Kiszone czy marynowane? Takie jajka zarezerwowane są tylko dla smakoszy!

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 4Zaryzykujecie?

Obraz
© 123RF

Trudno wyobrazić sobie jajka w zalewie solankowej lub marynacie octowej. A jednak – marynowanie lub kiszenie jaj to wcale nie nowy i z pewnością nie polski wynalazek. Najsłynniejsze, i dla Europejczyka trudne do przełknięcia, są chińskie "stuletnie" jaja. Brytyjczycy chętnie jadają jajka piklowane, a Rosjanie – kiszą jajka. A która postać jaj przemawia najbardziej do was?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 4Stuletnie chińskie jaja

Obraz
© 123RF

Proces przygotowania takich jaj jest dość skomplikowany i raczej trudny do odtworzenia w zaciszu domowym. W Chinach jednak takie sfermentowane jaja cieszą się niesłabnącą popularnością, a z uwagi na wyjątkowe właściwości zdrowotne polecane są zwłaszcza chorym. Jaja "dojrzewają" przez minimum 100 dni w blaszanych naczyniach wypełnionych gaszonym wapniem, solą, herbatą i łuskami ryżowymi. W efekcie stają się zielonkawe, mają galaretowatą konsystencję i intensywny siarkowy smak oraz zapach.

/ 4Jaja kiszone w soku z buraków po rosyjsku

Obraz
© 123RF

Dekoracyjne, lekko kwaskowate – idealne na świąteczny stół. Te jajka znajdą swoich amatorów wśród tych, którzy lubią kiszonki. Do ukiszenia jaj potrzebny jest zakwas z buraków – do niego dodajemy czarny pieprz, pokrojoną w plastry cebulę i kilka goździków lub inne, ulubione przyprawy. Obrane ze skorupki, ugotowane na twardo wkładamy do zimnej zalewy, zakręcamy słoik i odstawiamy na około 7 dni do lodówki. Co ciekawe, jajka można ukisić w ten sposób w dowolnym płynie spod kiszonek – o ile sok z kiszonej kapusty może być nieco zbyt mocny w smaku, tak sok z kiszonej marchwi, rzodkiewki lub ogórków sprawdzi się w tym celu idealnie.

/ 4Jajka marynowane w zalewie octowej

Obraz
© 123RF

Na pewno ucieszą fanów piklowanych warzyw. Ich smak jest charakterny i świetnie komponuje się z mięsami. Choć na pewno jajka marynowane w occie nie każdemu przypadną do gustu, to zdecydowanie ten eksperyment wart jest trudu. By przygotować zalewę, konieczne jest zagotowanie 1 litra octu winnego z dodatkiem 1 łyżeczki ziaren pieprzu kolorowego, 4 goździków, liścia laurowego i kilku kulek ziela angielskiego. Gdy przestygnie, należy zalać nią ugotowane na twardo jajka ułożone w słoiku z garścią przekrojonych na pół szalotek. Po kilku dniach spędzonych w lodówce ten jajeczny przysmak będzie gotowy do podania na stół.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru