WP

Klasyka w nowym wydaniu. Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie rchiwum programu "Ewa Gotuje"
Podziel się

Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni. Serwowane są z przeróżnymi dodatkami. Skosztujemy je m.in. z sosem grzybowym, cebulowym i warzywnym. Czy wiedzieliście, że świetnie komponują się z dodatkiem sera i wędzonego łososia? Koniecznie wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz.

Składniki
  • 4 ziemniaki
  • ½ cebuli
  • 1 garść sera żółtego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • olej do smażenia

Dodatki:

  • łosoś wędzony
  • ser kozi
  • kwaśna śmietana
Przepis

Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać roztrzepane jajko, drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę lub roztarty czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać starty ser i tyle śmietany lub jogurtu, aby otrzymać gęstą masę. Łyżką formować niewielkie placki i smażyć w oleju.
Podawać z kleksem śmietany, wędzonym łososiem lub pokruszonym serem kozim.

WP
rchiwum programu "Ewa Gotuje"
Podziel się

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP