Kłącze tataraku. Zapomniana roślina wraca do łask

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 6Polski imbir

Obraz
© 123RF

Spotkamy go na brzegach jezior i stawów. Ma silny zapach, przypominający trochę mandarynki. Kłącza tataraku zbiera się od wczesnej wiosny, aż do jesieni. Im młodsze, tym lepsze. Można je kandyzować, suszyć lub przygotować z nich nalewkę. Zobaczcie nasze kulinarne inspiracje z tatarakiem w roli głównej.

/ 6Co w nim siedzi?

Obraz
© 123RF

Kiedyś z kłączy tataraku wyrabiano cukierki, gin, piwo i perfumy. W XIX wieku w Stanach Zjednoczonych żuto je także dla odświeżenia oddechu. Wewnętrzna część młodych pędów nadaje się do jedzenia na surowo. Surowcem leczniczym są kłącza. Mają intensywny zapach i gorzki smak. Zawarte w nich olejki eteryczne, garbniki, sole mineralne oraz witamina C odpowiadają za ich prozdrowotne właściwości. Kłącza tataraku wspomagają trawienie, działają moczopędnie i napotnie, łagodzą bóle miesiączkowe oraz stany zapalne gardła. W nadmiernych ilościach mogą jednak wywołać problemy żołądkowe i halucynacje.

/ 6Jak zbierać?

Obraz
© 123RF

Kłącza tataraku zbiera się od wiosny do jesieni. Znajdziemy je ok. 20 cm pod wodą. Aby je wyciągnąć, wystarczy scyzoryk. Uwaga, tatarak łatwo pomylić z pałką wodną. Tatarak jest jednak niższy i ma zdecydowanie bardziej aromatyczne pędy. Kłącza należy dokładnie umyć, oczyścić i obrać. Tak przygotowanie nadają się do kandyzowania lub suszenia.

/ 6Kandyzowany tatarak

Obraz
© 123RF

Jak przygotować tatarakowe cukierki? Potrzebujemy ok. 100 g oczyszczonych kłączy i 200 g cukru. Kłącza kroimy na niewielkie kawałki (ok. 0,5 cm), wrzucamy do garnuszka i gotujemy przez 35 minut. Zmieniamy wodę i gotujemy kolejne 35 minut. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy. Ugotowany tatarak należy odsączyć na sicie, następnie rozłożyć na tacce, zasypać cukrem i odstawić na noc. Następnego dnia smażymy go na suchej patelni przez ok. 40 minut, często mieszając. Kandyzowany tatarak możemy dodawać do deserów. Ma słodko-ostry smak i pięknie pachnie.

/ 6Aromatyczna przyprawa

Obraz
© 123RF

Suszone i zmielone kłącza to doskonała przyprawa do kompotów, zup owocowych, deserów, ciasteczek i sosów. Oczyszczone pędy suszymy w piekarniku lub suszarce do grzybów, a potem mielimy lub ucieramy w moździerzu. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, ponieważ szybko wietrzeje.

/ 6Nalewka ajerowa

Obraz
© 123RF

Aby zrobić nalewkę ajerową, 150 g suszonego kłącza tataraku należy pokruszyć i wsypać do słoja. Zalać litrem wódki (70 proc.) zrobionej ze spirytusu. Przez miesiąc słój, szczelnie zamknięty, trzymamy w ciepłym i zaciemnionym miejscu. Po tym czasie filtrujemy i rozlewamy bo butelek. Nalewka przeciwdziała niestrawności, wzmacnia apetyt, wzmaga wydzielanie soków żołądkowych. Jest dobra na układ nerwowy. Aktywizuje także pracę mózgu. Pić najlepiej trzy razy dziennie po 20 kropli na niewielką ilość przegotowanej wody.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji