Kawa jak w kawiarni. Domowe sposoby na udany poranek

Jeśli marzy ci się smaczna kawa w domu, a nie masz ekspresu, nic straconego. Bez odpowiedniego sprzętu możesz zrobić nawet kawę z pianką. W jaki sposób? Sprawdź nasze patenty.

Nic nie pobudza skuteczniej niż filiżanka małej czarnej na dobry początek dnia.
Źródło zdjęć: © 123RF

Nic nie pobudza skuteczniej niż filiżanka małej czarnej na dobry początek dnia. Kawę chętnie pijemy o poranku, w porze drugiego śniadania, po południu do podwieczorku. Najsmaczniejsza jest świeżo parzona z warstwą pysznej pianki. Ale również bez ekspresu można wyczarować smaczną latte czy cappuccino.

Kawiarka (makinetka, kafetierka, moka)

Zapomnij o rozpuszczalnej. To kawa najgorszej jakości, która nie najlepiej smakuje. Znacznie rozsądniej jest samemu mielić i parzyć kawę np. w kawiarce. Kafetierka może być elektryczna albo bezprzewodowa. Tę pierwszą wystarczy włączyć do prądu i uruchomić. Tę drugą stawia się na kuchence. Do obu należy wlać odpowiednią ilość wody i wsypać zmieloną kawę. Najlepiej, aby była świeżo mielona – na rynku dostępnych jest wiele młynków, od ręcznych po elektryczne. W kawiarce kawa parzy się pod ciśnieniem. Dzięki temu sprytnemu urządzeniu można bez trudu stworzyć namiastkę prawdziwego espresso.

French press (praska francuska)

Zamiast kawiarki można zaopatrzyć się w zaparzacz tłokowy, czyli french press. W takim urządzeniu zaparzymy nie tylko kawę, ale również herbatę czy zioła. Najlepiej sprawdzi się french press szklany wyposażony w filtr tłokowy z sitkiem, najlepiej stalowym. Nie poleca się zaparzaczy plastikowych – parzona w nich kawa zyskuje nieprzyjemny aromat. Również w tym przypadku powinno się wybierać kawę świeżo mieloną.

Najsmaczniejsza jest świeżo parzona z warstwą pysznej pianki. Ale również bez ekspresu można wyczarować smaczną latte czy cappuccino.
© 123RF

Spieniacz do mleka

Jeśli gustujesz w espresso, a nie masz ekspresu, kawiarka czy french press spełnią swoje zadanie. Co jednak, gdy marzysz o mlecznej kawie z pyszną pianką? I na to jest metoda. Najprościej stworzyć ją z wykorzystaniem spieniacza. Najtańszy będzie spieniacz ręczny wyposażony w specjalną obrotową końcówkę (działa na baterie). Elektryczne spieniacze to produkty z górnej półki cenowej, ale za to skuteczniejsze w tworzeniu pianki i wielofunkcyjne. Spieniają i podgrzewają mleko, działają automatycznie.

Inne sposoby na wyczarowanie pianki:
French press – ten sam, w którym parzysz kawę. Wlej mleko – ciepłe lub zimne – do naczynia i zacznij energicznie naciskać tłok, aż do uzyskania pianki.
Kubek spieniający – wyposażony jest w spieniacz do mleka, podobny jak w spieniaczu ręcznym.
Ubijak do mleka – działa na podobnej zasadzie co french press.
Zakręcany słoik – oto najprostsza metoda na piankę. Mleko wystarczy wlać do słoika, porządnie go zakręcić, po czym szybko i wielokrotnie potrząsać naczyniem.

Jak zrobić kawę z pianką bez ekspresu?

Należy pamiętać, aby wlewać kawę do mleka, nie na odwrót. A jakie mleko wybrać? Tutaj panuje spora dowolność. Mleko może być zimne (idealne w czasie upałów) albo ciepłe czy nawet gorące – kwestia upodobań. Najlepiej jednak, aby było lekko podgrzane. Zwykle z kawą łączy się mleko tłuste. W wersji wegańskiej albo bez laktozy może być to mleko kokosowe albo inne mleko roślinne.

Przygotowanie domowej kawy z pianką krok po kroku:
Zaparz kawę – w kawiarce albo french press. Odstaw na bok.
Spień mleko.
Przelej spienione mleko do wysokiej szklanki.
Powoli dolej zaparzoną kawę.
Jeśli chcesz uzyskać kawę trzywarstwową (latte, cappuccino), do szklanki z pianką dodatkowo wlej mleko i dopiero uzupełnij kawą.

*Różnice: *
Latte – to espresso z dużą ilością spienionego mleka i pianką.
Cappuccino – to espresso z mniejszą ilością spienionego mleka i pianką.
Flat White – to espresso ze spienionym mlekiem.
Latte Macchiato – to espresso z niewielką ilością spienionego mleka i pianką.
Kawa po wiedeńsku, cafe con panna – espresso z bitą śmietaną.

W wersji "na bogato” do kawy możesz dodać gałkę lodów śmietankowych albo ubitą śmietanę kremówkę.
© 123RF

Czym słodzić i ozdabiać?

Domową kawę możesz oczywiście osłodzić. Najłatwiej cukrem (białym, trzcinowym), jeśli jednak ich unikasz, godne polecenia są: ksylitol (cukier brzozowy), cukier kokosowy, stewia, erytrytol, syrop klonowy, syrop daktylowy, melasa, miód. Gotową kawę z pianką posyp cynamonem, kardamonem albo wiórkami startej czekolady.

W wersji "na bogato” do kawy możesz dodać gałkę lodów śmietankowych albo ubitą śmietanę kremówkę.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska