Trwa ładowanie...
d3xr9h6
d3xr9h6

Klasyka w nowym wydaniu. Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem

Przepis

Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni. Serwowane są z przeróżnymi dodatkami. Skosztujemy je m.in. z sosem grzybowym, cebulowym i warzywnym. Czy wiedzieliście, że świetnie komponują się z dodatkiem sera i wędzonego łososia? Koniecznie wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz.

3.7
(3 głosy)
Oceń:
d3xr9h6
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Klasyka w nowym wydaniu. Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem
rchiwum programu "Ewa Gotuje"
Klasyka w nowym wydaniu. Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem
Składniki
  • 4 ziemniaki
  • ½ cebuli
  • 1 garść sera żółtego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • olej do smażenia

Dodatki:

  • łosoś wędzony
  • ser kozi
  • kwaśna śmietana
Przepis

Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać roztrzepane jajko, drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę lub roztarty czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać starty ser i tyle śmietany lub jogurtu, aby otrzymać gęstą masę. Łyżką formować niewielkie placki i smażyć w oleju.
Podawać z kleksem śmietany, wędzonym łososiem lub pokruszonym serem kozim.

  rchiwum programu "Ewa Gotuje"

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Klasyka w nowym wydaniu. Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d3xr9h6
d3xr9h6
d3xr9h6

d3xr9h6
d3xr9h6
d3xr9h6