Kiedyś to był legendarny obiad na piątek. Podaj te kotlety i "polskie tzatziki"

Kotleciki z dorsza to klasyka w nowoczesnym, zdrowym wydaniu - delikatne, wilgotne w środku, z lekko chrupiącą skórką. Żeby nie było nudno i mdło, to oprócz doprawiania odpowiednio masy, stawiam na wyrazisty dodatek. To "polskie tzatziki", które pokochała moja rodzina.

Zrób rybne kotleciki z dorsza i podaj do nich polskie tzatzikiZrób rybne kotleciki z dorsza i podaj do nich polskie tzatziki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska
5

Kotlety rybne to popularne danie, które zyskuje na popularności jako alternatywa dla tradycyjnych mięsnych potraw. Wykorzystanie ryb, takich jak dorsz czy śledź, pozwala na stworzenie lekkiego i zdrowego posiłku. Pamiętam o tym, kiedy zbliża się piątek i robię klasyk, który za każdym razem można nieco zmodyfikować. Tym razem polecam wersję z ogórkowo-czosnkowym sosikiem - popisowe "polskie tzatziki" wejdą na stałe i twój kulinarny repertuar przepisów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konserwa rybna domowej roboty ma w sobie to "coś". Nie sposób się jej oprzeć

Jak zrobić kotlety rybne, żeby nie były suche?

Przygotowanie kotletów rybnych jest proste i szybkie, a jednocześnie wprowadzają do diety inny rodzaj mięsa niż drób lub wieprzowe. Kluczowym elementem jest odpowiednie przygotowanie ryby, aby uniknąć ości i uzyskać delikatną konsystencję. Dobrym pomysłem jest podgotowanie ryby w bulionie i zostawienie płynu, aby wyrabiając masę kontrolować jej konsystencję, aby nie były zbyt zwarte.

Przepis na kotleciki rybne i "polskie tzatziki"

Z poniższy składników przygotujesz ok. 8 małych kotletów. Można je smażyć na oleju lub piec w piekarniku albo zrobić w airfryerze. Kotleciki serwuj z kleksem tzatzików i np. pieczonymi ziemniakami lub kaszą i prostą surówką. Świetne zarówno na ciepło, jak i na zimno – sprawdzą się też w lunchboxie.

Składniki na kotlety:

  • 400 g filetów z dorsza (świeżych lub rozmrożonych, bez skóry i ości),
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia,
  • 1 łyżeczka musztardy (np. sarepskiej lub delikatesowej),
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Rybę podgotuj i zmiksuj w malakserze.
  2. Cebulę i czosnek zetrzyj lub posiekaj bardzo drobno.
  3. W misce wymieszaj wszystkie składniki: rybę, cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, musztardę, zioła i przyprawy.
  4. Uformuj kotleciki, obtocz je delikatnie w bułce tartej.
  5. Smaż na niewielkiej ilości oleju z obu stron, aż będą złociste. Możesz też upiec je w piekarniku (ok. 20 min w 180°C) lub w airfryerze (ok. 15 min w 180°C).

Składniki na "polskie tzatziki":

  • 1 mały ogórek gruntowy (lub ½ dużego),
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego),
  • 1 ząbek czosnku (starty lub przeciśnięty),
  • sól, pieprz do smaku,
  • kilka kropli oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, lekko posól, odstaw na 5 minut, a potem dokładnie odciśnij z nadmiaru soku.
  2. Wymieszaj ogórka z jogurtem, czosnkiem, koperkiem i przyprawami.
  3. Na koniec dodaj odrobinę oleju rzepakowego dla delikatniejszej konsystencji i polskiego akcentu.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały