Komosa ryżowa z płatkami
- Składniki:
- 2 łyżki komosy ryżowej
- 2 łyżki płatków orkiszowych
- jabłko
- łyżeczka żurawiny
- łyżeczka orzechów włoskich
- łyżeczka jagód goji
- łyżeczka miodu
- szczypta cynamonu
- łyżka jogurtu
Bądź fit w Nowym Roku! Dla mnie jednak bardziej niż fit liczy się: odżywiaj się zdrowo a wtedy będziesz fit. Badania naukowe pokazuję, że 90 % diet odchudzających nie działa. Co zatem działa? Z pewnością mądre, zdrowe odżywianie. To powinno być na pierwszym miejscu, a wtedy fitprzyjdzie samo. Oczywiście nie ma zdrowia bez aktywności fizycznej, która potrzebna jest w każdym wieku. Uważam, że wraz z wiekiem właśnie aktywność fizyczna i regularność to podstawa dobrego samopoczucia i zdrowia.
Świetną odmianą dla wszelkich kasz w tym kaszy jaglanej jest komosa ryżowa. Śniadania nie muszą być nudne trzeba tylko stosować różne warianty. Mam dla Was propozycję śniadaniową z komosą ryżową.
Komosa ryżowa nazywana także quinoa lub ryż peruwiański posiada liczne właściwości zdrowotne i odżywcze. W Ameryce Południowej nazywana bywa "świętym zbożem Inków”, "złotym ziarnem Inków" i „matką zbóż”. Jest również uprawiana w USA, Indiach, Kanadzie oraz na Wyspach Brytyjskich. Quinoa jest ziarnem bogatym w białka, zdrowe kwasy tłuszczowe oraz zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych. Zapobiega:
- nowotworom
- miażdżycy
- ma działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe
- ma właściwości antyoksydacyjne
Wartość odżywcza ugotowanej komosy ryżowej w 100 g
Wartość energetyczna - 120 kcal
Białko ogółem - 4,40 g
Tłuszcz - 1,92 g
Węglowodany - 21,30 g (w tym cukry proste 0,87)
Błonnik - 2,8 g
Witaminy:
Tiamina – 0,107 mg
Ryboflawina – 0.110 mg
Niacyna - 0.412 mg
Witamina B6 - 0.123 mg
Kwas foliowy - 42 μg
Witamina A – 5 IU
Witamina E - 0.63 mg
Minerały:
Wapń – 17 mg
Żelazo - 1,49 mg
Magnez - 64 mg
Fosfor - 152 mg
Potas - 172mg
Sód – 7 mg
Cynk - 1,09 mg
Źródło: USDA National Nutrient Database
To tylko niektóre dobroczynne właściwości. Ponadto komosa ryżowa ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją używać do dań głównych, zup, gulaszów, deserów, ciast i ciasteczek czy sałatek. Co ci podpowie fantazja kulinarna.
Jak gotować komosę ryżową?
- koniecznie trzeba ją wypłukać
- najlepiej gotować w proporcji 1:2 z wodą, około 10 – 15 min.
Jak zrobić śniadanie?
- przepłucz na małym sitku komosę wodą
- do komosy ryżowej dodaj 4 łyżki wody i pozostaw na około 10 min.
- obierz jabłko, pokrój w kostkę
- dodaj do garnka komosę i pokrojone jabłko, dodaj około 1/2 szklanki wody i gotuj na wolnym ogniu około 10 min.
- dodaj płatki orkiszowe, zagotuj owiń garnek ręcznikiem i odstaw na 15-20 min.
- dodaj do garnka pozostałe składniki, na końcu łyżkę jogurtu i miód, wymieszaj
Moja rada:
-komosę ryżową z jabłkiem i płatkami dobrze jest zrobić wieczorem, a rano lekko podgrzać i wymieszać z pozostałymi składnikami
- to danie można jeść na ciepło i na zimno, można zabrać do pracy
http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2015/01/komosa-ryzowa-z-patkami-quinoa.html
Przepis dodał użytkownik mystylemyeveryday
Podziel się opinią
Komentarze