Kluski kładzione z sera z kaszą manną. Na słodkie drugie danie lub na deser
Kluski kładzione na słodko to przepyszna propozycja na podwieczorek. Przepis jest bardzo prosty. Kluseczki najlepiej smakują z bułką tartą podsmażoną na maśle. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Królestwo Garów".
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 100 g kaszy manny
- 80 ml mleka
- 300 g sera białego półtłustego
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 jajek
- 60 g miękkiego masła
- sól
Przepis
Kaszę wsypać do miseczki i zalać mlekiem. Odstawić na pół godziny. Ser zemleć. Białka ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć, ucierając dodawać cukier i żółtka. Do masy maślano-żółtkowej dodać ser i kaszę, dokładnie wymieszać. Następnie dodać pianę z białek. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Kłaść łyżką kluski na wrzącą, lekko osoloną wodę. Za każdym razem łyżkę zanurzać we wrzącej wodzie (gdyby ciasto było za rzadkie i kluski się rozpływały, należy dodać łyżkę kaszy, wymieszać i odstawić na 5 minut). Gotować około 5 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl