Kompot z truskawek - Strawberry compote
- Kompot z truskawek - pasteryzowany:
- truskawki
- cukier
- woda
Jak zrobić kompot?
- dobrze umyj truskawki (kilkakrotnie)
- obierz szypułki
- napełnij słoik do połowy truskawkami
- do każdego słoika dodaj 6 - 8 łyżek cukru
- napełnij słoik prawie po brzegi wodą i zakręć
- słoiki wkładaj do garnka z zimną wodą, najlepiej aby woda sięgała jakieś 2 - 3 cm niżej niż zakrętki
- nakryj garnek przykrywką i od momentu zagotowania gotuj jeszcze 8 - 10 minut
- wyjmij słoik przez rękawicę i odwróć
- kiedy słoik wystygnie odwróć go ponownie
Moja rada:
- zawsze kiedy robię kompot z truskawek na zimę, robię również koktajl, ponieważ jeśli truskawka jest dobra, choć trochę poobijana lub lekko miękka, wkładam ją do blendera
- po zagotowaniu odwracam słoiki, nie dość, że cukier opadnie to mam pewność że słoik na pewno "trzyma".
http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/06/kompot-z-truskawek-strawberry-compote.html
Przepis dodał użytkownik mystylemyeveryday
Podziel się opinią
Komentarze