Kiszka pasztetowa według przepisu z 1931 r. Warto przypomnieć sobie ten smak

Kiszka pasztetowa to tradycja kuchni polskiej. "Ponieważ na przepis natknęłam się tak wiele razy, a dobrej pasztetowej nie jadłam już kilka lat, postanowiłam zmierzyć się z tym wyrobem w domowych warunkach. Wariantów przygotowania pasztetowej znalazłam w starych źródłach kilka. Jedne zalecały użycie podgardla, inne karkówki a jeszcze kolejne – poprzerastanego boczku. Im mięso tłustsze, tym bardziej smarowny będzie gotowy produkt. Ja użyłam dość tłustej karkówki, wedle zaleceń Marii Disslowej z 1931 roku i efekt, w moim odczuciu, jest znakomity jednak jeśli macie dostęp do innych części mięsa – można śmiało eksperymentować" - czytamy na blogu "Kuchenny Kredens".

Kiszka pasztetowa z przepisy z 1931 rokuKiszka pasztetowa z przepisy z 1931 roku
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g tłustej karkówki (można użyć też podgardla lub poprzerastanego boczku)
  • 500 g wątróbki wieprzowej
  • 120 g słoniny
  • 2 jajka
  • 1 bułka
  • ok 50 g bułki tartej
  • cebula
  • łyżka stołowa majeranku
  • 1,5 łyżki soli
  • ziele angielskie i pieprz
  • jelito do nadziewania

Przepis

Karkówkę, słoninę i wątróbkę podzielić na mniejsze kawałki ok. 5 cm. Wątróbkę zalać zimną wodą do namoczenia. W tym czasie karkówkę parzyć ok. godziny w osolonej wodzie na niewielkim ogniu (temp. ok. 80 C). Na ostatnie 20 minut, dodać odcedzoną wątróbkę i słoninę. Odcedzić, zachowując wywar powstały z parzenia mięsa i ostudzić.

Przepis

Cebulę zeszklić (bez rumienienia), bułkę namoczyć w zimnej wodzie, wycisnąć i wraz z cebulą, wątróbką i karkówką zmielić 3 razy. Do masy dodać przyprawy, jajka i tartą bułkę oraz pokrojoną jak najdrobniej słoninę. Masa powinna być dość rzadka - po wymieszaniu składników należy ją rozrzedzić dodając 1/4-1/2 szklanki wywaru z gotowania mięsa.

Przepis

Jelita namoczyć ok. 20 minut przed użyciem w zimnej wodzie, odciąć na potrzebną długość. Zawiązać z jednej strony i za pomocą nakładki do kiełbas lub szprycy napełniać jelita zostawiając odrobinę zapasu przed zawiązaniem by zapobiec pęknięciu w czasie parzenia. Zawiązać jelito z drugiej strony. Gotowe kiszki parzyć na najmniejszym ogniu (temperatura ok. 80 C) przez godzinę. Po tym czasie, ostrożnie wyjąć z garnka i przelać zimną wodą. Przechowywać w lodówce.

Wybrane dla Ciebie

Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce