WAŻNE
TERAZ

Cud w Holandii. Polscy koszykarze przegrywali 21 pkt i wygrali!

Kiszone cytryny. Smak, którego nie da się podrobić

Kiszone cytryny to nie tylko ciekawy produkt w kuchni, który kusi kwaśno-słonym smakiem. To źródło cennych dla zdrowia składników. Wszystko za sprawą procesu fermentacji.

Kiszone cytryny to hit marokańskiej kuchni
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Żywność poddawana fermentacji wzbogaca się o enzymy i witaminy, zwłaszcza C i z grupy B. Produkty po ukiszeniu bogate są w żywe kultury bakterii, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Kiszonki wykazują również działanie odkażające, poprawiają mikrokrążenie, a także pomagają w walce z alergiami i stanami zapalnymi. Cytryna to doskonałe źródło witaminy A, C i B, a także fosforu i wapnia. Jej regularnie spożywanie pozytywnie wpływa na pracę jelit, usuwa opuchnięcia i usprawnia trawienie. Kiszona cytryna po fermentacji podwaja swoje dobroczynne właściwości, dlatego tym bardziej warto spożywać ten owoc w takiej formie.

Jak ukisić cytryny? Przygotuj 3-4 owoce, 2 łyżki soli oraz sok z cytryny. Cytrusy nacinamy wzdłuż, przesypujemy solą, układamy dość ciasno w słoiku i zalewamy sokiem. Powinien on zakryć owoce. Odstawiamy na kilka dni, aż cytryny nabiorą mocy.

Kiszone cytryny świetnie podkreślają wszelkie warzywne kompozycje, idealnie pasują do upieczonych marchewek lub buraków. Dobrze kontrastują z wszystkimi bulwami i korzeniami. Spróbuj dodać je do sałatki z pieczonym kalafiorem. Dobrze podkreślają smak słodkich mięsnych gulaszy w marokańskim stylu z daktylami lub innymi suszonymi owocami. Uwielbiają tłuste ryby o wyraźnym smaku, takie jak makrela lub łosoś.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇