Kiszone czy marynowane? Takie jajka zarezerwowane są tylko dla smakoszy!

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 4Zaryzykujecie?

Obraz
© 123RF

Trudno wyobrazić sobie jajka w zalewie solankowej lub marynacie octowej. A jednak – marynowanie lub kiszenie jaj to wcale nie nowy i z pewnością nie polski wynalazek. Najsłynniejsze, i dla Europejczyka trudne do przełknięcia, są chińskie "stuletnie" jaja. Brytyjczycy chętnie jadają jajka piklowane, a Rosjanie – kiszą jajka. A która postać jaj przemawia najbardziej do was?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 4Stuletnie chińskie jaja

Obraz
© 123RF

Proces przygotowania takich jaj jest dość skomplikowany i raczej trudny do odtworzenia w zaciszu domowym. W Chinach jednak takie sfermentowane jaja cieszą się niesłabnącą popularnością, a z uwagi na wyjątkowe właściwości zdrowotne polecane są zwłaszcza chorym. Jaja "dojrzewają" przez minimum 100 dni w blaszanych naczyniach wypełnionych gaszonym wapniem, solą, herbatą i łuskami ryżowymi. W efekcie stają się zielonkawe, mają galaretowatą konsystencję i intensywny siarkowy smak oraz zapach.

/ 4Jaja kiszone w soku z buraków po rosyjsku

Obraz
© 123RF

Dekoracyjne, lekko kwaskowate – idealne na świąteczny stół. Te jajka znajdą swoich amatorów wśród tych, którzy lubią kiszonki. Do ukiszenia jaj potrzebny jest zakwas z buraków – do niego dodajemy czarny pieprz, pokrojoną w plastry cebulę i kilka goździków lub inne, ulubione przyprawy. Obrane ze skorupki, ugotowane na twardo wkładamy do zimnej zalewy, zakręcamy słoik i odstawiamy na około 7 dni do lodówki. Co ciekawe, jajka można ukisić w ten sposób w dowolnym płynie spod kiszonek – o ile sok z kiszonej kapusty może być nieco zbyt mocny w smaku, tak sok z kiszonej marchwi, rzodkiewki lub ogórków sprawdzi się w tym celu idealnie.

/ 4Jajka marynowane w zalewie octowej

Obraz
© 123RF

Na pewno ucieszą fanów piklowanych warzyw. Ich smak jest charakterny i świetnie komponuje się z mięsami. Choć na pewno jajka marynowane w occie nie każdemu przypadną do gustu, to zdecydowanie ten eksperyment wart jest trudu. By przygotować zalewę, konieczne jest zagotowanie 1 litra octu winnego z dodatkiem 1 łyżeczki ziaren pieprzu kolorowego, 4 goździków, liścia laurowego i kilku kulek ziela angielskiego. Gdy przestygnie, należy zalać nią ugotowane na twardo jajka ułożone w słoiku z garścią przekrojonych na pół szalotek. Po kilku dniach spędzonych w lodówce ten jajeczny przysmak będzie gotowy do podania na stół.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał