Trwa ładowanie...

Kawa jak w kawiarni. Domowe sposoby na udany poranek

Jeśli marzy ci się smaczna kawa w domu, a nie masz ekspresu, nic straconego. Bez odpowiedniego sprzętu możesz zrobić nawet kawę z pianką. W jaki sposób? Sprawdź nasze patenty.

Kawa jak w kawiarni. Domowe sposoby na udany poranekŹródło: 123RF
d41ascx
d41ascx

Nic nie pobudza skuteczniej niż filiżanka małej czarnej na dobry początek dnia. Kawę chętnie pijemy o poranku, w porze drugiego śniadania, po południu do podwieczorku. Najsmaczniejsza jest świeżo parzona z warstwą pysznej pianki. Ale również bez ekspresu można wyczarować smaczną latte czy cappuccino.

Kawiarka (makinetka, kafetierka, moka)

Zapomnij o rozpuszczalnej. To kawa najgorszej jakości, która nie najlepiej smakuje. Znacznie rozsądniej jest samemu mielić i parzyć kawę np. w kawiarce. Kafetierka może być elektryczna albo bezprzewodowa. Tę pierwszą wystarczy włączyć do prądu i uruchomić. Tę drugą stawia się na kuchence. Do obu należy wlać odpowiednią ilość wody i wsypać zmieloną kawę. Najlepiej, aby była świeżo mielona – na rynku dostępnych jest wiele młynków, od ręcznych po elektryczne. W kawiarce kawa parzy się pod ciśnieniem. Dzięki temu sprytnemu urządzeniu można bez trudu stworzyć namiastkę prawdziwego espresso.

French press (praska francuska)

Zamiast kawiarki można zaopatrzyć się w zaparzacz tłokowy, czyli french press. W takim urządzeniu zaparzymy nie tylko kawę, ale również herbatę czy zioła. Najlepiej sprawdzi się french press szklany wyposażony w filtr tłokowy z sitkiem, najlepiej stalowym. Nie poleca się zaparzaczy plastikowych – parzona w nich kawa zyskuje nieprzyjemny aromat. Również w tym przypadku powinno się wybierać kawę świeżo mieloną.

Najsmaczniejsza jest świeżo parzona z warstwą pysznej pianki. Ale również bez ekspresu można wyczarować smaczną latte czy cappuccino. 123RF
Najsmaczniejsza jest świeżo parzona z warstwą pysznej pianki. Ale również bez ekspresu można wyczarować smaczną latte czy cappuccino. Źródło: 123RF

Spieniacz do mleka

Jeśli gustujesz w espresso, a nie masz ekspresu, kawiarka czy french press spełnią swoje zadanie. Co jednak, gdy marzysz o mlecznej kawie z pyszną pianką? I na to jest metoda. Najprościej stworzyć ją z wykorzystaniem spieniacza. Najtańszy będzie spieniacz ręczny wyposażony w specjalną obrotową końcówkę (działa na baterie). Elektryczne spieniacze to produkty z górnej półki cenowej, ale za to skuteczniejsze w tworzeniu pianki i wielofunkcyjne. Spieniają i podgrzewają mleko, działają automatycznie.

Inne sposoby na wyczarowanie pianki:
French press – ten sam, w którym parzysz kawę. Wlej mleko – ciepłe lub zimne – do naczynia i zacznij energicznie naciskać tłok, aż do uzyskania pianki.
Kubek spieniający – wyposażony jest w spieniacz do mleka, podobny jak w spieniaczu ręcznym.
Ubijak do mleka – działa na podobnej zasadzie co french press.
Zakręcany słoik – oto najprostsza metoda na piankę. Mleko wystarczy wlać do słoika, porządnie go zakręcić, po czym szybko i wielokrotnie potrząsać naczyniem.

d41ascx

Jak zrobić kawę z pianką bez ekspresu?

Należy pamiętać, aby wlewać kawę do mleka, nie na odwrót. A jakie mleko wybrać? Tutaj panuje spora dowolność. Mleko może być zimne (idealne w czasie upałów) albo ciepłe czy nawet gorące – kwestia upodobań. Najlepiej jednak, aby było lekko podgrzane. Zwykle z kawą łączy się mleko tłuste. W wersji wegańskiej albo bez laktozy może być to mleko kokosowe albo inne mleko roślinne.

Przygotowanie domowej kawy z pianką krok po kroku:
Zaparz kawę – w kawiarce albo french press. Odstaw na bok.
Spień mleko.
Przelej spienione mleko do wysokiej szklanki.
Powoli dolej zaparzoną kawę.
Jeśli chcesz uzyskać kawę trzywarstwową (latte, cappuccino), do szklanki z pianką dodatkowo wlej mleko i dopiero uzupełnij kawą.

*Różnice: *
Latte – to espresso z dużą ilością spienionego mleka i pianką.
Cappuccino – to espresso z mniejszą ilością spienionego mleka i pianką.
Flat White – to espresso ze spienionym mlekiem.
Latte Macchiato – to espresso z niewielką ilością spienionego mleka i pianką.
Kawa po wiedeńsku, cafe con panna – espresso z bitą śmietaną.

W wersji "na bogato” do kawy możesz dodać gałkę lodów śmietankowych albo ubitą śmietanę kremówkę. 123RF
W wersji "na bogato” do kawy możesz dodać gałkę lodów śmietankowych albo ubitą śmietanę kremówkę. Źródło: 123RF

Czym słodzić i ozdabiać?

Domową kawę możesz oczywiście osłodzić. Najłatwiej cukrem (białym, trzcinowym), jeśli jednak ich unikasz, godne polecenia są: ksylitol (cukier brzozowy), cukier kokosowy, stewia, erytrytol, syrop klonowy, syrop daktylowy, melasa, miód. Gotową kawę z pianką posyp cynamonem, kardamonem albo wiórkami startej czekolady.

W wersji "na bogato” do kawy możesz dodać gałkę lodów śmietankowych albo ubitą śmietanę kremówkę.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d41ascx
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d41ascx
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj