki - powinno ich być 1,5 kilograma. Ogórki wrzucić do garnka, dodać cynamon i goździki, zalać niewielką ilością gorącej wody i gotować aż będą miękkie. Kilka, kilkanaście minut. Wyjąć z wody, odsączyć.
Skórkę z pomarańczy ugotować w niewielkiej ilości wody. Wyjąć osączyć i pokroić w cienkie paseczki. Wycisnąć sok z cytryn i pomarańczy. Do obu soków dolać wody tyle, abyśmy otrzymali 700 ml. Wlać płyn do garnka, wsypać cukier i gotować na małym ogniu, aż otrzymamy syrop.
Wrzucić do syropu skórkę pomarańczową, ogórki, wanilię i gotować, aż ogórki nabiorą przezroczystości Przełożyć ogórki do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić odwracając do góry dnem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze