- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Zapiekanki
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 400 g makaronu typu kokardki
- 50 g suchego maku
- 50 g masła
- 100 g miodu
- 100 g ulubionych orzechów i bakalii
- 200 g cukru
- 5 żółtek
- 20 g rumu lub innego ulubionego alkoholu
- skórka otarta z pomarańczy
- skórka otarta z cytryny
Przepis
Makaron gotujemy wg zaleceń producenta i jeszcze gorący mieszamy z masłem, miodem, bakaliami oraz skórkami z cytrusów. Następnie przekładamy wszystko do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
Przepis
Przy pomocy miksera ubijamy żółtka z cukrem aż powstanie kogel mogel, dodajemy do niego rum polewamy makaron.
Przepis
Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, aż góra się zrumieni.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl