Kiszone cytryny. Smak, którego nie da się podrobić

Kiszone cytryny to nie tylko ciekawy produkt w kuchni, który kusi kwaśno-słonym smakiem. To źródło cennych dla zdrowia składników. Wszystko za sprawą procesu fermentacji.

Kiszone cytryny to hit marokańskiej kuchni
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Żywność poddawana fermentacji wzbogaca się o enzymy i witaminy, zwłaszcza C i z grupy B. Produkty po ukiszeniu bogate są w żywe kultury bakterii, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Kiszonki wykazują również działanie odkażające, poprawiają mikrokrążenie, a także pomagają w walce z alergiami i stanami zapalnymi. Cytryna to doskonałe źródło witaminy A, C i B, a także fosforu i wapnia. Jej regularnie spożywanie pozytywnie wpływa na pracę jelit, usuwa opuchnięcia i usprawnia trawienie. Kiszona cytryna po fermentacji podwaja swoje dobroczynne właściwości, dlatego tym bardziej warto spożywać ten owoc w takiej formie.

Jak ukisić cytryny? Przygotuj 3-4 owoce, 2 łyżki soli oraz sok z cytryny. Cytrusy nacinamy wzdłuż, przesypujemy solą, układamy dość ciasno w słoiku i zalewamy sokiem. Powinien on zakryć owoce. Odstawiamy na kilka dni, aż cytryny nabiorą mocy.

Kiszone cytryny świetnie podkreślają wszelkie warzywne kompozycje, idealnie pasują do upieczonych marchewek lub buraków. Dobrze kontrastują z wszystkimi bulwami i korzeniami. Spróbuj dodać je do sałatki z pieczonym kalafiorem. Dobrze podkreślają smak słodkich mięsnych gulaszy w marokańskim stylu z daktylami lub innymi suszonymi owocami. Uwielbiają tłuste ryby o wyraźnym smaku, takie jak makrela lub łosoś.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru