Co do nich dodać?
Koktajle warzywno-owocowy to świetny pomysł na śniadanie. Wystarczy wrzucić składniki do blendera, zmiksować i... gotowe! Koktajle to prawdziwe bomby witaminowe. zawierają też mnóstwo witamin, związków mineralnych i błonnika. Pijąc je, dostarczamy więc swojemu organizmowi wielu substancji odżywczych, a przy okazji zaspokajamy pragnienie i głód. – Aby jak najpełniej wykorzystać zdrowotną moc koktajli, warto wzbogacić je o dodatkowe składniki – radzi dietetyk.
Koktajl truskawkowy z chia
– Nasiona szałwii hiszpańskiej są dobrym źródłem białka, błonnika i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wystarczy nam 1-1,5 łyżki nasion dodanych do koktajlu, by cieszyć się zdrową mocą tych małych ziarenek – mówi Trenerka Zdrowej Diety.
Składniki: 400 g świeżych lub mrożonych truskawek, 2 dojrzałe banany, 0,5 szkl. mleka roślinnego, 2 łyżki nasion chia.
Przygotowanie: Truskawki, banany i mleko zmiksuj na gładką masę, dodaj nasiona chia, wymieszaj i odstaw na min 30 min do lodówki. Przed podaniem przelej do wysokich szklanek i udekoruj listkami mięty.
Kakaowy zastrzyk energii
– Kakao to super dodatek, dla wszystkich, którzy uwielbiają czekoladę i trudno im się z nią rozstać. Polecam do koktajlu z awokado i banana dodać łyżkę kakao, na pewno czekoladowy smak was zaskoczy. Kakao zawiera kofeinę, tak więc możemy poczuć więcej energii. Wybierając kakao, należy jednak zwrócić uwagę, by nie zawierało w sobie cukru – radzi Joanna, Trenerka Zdrowej Diety.
Składniki: banan, 0,5 awokado, 2 łyżki gęstego jogurtu, łyżka kakao.
Przygotowanie: banana i awokado obierz, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do blendera. Dodaj kakao i jogurt. Zmiksuj na gładką masę. Przelej do pucharków.
Koktajl z mango i jagodami goji
– Nie bez powodu jagody goji wykorzystywane są w medycynie azjatyckiej od ponad 2500 lat. Suszone owoce pomogą nam obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. To również cenne źródło białka i witaminy A – wyjaśnia Trenerka Zdrowej Diety.
Składniki: mango, banan, 1 szkl. świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, łyżka jagód goji.
Przygotowanie: owoce obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do blendera, wlej sok, dodaj jagody goji i zmiksuj wszystko na gładką masę.
Malinowy koktajl z siemieniem lnianym
– Koktajl warto wzbogacić także o siemię lniane. To naturalne źródło witaminy B1, miedzi, jak również minerałów, fosforu, magnezu i selenu. Przyspiesza metabolizm, jest pomocne przy problemach trawiennych. Wystarczy dodać jedną łyżkę do pozostałych składników koktajlu i wszystko razem zblendować – tłumaczy Trenerka Zdrowej Diety.
Składniki: 1 szkl. świeżych lub mrożonych malin, banan, 1 szkl. mleka roślinnego, łyżeczka siemienia lnianego, 0,5 łyżeczki soku z cytryny.
Przygotowanie: siemię zalej łyżką gorącej wody i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie wszystkie składniki połącz i zmiksuj. Podaj zaraz po przygotowaniu.
Zielona porcja zdrowia
– Matcha to królowa wszystkich herbat. Jedna filiżanka odpowiada dziesięciu filiżankom zielonej herbaty pod względem wartości odżywczych. Co ważne, herbata ta skutecznie obniża poziom cukru we krwi. Wystarczy dodać łyżeczkę matcha i zblendować razem z resztą składników naszego koktajlu – mówi Trenerka Zdrowej Diety.
Składniki: 2 dojrzałe gruszki, garść świeżego szpinaku, łyżeczka herbaty matcha, 1 szkl. wody lekko gazowanej, kilka malin do dekoracji.
Przygotowanie: gruszki obierz i usuń gniazda nasienne. Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Przelej do szklanek lub słoików, udekoruj malinami. Najlepiej smakuje schłodzony.
Owocowe orzeźwienie
– Doskonałym dodatkiem do naszych koktajli jest także spirulina. To świetne źródło wysokowartościowego białka. Zawiera również więcej łatwo przyswajalnego żelaza niż mięso. Poza tym, spirulina dzięki wysokiej zawartości chlorofilu działa antyoksydacyjnie, tak więc może chronić nas przed rakiem. Pomaga nam też zredukować zbyt wysoki poziom cholesterolu oraz wspomaga pracę układu trawiennego – przekonuje Trenerka Zdrowej Diety.
Składniki: banan, pomarańcza, granat, grejpfrut, 2 dojrzałe gruszki, kiwi, 1 cm imbiru, kopiasta łyżeczka spiruliny.
Przygotowanie: z pomarańczy, grejpfruta i granata wyciśnij sok. Pozostałe owoce obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksuj na gładką masę.