Trwa ładowanie...
dct3bpq

Kiszona młoda kapusta. Jest pyszna!

Przepis

Kiszona kapusta kojarzy nam się z zimą i jesienią. A próbowaliście kiedyś kiszonej młodej kapusty? Sezon na młodą kapustę jest krótki, warto więc skusić się choć raz. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Kuchennymi drzwiami
Źródło: Kuchennymi drzwiami
Składniki
  • 1 twarda główka młodej kapusty
  • 3–4 płaskie łyżki soli bez jodu
  • młody koper
  • 1 młoda marchewka
  • słój – wyparzony i osuszony
Przepis
  • Z kapusty zdejmuję zewnętrzne liście, a pozostałą główkę kroję na pół nożem, a potem cienko za pomocą szatkownicy.
  • Ścieram marchewkę i kroję bardzo drobno koper. Wszystko umieszczam w dużej misce i posypuję solą. Mieszam i zostawiam na pół godziny.
  • Przekładam partiami kapustę do słoja lekko uciskając. Przykrywam zewnętrznymi liśćmi i lnianą szmatką. Zostawiam słój na trzy dni w temperaturze pokojowej. Następnie znowu wyjmuję kapustę do miski – pozbawiam ją gazów, i znowu do słoja.
  • Jest już gotowa do jedzenia. Przechowuję w zakręconym słoju w lodówce.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kiszona młoda kapusta. Jest pyszna!
Sposób przygotowania
Główne składniki
dct3bpq

Podziel się opinią

Share
dct3bpq
dct3bpq
dct3bpq
dct3bpq
Więcej tematów
dct3bpq