WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Kilka słów o przyswajaniu witaminy D 

Witamina D, zwana "witaminą słońca", to powszechnie znane źródło zdrowia i dobrego samopoczucia. Czy jednak wiemy o niej wszystko?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Oto kilka ciekawostek na temat tego, skąd ją pozyskiwać i jak robić to efektywnie i dlaczego warto sięgać po preparaty takie, jak D-Vitum od Oleofarm.

Słońce najlepszym źródłem witaminy D, ale czy na pewno?

Czy wiesz, że… ludzki organizm największą ilość witamin D czerpie ze słońca? Proces ten nazywany jest syntezą i odbywa się podczas ekspozycji skóry na promienie słoneczne. Jednak jego efektywność uzależniona jest od wielu czynników: szerokości geograficznej, pory dnia, stopnia zanieczyszczenia powietrza czy czasu trwania ekspozycji. Aby uzyskać maksymalną ilość witaminy D ze słońca należy przebywać na nim codziennie przez minimum 20 minut, między godziną 10:00 a 15:00. Nasłonecznieniu musi być poddawane minimum 18 proc. powierzchni ciała. Dodatkowo w Europie Środkowej optymalne warunki dla syntezy skórnej panują tylko od kwietnia do października. Dlatego tak ważne jest suplementowanie witaminy D z innych źródeł - pożywienia oraz przy pomocy preparatów takich, jak D-Vitum.

Czy karnacja i powietrze mają znaczenie?

Czy wiesz, że… pigment obecny w skórze działa jak filtr przeciwsłoneczny? W przypadku ciemnej karnacji jest go więcej, co ogranicza przenikanie promieni UV. Dla osób obdarzonych taką cerą dodatkowa suplementacja witaminy D jest w związku z tym szczególnie istotna i powinna być stosowana o każdej porze roku. Na zmniejszenie efektywności syntezy skórnej wpływ mają także zachmurzenie i zanieczyszczenia. Jak to możliwe? Unoszący się w powietrzu pył oraz smog, ograniczają zasięg promieniowania ultrafioletowego, podobnie jak gęste chmury. W ten sposób do skóry dociera mniejsza ilość ważnych dla witaminy D, promieni UVB. Aby mieć pewność, że organizm otrzymuje odpowiednią ilość tego składnika odżywczego, warto sięgnąć po preparaty takie, jak D-Vitum, oferujące zróżnicowane dawki witaminy D.

Czy witaminę D da się zjeść?

Czy wiesz, że… witamina D może być dostarczana do organizmu poprzez spożywanie odpowiednich produktów i potraw? Największa ilość witaminy D znajduje się w jajach, mleku i produktach mlecznych, wątróbce, rybach, olejach roślinnych oraz dojrzewających serach. Najbogatsze w ten składnik odżywczy są świeży węgorz oraz śledź w oleju. Zawartość witaminy D w stu gramach tych ryb to odpowiednio 1200 j.m. i 808 j.m. Jednak pokrycie zapotrzebowania na witaminę D wraz z dietą jest bardzo trudne. Po pierwsze, ilość witaminy D w spożywanych produktach jest niewielka. Po drugie, takie czynniki jak sposób przyrządzenia, czy świeżość składników mają wpływ na jej finalną zawartość w potrawach. Dlatego, aby efektywnie uzupełniać poziom witaminy D, warto suplementować ją poprzez preparaty, takie jak D-Vitum.

Pełnia słońca przez cały rok

Linia D-Vitum od Oleofarm to preparaty bogate w witaminę D, dostosowane do zróżnicowanych potrzeb. D-Vitum dla dzieci to wygodne, olejowe kapsułki do wyciskania, krople lub aerozol. W produktach dedykowanych osobom dorosłym i dzieciom powyżej 6. roku życia, nośnikiem cennej witaminy D jest olej lniany. Tłoczony na zimno, bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, w tym kwas alfa-linolenowy (ALA), pomagający w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. D-Vitum, linia preparatów pełnych słońca, dostępna jest w wersji forte z zawartością 1000, 2000 lub 4000 j.m. witaminy D, a także z dodatkiem witaminy K2. Gamę produktów uzupełniają D-Vitum IMMUNO, suplement diety wspierający układ odpornościowy, a także D-Vitum Forte OSTEO, skierowany zarówno do osób zmagających się z osteoporozą, jak i tych, które chcą zapobiegać temu schorzeniu i wzmocnić swoje kości (gęstość mineralna kości maleje już od 30. roku życia). Dla dzieci i niemowląt dedykowane są preparaty z niższą dawką witaminy D (400, 600, 800 i 1000 j.m.). Produkty z linii D-Vitum Forte od Oleofarm można spożywać o dowolnej porze w ciągu dnia, bez względu na posiłek.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru