- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 300 g mąki
- 150 g cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g wiórków kokosowych
- 150 g masła (miękkiego)
- 2 jaja
- 1 i pół łyżki rumu (amaretto)
- lub olejek rumowy
- 1-2 łyżki śmietany
Przepis
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier przesiać przez sito do miski i wymieszać z wiórkami. Nastepnie dodac maslo i posiekać go nozem. Dodać jaja, rum i śmietanę. Zagnieść ciasto.
Przepis
Rozwałkować, uwaga! Ciasto klei się lekko. Wycinać małe ciasteczka (2-3 cm).
Aby foremka nie kleiła sie do ciasta, przelewać ją wodą od czasu do czasu. Ja wycinam małe księżyce i zajmuje to trochę czasu.
Przepis
Piec na jasny kolor w nagrzanym piekarniku: 10 - 15 minut w 170°C z obiegiem powietrza (zwykły piec 190°C)
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl