Knedle ze śliwkami. Idealny obiad na jesień

Idealne połączenie to knedle polane śmietaną i posypane cukrem pudrem. Kochamy ten moment, kiedy z przekrojonego knedla wypływa fioletowy śliwkowy sok i fantazyjnie miesza się ze śmietaną. Bart woli je polać maślaną bułeczką i posypać zwykłym cukrem. Znakomite są też następnego dnia, odsmażone na maśle i posypane cukrem pudrem.

Knedle ze śliwkami. Idealny obiad na jesieńKnedle ze śliwkami. Idealny obiad na jesień
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 750 g ziemniaków
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki pszennej do podsypania ciasta
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli do gotowania ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli do gotowania knedli

Nadzienie:

  • 300 g śliwek węgierek

Dodatkowo:

  • cynamon i cukier puder

Na wierzch:

  • śmietana
  • cukier puder

Przepis

  • Śliwki umyj i wydryluj tak, aby pozostały całe. Jeśli wybierasz bogatszą wersję, obtocz je w cukrze ze szczyptą cynamonu i odstaw.
  • Ziemniaki umyj i obierz. Ugotuj w posolonej wodzie do miękkości.
  • Jeszcze gorące przepuść przez praskę lub utłucz. Dodaj mąkę. Zagnieć szybko elastyczne ciasto. Dodaj jajko. Nie wyrabiaj ciasta długo, bo zrobi się luźne i kluski się rozpadną. Musi być zwarte i jędrne.
  • Na posypanym mąką blacie uformuj z ciasta wałek o średnicy 3 cm. Pokrój go na plastry o grubości 3 cm. Plaster ciasta połóż na dłoni i lekko rozpłaszcz.
  • Na środku umieść śliwkę. Zlep ze sobą brzegi i utocz w dłoniach kulkę. Lep knedle, a w międzyczasie nastaw garnek z lekko posoloną wodą.
  • Wrzucaj partiami knedle do gotującej się wody. Delikatnie zamieszaj, żeby nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną, gotuj je jeszcze minutę.
  • Gotowe wyciągnij łyżką cedzakową lub sitkiem, dobrze odsącz z wody.
Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇