Kochasz gotować? 5 powodów, dla których warto kupić garnek elektryczny

Garnek elektryczny ma kilka praktycznych odmian i niejedną osobę zainspirował do próbowania nowych przepisów. Te kompaktowe urządzenia to co najmniej 5 powodów, dla których warto poszaleć w kuchni.

Garnki elektryczne łączą w sobie wiele funkcji
Źródło zdjęć: © iStock.com

Urządzenie dopasowane do twoich potrzeb

Kategoria garnków elektrycznych to bardzo szerokie pojęcie. Oznacza każde urządzenie do gotowania, które nie jest tradycyjną kuchenką ani piekarnikiem. Duży wybór poszczególnych modeli sprawia, że zarówno fani wytrawnej wołowiny po burgundzku, jak i entuzjaści ekspresowych potraw przygotowywanych na parze znajdą coś dla siebie. To uniwersalne urządzenia, które nie są drogie, a pomogą w kuchni.

Ryż się nie udał? Potrzebujesz odpowiedniego sprzętu!

Ryż jest alternatywą dla makaronu i ziemniaków. Jego przygotowanie jest dość łatwe, ale jeśli zależy nam na ryżu, który jest miękki i równocześnie sypki, przyda nam się specjalny garnek. Świetny i tani gadżet dla fanów sushi!

Pełna kontrola i zero spalenizny

Chcąc przygotować posiłek dla rodziny, nie musisz nagrzewać całego piekarnika. Jedyne co trzeba zrobić to włożyć potrawę do naczynia i zaprogramować odpowiedni czas. W garnku elektrycznym także należy co jakiś czas śledzić stan potrawy, ale nie musimy jej mieszać co 10 minut tak. Jak w zwykłym garnku. Garnki elektryczne są w większości wyposażone w timer, dzięki któremu urządzenie wyłączy się po określonym czasie. Teraz nie musisz się martwić o ewentualne przypalenie potrawy.

Urządzenia na każdą kieszeń – każdy znajdzie coś dla siebie

Kolejna zaleta garnków elektrycznych to szeroki zakres cen. Garnek do ryżu lub parowar to często wydatek do 150 zł, a często nawet mniej. Parowar nie jest typowym garnkiem, ale wśród elektrycznych urządzeń do gotowania ma silną pozycję, zwłaszcza wśród zwolenników kuchni w wersji fit.

Im wyższy budżet, tym więcej możliwości. Nasz hit to nieco droższe, ale bardzo funkcjonalne urządzenia. To garnki o dużej mocy, sprawdzone i cenione przez osoby gotujące i idealnie pasujące np. jako prezent weselny lub upominek dla mamy, lub babci. Zaawansowane garnki elektryczne są często mylone z multicoockerami, które poza obróbką termiczną potraw mają nieco więcej opcji i są połączeniem kombiwaru z robotem kuchennym. Wiele z nich zadziwia takimi funkcja jak: samoczyszczenie parą wodną, kilkadziesiąt programów z opcją personalizacji czy równomierne podgrzewanie całego pojemnika. Taki zaawansowany garnek elektryczny może być równie przydatny co kosztowne multicoockery za kilka tysięcy złotych.

Dla zabieganych i smakoszy

W zależności od tego, czy chcemy przyrządzić ekspresowy obiad dla wygłodniałej rodziny, czy delektować się smakiem dziczyzny, która wymaga nieco dłuższej obróbki termicznej, możemy wspomóc się odpowiednim sprzętem. Wolnowar poznasz między innymi po przezroczystej pokrywie, przez którą możemy zobaczyć to, co gotuje się w środku.

Dodatkowe stanowisko kuchenne

Duży obiad dla całej rodziny, zajęte wszystkie możliwe palniki i piekarnik, a przydałaby się jeszcze jedna potrawa? Odpowiedź to garnek elektryczny, któremu do pracy wystarczy dostęp do źródła energii i odrobina miejsca. W razie potrzeby może stać nawet na półce czy podłodze. Przyda się między innymi do przyrządzenia pysznego gulaszu.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów