Koktajle do zadań specjalnych

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 7Co do nich dodać?

Obraz
© Shutterstock.com

Koktajle warzywno-owocowy to świetny pomysł na śniadanie. Wystarczy wrzucić składniki do blendera, zmiksować i... gotowe! Koktajle to prawdziwe bomby witaminowe. zawierają też mnóstwo witamin, związków mineralnych i błonnika. Pijąc je, dostarczamy więc swojemu organizmowi wielu substancji odżywczych, a przy okazji zaspokajamy pragnienie i głód. – Aby jak najpełniej wykorzystać zdrowotną moc koktajli, warto wzbogacić je o dodatkowe składniki – radzi dietetyk.

/ 7Koktajl truskawkowy z chia

Obraz
© Shutterstock.com

– Nasiona szałwii hiszpańskiej są dobrym źródłem białka, błonnika i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wystarczy nam 1-1,5 łyżki nasion dodanych do koktajlu, by cieszyć się zdrową mocą tych małych ziarenek – mówi Trenerka Zdrowej Diety.

Składniki: 400 g świeżych lub mrożonych truskawek, 2 dojrzałe banany, 0,5 szkl. mleka roślinnego, 2 łyżki nasion chia.
Przygotowanie: Truskawki, banany i mleko zmiksuj na gładką masę, dodaj nasiona chia, wymieszaj i odstaw na min 30 min do lodówki. Przed podaniem przelej do wysokich szklanek i udekoruj listkami mięty.

/ 7Kakaowy zastrzyk energii

Obraz
© Shutterstock.com

– Kakao to super dodatek, dla wszystkich, którzy uwielbiają czekoladę i trudno im się z nią rozstać. Polecam do koktajlu z awokado i banana dodać łyżkę kakao, na pewno czekoladowy smak was zaskoczy. Kakao zawiera kofeinę, tak więc możemy poczuć więcej energii. Wybierając kakao, należy jednak zwrócić uwagę, by nie zawierało w sobie cukru – radzi Joanna, Trenerka Zdrowej Diety.

Składniki: banan, 0,5 awokado, 2 łyżki gęstego jogurtu, łyżka kakao.
Przygotowanie: banana i awokado obierz, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do blendera. Dodaj kakao i jogurt. Zmiksuj na gładką masę. Przelej do pucharków.

/ 7Koktajl z mango i jagodami goji

Obraz
© 123RF.COM

– Nie bez powodu jagody goji wykorzystywane są w medycynie azjatyckiej od ponad 2500 lat. Suszone owoce pomogą nam obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. To również cenne źródło białka i witaminy A – wyjaśnia Trenerka Zdrowej Diety.

Składniki: mango, banan, 1 szkl. świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, łyżka jagód goji.
Przygotowanie: owoce obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do blendera, wlej sok, dodaj jagody goji i zmiksuj wszystko na gładką masę.

/ 7Malinowy koktajl z siemieniem lnianym

Obraz
© 123RF.COM

– Koktajl warto wzbogacić także o siemię lniane. To naturalne źródło witaminy B1, miedzi, jak również minerałów, fosforu, magnezu i selenu. Przyspiesza metabolizm, jest pomocne przy problemach trawiennych. Wystarczy dodać jedną łyżkę do pozostałych składników koktajlu i wszystko razem zblendować – tłumaczy Trenerka Zdrowej Diety.

Składniki: 1 szkl. świeżych lub mrożonych malin, banan, 1 szkl. mleka roślinnego, łyżeczka siemienia lnianego, 0,5 łyżeczki soku z cytryny.
Przygotowanie: siemię zalej łyżką gorącej wody i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie wszystkie składniki połącz i zmiksuj. Podaj zaraz po przygotowaniu.

/ 7Zielona porcja zdrowia

Obraz
© 123RF.COM

– Matcha to królowa wszystkich herbat. Jedna filiżanka odpowiada dziesięciu filiżankom zielonej herbaty pod względem wartości odżywczych. Co ważne, herbata ta skutecznie obniża poziom cukru we krwi. Wystarczy dodać łyżeczkę matcha i zblendować razem z resztą składników naszego koktajlu – mówi Trenerka Zdrowej Diety.

Składniki: 2 dojrzałe gruszki, garść świeżego szpinaku, łyżeczka herbaty matcha, 1 szkl. wody lekko gazowanej, kilka malin do dekoracji.
Przygotowanie: gruszki obierz i usuń gniazda nasienne. Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Przelej do szklanek lub słoików, udekoruj malinami. Najlepiej smakuje schłodzony.

/ 7Owocowe orzeźwienie

Obraz
© 123RF.COM

– Doskonałym dodatkiem do naszych koktajli jest także spirulina. To świetne źródło wysokowartościowego białka. Zawiera również więcej łatwo przyswajalnego żelaza niż mięso. Poza tym, spirulina dzięki wysokiej zawartości chlorofilu działa antyoksydacyjnie, tak więc może chronić nas przed rakiem. Pomaga nam też zredukować zbyt wysoki poziom cholesterolu oraz wspomaga pracę układu trawiennego – przekonuje Trenerka Zdrowej Diety.

Składniki: banan, pomarańcza, granat, grejpfrut, 2 dojrzałe gruszki, kiwi, 1 cm imbiru, kopiasta łyżeczka spiruliny.
Przygotowanie: z pomarańczy, grejpfruta i granata wyciśnij sok. Pozostałe owoce obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksuj na gładką masę.

Wybrane dla Ciebie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami