Keczup ze śliwek – jak to zrobić?

Szukasz oryginalnego i pysznego dodatku do wędliny, mięsa, sera, pizzy, grzanki czy zapiekanki? Wykorzystaj walory dojrzałych śliwek i przyrządź z nich alternatywną wersję keczupu. Z zadaniem poradzą sobie nawet osoby bez doświadczenia kulinarnego.

Ketchup śliwkowyKetchup śliwkowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | "Viktoria Kondysenko (ArtSvitlyna)"
oprac.  KGD

Owoce śliwy domowej są cenione od wieków. Roślina występuje w ogromnej ilości odmian, a jej uprawę rozpoczęto już w starożytnej Persji. Tamtejsi ogrodnicy zainspirowali się dziko rosnącymi roślinami: lubaszką, ałyczą oraz tarniną, po czym wyhodowali drzewka o większych i słodszych owocach, które szybko zyskały popularność, także wśród mieszkańców Imperium Rzymskiego, a w miarę upływu wieków rozprzestrzeniły się w całej Europie.

Do Polski śliwki dotarły w średniowieczu. Drzewka chętnie sadzono zarówno w dworskich parkach, jak i wiejskich ogrodach. Ich owoce stanowiły ważny składnik diety naszych przodków. Spożywano je nie tylko w porze dojrzewania, czyli latem i jesienią, ale również zimą – kwaszone, marynowane lub suszone. Śliwki chętnie wykorzystywano do przygotowywania mocnego napoju alkoholowego, czyli śliwowicy.

Stanisław Czerniecki, autor najstarszej polskiej książki kucharskiej, zamieścił wiele przepisów na potrawy wykorzystujące walory smakowe śliwek. O przyrządzanych z tych owoców "komputach" i "marmeladach" wspominał też Wojciech Wincenty Wielądko w słynnym "Kucharzu doskonałym" z 1783 roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Powidła śliwkowe z czekoladą

Z opisów zagranicznych podróżników odwiedzających nasz kraj dowiadujemy się, że w dawnej Polsce bardzo popularny był czarny sos ze śliwek, serwowany jako dodatek do rozmaitych mięs. Warto przygotować go w uwspółcześnionej wersji, jako alternatywę dla pomidorowego keczupu.

Śliwki – wartości odżywcze

Do przyrządzenia keczupu najlepiej nadają się dojrzałe śliwki węgierki. To owoce nie tylko smaczne, ale również charakteryzujące się imponującymi właściwościami odżywczymi.

Są bardzo bogatym źródłem pektyn, czyli błonnika pokarmowego skutecznie obniżającego poziom "złego" cholesterolu LDL, pomagającego w pozbywaniu się szkodliwych toksyn i metali ciężkich, redukującego poziom cukru we krwi, a także zapobiegającego uciążliwym zaparciom oraz tworzeniu się kamieni żółciowych.

Śliwki dostarczają sporo witaminy A i E oraz witamin z grupy B dobroczynnie wpływających na układ nerwowy, poprawiających samopoczucie, usprawniających przemianę materii, podnoszących odporność organizmu, a także wzmacniających włosy, skórę czy paznokcie. Zbawiennie na skórę działają również kwasy organiczne, przede wszystkim jabłkowy i cytrynowy, których nie brakuje w śliwkach.

Węgierki kryją dużo potasu, wapnia, żelaza, fosforu i magnezu. Ich zaletą jest też wysoka dawka związków fenolowych, dzięki czemu cechują się wysoką aktywnością przeciwutleniajacą, przewyższają w tym względzie np. winogrona, pomarańcze, jabłka czy truskawki. Podobne właściwości wykazują także antocyjany, zlokalizowane przede wszystkim w skórce, dlatego najbardziej wartościowy jest keczup przyrządzony z całych owoców.

Przepis na keczup ze śliwek

Przygotowanie keczupu nie jest skomplikowane. Potrzebujemy dojrzałych śliwek węgierek (2 kg), które myjemy i pozbawiamy pestek. W dużym garnku podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek (3-4 ząbki). Dodajemy śliwki oraz pokrojone w kostkę: czerwoną paprykę (2 sztuki) i jabłka, najlepiej odmiany o kwaskowatym smaku (2). Dolewamy wodę (pół szklanki), doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień. Dodajemy przyprawy: sól (3 łyżki), cukier (2 łyżki), owoce jałowca (3-4), goździki (2-3), cynamon (pół łyżeczki), białą gorczycę (łyżeczka) oraz świeżo mielony pieprz (szczypta). Jeśli lubimy pikantne smaki, możemy też dorzucić kilka posiekanych papryczek chili.

Gotujemy na małym ogniu przez 2-3 godziny. Po tym czasie dolewamy ocet, winny lub spirytusowy (pół szklanki). Nadal gotujemy, aż keczup stanie się odpowiednio gęsty, nie zapominając o częstym mieszaniu. Na koniec sos przecieramy przez sito lub blendujemy i jeszcze gorący przelewamy do wyparzonych słoików, po czym pasteryzujemy, najlepiej w piekarniku nagrzanym do 120 stopni, przez pół godziny.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg