Klasyczne ciasto kakaowe "Murzynek"
- 200 g mąki pszennej
- 200 g drobnego cukru
- 200 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 60 g gorzkiego kakao (około pół szklanki)
- 250 g jogurtu naturalnego (może być maślanka albo śmietana)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- cukier puder (do dekoracji)
[list=1]
[]Do miski włożyć miękkie masło, utrzeć razem z cukrem i cukrem wanilinowym aż będzie puszyste. Stopniowo dodać jajka i jogurt i miksować przez kilka minut.
[]W drugiej misce wymieszać łyżką mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Stopniowo po łyżce dodawać do masy jajecznej. Miksować na średnich obrotach.
[]Masę przelać do formy keksowej wysmarowanej masłem i mąką. Piec w rozgrzanym piekarniku do 160-170 stopni przez 60 minut, po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone, jeśli nie wydłużyć czas o 7-10 minut i sprawdzić jeszcze raz.
[]Udekorować cukrem pudrem albo polewą czekoladową*.
[/list]
- polewa czekoladowa: 4 łyżki wody, 4 łyżki kakao, 4 łyżki cukru, 4 łyżki masła. Zagotować w garnku, polać wystudzone ciasto.
Przepis dodał użytkownik GoldenBerries
Podziel się opinią
Komentarze