Koktajle do zadań specjalnych

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 7Co do nich dodać?

Obraz
© Shutterstock.com

Koktajle warzywno-owocowy to świetny pomysł na śniadanie. Wystarczy wrzucić składniki do blendera, zmiksować i... gotowe! Koktajle to prawdziwe bomby witaminowe. zawierają też mnóstwo witamin, związków mineralnych i błonnika. Pijąc je, dostarczamy więc swojemu organizmowi wielu substancji odżywczych, a przy okazji zaspokajamy pragnienie i głód. – Aby jak najpełniej wykorzystać zdrowotną moc koktajli, warto wzbogacić je o dodatkowe składniki – radzi dietetyk.

/ 7Koktajl truskawkowy z chia

Obraz
© Shutterstock.com

– Nasiona szałwii hiszpańskiej są dobrym źródłem białka, błonnika i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wystarczy nam 1-1,5 łyżki nasion dodanych do koktajlu, by cieszyć się zdrową mocą tych małych ziarenek – mówi Trenerka Zdrowej Diety.

Składniki: 400 g świeżych lub mrożonych truskawek, 2 dojrzałe banany, 0,5 szkl. mleka roślinnego, 2 łyżki nasion chia.
Przygotowanie: Truskawki, banany i mleko zmiksuj na gładką masę, dodaj nasiona chia, wymieszaj i odstaw na min 30 min do lodówki. Przed podaniem przelej do wysokich szklanek i udekoruj listkami mięty.

/ 7Kakaowy zastrzyk energii

Obraz
© Shutterstock.com

– Kakao to super dodatek, dla wszystkich, którzy uwielbiają czekoladę i trudno im się z nią rozstać. Polecam do koktajlu z awokado i banana dodać łyżkę kakao, na pewno czekoladowy smak was zaskoczy. Kakao zawiera kofeinę, tak więc możemy poczuć więcej energii. Wybierając kakao, należy jednak zwrócić uwagę, by nie zawierało w sobie cukru – radzi Joanna, Trenerka Zdrowej Diety.

Składniki: banan, 0,5 awokado, 2 łyżki gęstego jogurtu, łyżka kakao.
Przygotowanie: banana i awokado obierz, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do blendera. Dodaj kakao i jogurt. Zmiksuj na gładką masę. Przelej do pucharków.

/ 7Koktajl z mango i jagodami goji

Obraz
© 123RF.COM

– Nie bez powodu jagody goji wykorzystywane są w medycynie azjatyckiej od ponad 2500 lat. Suszone owoce pomogą nam obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. To również cenne źródło białka i witaminy A – wyjaśnia Trenerka Zdrowej Diety.

Składniki: mango, banan, 1 szkl. świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, łyżka jagód goji.
Przygotowanie: owoce obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do blendera, wlej sok, dodaj jagody goji i zmiksuj wszystko na gładką masę.

/ 7Malinowy koktajl z siemieniem lnianym

Obraz
© 123RF.COM

– Koktajl warto wzbogacić także o siemię lniane. To naturalne źródło witaminy B1, miedzi, jak również minerałów, fosforu, magnezu i selenu. Przyspiesza metabolizm, jest pomocne przy problemach trawiennych. Wystarczy dodać jedną łyżkę do pozostałych składników koktajlu i wszystko razem zblendować – tłumaczy Trenerka Zdrowej Diety.

Składniki: 1 szkl. świeżych lub mrożonych malin, banan, 1 szkl. mleka roślinnego, łyżeczka siemienia lnianego, 0,5 łyżeczki soku z cytryny.
Przygotowanie: siemię zalej łyżką gorącej wody i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie wszystkie składniki połącz i zmiksuj. Podaj zaraz po przygotowaniu.

/ 7Zielona porcja zdrowia

Obraz
© 123RF.COM

– Matcha to królowa wszystkich herbat. Jedna filiżanka odpowiada dziesięciu filiżankom zielonej herbaty pod względem wartości odżywczych. Co ważne, herbata ta skutecznie obniża poziom cukru we krwi. Wystarczy dodać łyżeczkę matcha i zblendować razem z resztą składników naszego koktajlu – mówi Trenerka Zdrowej Diety.

Składniki: 2 dojrzałe gruszki, garść świeżego szpinaku, łyżeczka herbaty matcha, 1 szkl. wody lekko gazowanej, kilka malin do dekoracji.
Przygotowanie: gruszki obierz i usuń gniazda nasienne. Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Przelej do szklanek lub słoików, udekoruj malinami. Najlepiej smakuje schłodzony.

/ 7Owocowe orzeźwienie

Obraz
© 123RF.COM

– Doskonałym dodatkiem do naszych koktajli jest także spirulina. To świetne źródło wysokowartościowego białka. Zawiera również więcej łatwo przyswajalnego żelaza niż mięso. Poza tym, spirulina dzięki wysokiej zawartości chlorofilu działa antyoksydacyjnie, tak więc może chronić nas przed rakiem. Pomaga nam też zredukować zbyt wysoki poziom cholesterolu oraz wspomaga pracę układu trawiennego – przekonuje Trenerka Zdrowej Diety.

Składniki: banan, pomarańcza, granat, grejpfrut, 2 dojrzałe gruszki, kiwi, 1 cm imbiru, kopiasta łyżeczka spiruliny.
Przygotowanie: z pomarańczy, grejpfruta i granata wyciśnij sok. Pozostałe owoce obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksuj na gładką masę.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę