Kiszona młoda kapusta. Jest pyszna!
Kiszona kapusta kojarzy nam się z zimą i jesienią. A próbowaliście kiedyś kiszonej młodej kapusty? Sezon na młodą kapustę jest krótki, warto więc skusić się choć raz. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Anna Kamińska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 1 twarda główka młodej kapusty
- 3–4 płaskie łyżki soli bez jodu
- młody koper
- 1 młoda marchewka
- słój – wyparzony i osuszony
Przepis
- Z kapusty zdejmuję zewnętrzne liście, a pozostałą główkę kroję na pół nożem, a potem cienko za pomocą szatkownicy.
- Ścieram marchewkę i kroję bardzo drobno koper. Wszystko umieszczam w dużej misce i posypuję solą. Mieszam i zostawiam na pół godziny.
- Przekładam partiami kapustę do słoja lekko uciskając. Przykrywam zewnętrznymi liśćmi i lnianą szmatką. Zostawiam słój na trzy dni w temperaturze pokojowej. Następnie znowu wyjmuję kapustę do miski – pozbawiam ją gazów, i znowu do słoja.
- Jest już gotowa do jedzenia. Przechowuję w zakręconym słoju w lodówce.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl