Klasyczny sernik z rodzynkami. Idealny na deser
Rodzynki w serniku to kwestia sporna. Maja tyle samo zwolenników, co przeciwników. Ale jednak moim zdaniem sernik bez rodzynek jest nieco wybrakowany. Dlatego przedstawiam wam swój sprawdzony przepis na pyszny, puszysty sernik z dodatkiem rodzynek moczonych w rumie. Pychotka!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Jajka oddzielamy na białka i żółtka. Cukier wraz z żółtkami ucieramy na puszystą masę, o jasno żółtym kolorze.
- Do utartej masy zaczynamy stopniowo dodawać masło, cukier wanilinowy oraz mąkę ziemniaczaną. Po połączeniu składników zaczynamy partiami dodawać twaróg mieszając do uzyskania jednolitej masy.
- Jeśli lubimy sernik z rodzynkami, to jest to najlepszy moment na dodanie ich.
- Białka ubijamy na sztywno. Ubite białko przekładamy do masy serowej, delikatnie mieszamy (nie za długo), najlepiej używając łyżki.
- Formę dokładnie smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i przelewamy do niej masę sernikową.
- Pieczemy w temperaturze ok. 180 st. C przez ok. 60 minut do złotego koloru.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl