Kawa jak w kawiarni. Domowe sposoby na udany poranek

Jeśli marzy ci się smaczna kawa w domu, a nie masz ekspresu, nic straconego. Bez odpowiedniego sprzętu możesz zrobić nawet kawę z pianką. W jaki sposób? Sprawdź nasze patenty.

Nic nie pobudza skuteczniej niż filiżanka małej czarnej na dobry początek dnia.
Źródło zdjęć: © 123RF

Nic nie pobudza skuteczniej niż filiżanka małej czarnej na dobry początek dnia. Kawę chętnie pijemy o poranku, w porze drugiego śniadania, po południu do podwieczorku. Najsmaczniejsza jest świeżo parzona z warstwą pysznej pianki. Ale również bez ekspresu można wyczarować smaczną latte czy cappuccino.

Kawiarka (makinetka, kafetierka, moka)

Zapomnij o rozpuszczalnej. To kawa najgorszej jakości, która nie najlepiej smakuje. Znacznie rozsądniej jest samemu mielić i parzyć kawę np. w kawiarce. Kafetierka może być elektryczna albo bezprzewodowa. Tę pierwszą wystarczy włączyć do prądu i uruchomić. Tę drugą stawia się na kuchence. Do obu należy wlać odpowiednią ilość wody i wsypać zmieloną kawę. Najlepiej, aby była świeżo mielona – na rynku dostępnych jest wiele młynków, od ręcznych po elektryczne. W kawiarce kawa parzy się pod ciśnieniem. Dzięki temu sprytnemu urządzeniu można bez trudu stworzyć namiastkę prawdziwego espresso.

French press (praska francuska)

Zamiast kawiarki można zaopatrzyć się w zaparzacz tłokowy, czyli french press. W takim urządzeniu zaparzymy nie tylko kawę, ale również herbatę czy zioła. Najlepiej sprawdzi się french press szklany wyposażony w filtr tłokowy z sitkiem, najlepiej stalowym. Nie poleca się zaparzaczy plastikowych – parzona w nich kawa zyskuje nieprzyjemny aromat. Również w tym przypadku powinno się wybierać kawę świeżo mieloną.

Najsmaczniejsza jest świeżo parzona z warstwą pysznej pianki. Ale również bez ekspresu można wyczarować smaczną latte czy cappuccino.
© 123RF

Spieniacz do mleka

Jeśli gustujesz w espresso, a nie masz ekspresu, kawiarka czy french press spełnią swoje zadanie. Co jednak, gdy marzysz o mlecznej kawie z pyszną pianką? I na to jest metoda. Najprościej stworzyć ją z wykorzystaniem spieniacza. Najtańszy będzie spieniacz ręczny wyposażony w specjalną obrotową końcówkę (działa na baterie). Elektryczne spieniacze to produkty z górnej półki cenowej, ale za to skuteczniejsze w tworzeniu pianki i wielofunkcyjne. Spieniają i podgrzewają mleko, działają automatycznie.

Inne sposoby na wyczarowanie pianki:
French press – ten sam, w którym parzysz kawę. Wlej mleko – ciepłe lub zimne – do naczynia i zacznij energicznie naciskać tłok, aż do uzyskania pianki.
Kubek spieniający – wyposażony jest w spieniacz do mleka, podobny jak w spieniaczu ręcznym.
Ubijak do mleka – działa na podobnej zasadzie co french press.
Zakręcany słoik – oto najprostsza metoda na piankę. Mleko wystarczy wlać do słoika, porządnie go zakręcić, po czym szybko i wielokrotnie potrząsać naczyniem.

Jak zrobić kawę z pianką bez ekspresu?

Należy pamiętać, aby wlewać kawę do mleka, nie na odwrót. A jakie mleko wybrać? Tutaj panuje spora dowolność. Mleko może być zimne (idealne w czasie upałów) albo ciepłe czy nawet gorące – kwestia upodobań. Najlepiej jednak, aby było lekko podgrzane. Zwykle z kawą łączy się mleko tłuste. W wersji wegańskiej albo bez laktozy może być to mleko kokosowe albo inne mleko roślinne.

Przygotowanie domowej kawy z pianką krok po kroku:
Zaparz kawę – w kawiarce albo french press. Odstaw na bok.
Spień mleko.
Przelej spienione mleko do wysokiej szklanki.
Powoli dolej zaparzoną kawę.
Jeśli chcesz uzyskać kawę trzywarstwową (latte, cappuccino), do szklanki z pianką dodatkowo wlej mleko i dopiero uzupełnij kawą.

*Różnice: *
Latte – to espresso z dużą ilością spienionego mleka i pianką.
Cappuccino – to espresso z mniejszą ilością spienionego mleka i pianką.
Flat White – to espresso ze spienionym mlekiem.
Latte Macchiato – to espresso z niewielką ilością spienionego mleka i pianką.
Kawa po wiedeńsku, cafe con panna – espresso z bitą śmietaną.

W wersji "na bogato” do kawy możesz dodać gałkę lodów śmietankowych albo ubitą śmietanę kremówkę.
© 123RF

Czym słodzić i ozdabiać?

Domową kawę możesz oczywiście osłodzić. Najłatwiej cukrem (białym, trzcinowym), jeśli jednak ich unikasz, godne polecenia są: ksylitol (cukier brzozowy), cukier kokosowy, stewia, erytrytol, syrop klonowy, syrop daktylowy, melasa, miód. Gotową kawę z pianką posyp cynamonem, kardamonem albo wiórkami startej czekolady.

W wersji "na bogato” do kawy możesz dodać gałkę lodów śmietankowych albo ubitą śmietanę kremówkę.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane