Jeśli gotować, to tylko na parze

Gotowanie na parze jest zdecydowanie najzdrowszą formą przygotowywania potraw ? przekonują dietetycy. Dzięki takiej obróbce produkty zachowują wartości odżywcze i wyrazisty smak. Warto jednak stosować zasady, dzięki którym na parze powstaną znakomite potrawy.

Jeśli gotować, to tylko na parze
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Podczas tradycyjnego gotowania w wodzie wypłukiwane są bardzo ważne dla naszego organizmu witaminy i składniki mineralne. - W ten sposób pozbawiamy się potasu, żelaza czy wapnia. Na przykład gotowane w wodzie ziemniaki mają o połowę mniej potasu. A mięknąc na parze, tracą tylko kilka procent tego cennego minerału - tłumaczy Anna Marciniec, dietetyczka z Centrum Naturhouse. W dodatku gotowanie na parze nie wymaga tłuszczu, co sprawia, że potrawy są lekkostrawne i mniej kaloryczne. Brak kontaktu warzyw z wodą powoduje, że są one bardziej sprężyste i zachowują swój naturalny smak, kolor i aromat.

Świeżość to podstawa!

Na parze możemy gotować praktycznie wszystko. - Wyjątkiem są tylko grzyby, które tracą zbyt dużo wody - mówi Anna Marciniec. Parę bardzo lubią zwłaszcza warzywa, które podczas tradycyjnego przyrządzania rozpadają się i rozmiękają. Uzyskają jeszcze bardziej wyrazisty smak, jeśli do parującej wody dodamy trochę ziół lub kostki bulionowej.

Pamiętajmy, by wybierać tylko świeże warzywa. Gotowanie na parze potęguje bowiem smak i aromat. Ryby także przyrządzamy w ten sposób ryby. Zamiast wody używamy w tym przypadku bulionu lub wina. Wilgotne środowisko sprawia, że ryba jest bardzo soczysta.

Mięso z „parówki”

Na parze możemy również stosować metodę „papilotów”, która polega na wcześniejszym opakowaniu żywności w papier pergaminowy albo sparzone liście sałaty, szpinaku lub kapusty pekińskiej. Szczelnie zawinięte składniki podgrzewają się i duszą się w sosie własnym.

Także mięso znakomicie znosi „parówkę”. – Najlepiej sprawdzają się mniejsze i cieńsze kawałki, w przeciwnym wypadku zewnętrzna część może zostać przegotowana, a wewnętrzna niedogotowana – tłumaczy Anna Marciniec z Centrum Naturhouse. Warto wybierać tylko chude porcje mięsa. Ewentualny nadmiar tłuszczu usuwajmy przed gotowaniem, a podczas porcjowania mięsa, tnijmy je w poprzek włókien – będzie wówczas delikatniejsze. Podczas przyrządzania potraw w parowarze, pamiętajmy, żeby mięso i ryby znajdowały na samym dole – tak, by wyciekające z nich soki nie kapały na inne składniki.

Obraz

Więcej na: infografika.wp.pl

Urządzenia do gotowania na parze

Jeśli chcemy tak przyrządzać potrawy, najlepiej zainwestować w parowar. To elektryczne urządzenie składa się ze zbiornika na wodę i piętrowo ułożonych pojemników, dzięki którym można jednocześnie przygotować więcej smakołyków. Do gotowania na parze nadają się także szybkowary, zwykle wyposażone w specjalne wkładki.

W sprzedaży są również piekarniki parowe. Podczas gotowania para doprowadzana jest ze specjalnego podgrzewacza wody i rozpylana we wnętrzu kuchenki za pomocą dyszy. Dopływ pary regulowany jest automatycznie w zależności od wybranego programu. Także kuchenki mikrofalowe coraz częściej wyposażone są w odpowiednią funkcję. Jeśli nią nie dysponują, możemy użyć jednorazowych torebek do „parowania”, które pojawiły się ostatnio w sklepach.

Tradycyjne metody

Możemy zastosować też inne sprawdzone sposoby. Najbardziej tradycyjna metoda, wywodząca się z kuchni chińskiej, to gotowanie w woku z wrzącą wodą (do wysokości 2-3 cm). Składniki umieszcza się w specjalnym koszyku, który wykładamy liśćmi sałaty lub kapusty pekińskiej, aby potrawy nie przywierały. Koszyk przykrywamy pokrywką i wstawiamy do woka.

Do przyrządzania dań na parze sprawdzi się także zwykły garnek z niewielką ilością wrzątku. Nad powierzchnią wody zawieszamy metalowy lub bambusowy koszyczek z warzywami albo mięsem. Garnek powinien być szczelnie przykryty pokrywką, dzięki czemu gorąca para wypełnia całą powierzchnię, a żywność gotuje się bardzo szybko. W sprzedaży są też specjale nakładki pasujące do garnków różnej wielkości. Innym sposobem jest wstawienie do dużego garnka napełnionego wrzątkiem żaroodpornej miski (do góry dnem), a na niej talerza ze składnikami, które gotujemy pod przykryciem.

Ewa Podsiadły-Natorska

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg