Koktajle do zadań specjalnych

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 7Co do nich dodać?

Obraz
© Shutterstock.com

Koktajle warzywno-owocowy to świetny pomysł na śniadanie. Wystarczy wrzucić składniki do blendera, zmiksować i... gotowe! Koktajle to prawdziwe bomby witaminowe. zawierają też mnóstwo witamin, związków mineralnych i błonnika. Pijąc je, dostarczamy więc swojemu organizmowi wielu substancji odżywczych, a przy okazji zaspokajamy pragnienie i głód. – Aby jak najpełniej wykorzystać zdrowotną moc koktajli, warto wzbogacić je o dodatkowe składniki – radzi dietetyk.

/ 7Koktajl truskawkowy z chia

Obraz
© Shutterstock.com

– Nasiona szałwii hiszpańskiej są dobrym źródłem białka, błonnika i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wystarczy nam 1-1,5 łyżki nasion dodanych do koktajlu, by cieszyć się zdrową mocą tych małych ziarenek – mówi Trenerka Zdrowej Diety.

Składniki: 400 g świeżych lub mrożonych truskawek, 2 dojrzałe banany, 0,5 szkl. mleka roślinnego, 2 łyżki nasion chia.
Przygotowanie: Truskawki, banany i mleko zmiksuj na gładką masę, dodaj nasiona chia, wymieszaj i odstaw na min 30 min do lodówki. Przed podaniem przelej do wysokich szklanek i udekoruj listkami mięty.

/ 7Kakaowy zastrzyk energii

Obraz
© Shutterstock.com

– Kakao to super dodatek, dla wszystkich, którzy uwielbiają czekoladę i trudno im się z nią rozstać. Polecam do koktajlu z awokado i banana dodać łyżkę kakao, na pewno czekoladowy smak was zaskoczy. Kakao zawiera kofeinę, tak więc możemy poczuć więcej energii. Wybierając kakao, należy jednak zwrócić uwagę, by nie zawierało w sobie cukru – radzi Joanna, Trenerka Zdrowej Diety.

Składniki: banan, 0,5 awokado, 2 łyżki gęstego jogurtu, łyżka kakao.
Przygotowanie: banana i awokado obierz, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do blendera. Dodaj kakao i jogurt. Zmiksuj na gładką masę. Przelej do pucharków.

/ 7Koktajl z mango i jagodami goji

Obraz
© 123RF.COM

– Nie bez powodu jagody goji wykorzystywane są w medycynie azjatyckiej od ponad 2500 lat. Suszone owoce pomogą nam obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. To również cenne źródło białka i witaminy A – wyjaśnia Trenerka Zdrowej Diety.

Składniki: mango, banan, 1 szkl. świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, łyżka jagód goji.
Przygotowanie: owoce obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do blendera, wlej sok, dodaj jagody goji i zmiksuj wszystko na gładką masę.

/ 7Malinowy koktajl z siemieniem lnianym

Obraz
© 123RF.COM

– Koktajl warto wzbogacić także o siemię lniane. To naturalne źródło witaminy B1, miedzi, jak również minerałów, fosforu, magnezu i selenu. Przyspiesza metabolizm, jest pomocne przy problemach trawiennych. Wystarczy dodać jedną łyżkę do pozostałych składników koktajlu i wszystko razem zblendować – tłumaczy Trenerka Zdrowej Diety.

Składniki: 1 szkl. świeżych lub mrożonych malin, banan, 1 szkl. mleka roślinnego, łyżeczka siemienia lnianego, 0,5 łyżeczki soku z cytryny.
Przygotowanie: siemię zalej łyżką gorącej wody i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie wszystkie składniki połącz i zmiksuj. Podaj zaraz po przygotowaniu.

/ 7Zielona porcja zdrowia

Obraz
© 123RF.COM

– Matcha to królowa wszystkich herbat. Jedna filiżanka odpowiada dziesięciu filiżankom zielonej herbaty pod względem wartości odżywczych. Co ważne, herbata ta skutecznie obniża poziom cukru we krwi. Wystarczy dodać łyżeczkę matcha i zblendować razem z resztą składników naszego koktajlu – mówi Trenerka Zdrowej Diety.

Składniki: 2 dojrzałe gruszki, garść świeżego szpinaku, łyżeczka herbaty matcha, 1 szkl. wody lekko gazowanej, kilka malin do dekoracji.
Przygotowanie: gruszki obierz i usuń gniazda nasienne. Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Przelej do szklanek lub słoików, udekoruj malinami. Najlepiej smakuje schłodzony.

/ 7Owocowe orzeźwienie

Obraz
© 123RF.COM

– Doskonałym dodatkiem do naszych koktajli jest także spirulina. To świetne źródło wysokowartościowego białka. Zawiera również więcej łatwo przyswajalnego żelaza niż mięso. Poza tym, spirulina dzięki wysokiej zawartości chlorofilu działa antyoksydacyjnie, tak więc może chronić nas przed rakiem. Pomaga nam też zredukować zbyt wysoki poziom cholesterolu oraz wspomaga pracę układu trawiennego – przekonuje Trenerka Zdrowej Diety.

Składniki: banan, pomarańcza, granat, grejpfrut, 2 dojrzałe gruszki, kiwi, 1 cm imbiru, kopiasta łyżeczka spiruliny.
Przygotowanie: z pomarańczy, grejpfruta i granata wyciśnij sok. Pozostałe owoce obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksuj na gładką masę.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości