Kawa jak w kawiarni. Domowe sposoby na udany poranek

Jeśli marzy ci się smaczna kawa w domu, a nie masz ekspresu, nic straconego. Bez odpowiedniego sprzętu możesz zrobić nawet kawę z pianką. W jaki sposób? Sprawdź nasze patenty.

Nic nie pobudza skuteczniej niż filiżanka małej czarnej na dobry początek dnia.
Źródło zdjęć: © 123RF

Nic nie pobudza skuteczniej niż filiżanka małej czarnej na dobry początek dnia. Kawę chętnie pijemy o poranku, w porze drugiego śniadania, po południu do podwieczorku. Najsmaczniejsza jest świeżo parzona z warstwą pysznej pianki. Ale również bez ekspresu można wyczarować smaczną latte czy cappuccino.

Kawiarka (makinetka, kafetierka, moka)

Zapomnij o rozpuszczalnej. To kawa najgorszej jakości, która nie najlepiej smakuje. Znacznie rozsądniej jest samemu mielić i parzyć kawę np. w kawiarce. Kafetierka może być elektryczna albo bezprzewodowa. Tę pierwszą wystarczy włączyć do prądu i uruchomić. Tę drugą stawia się na kuchence. Do obu należy wlać odpowiednią ilość wody i wsypać zmieloną kawę. Najlepiej, aby była świeżo mielona – na rynku dostępnych jest wiele młynków, od ręcznych po elektryczne. W kawiarce kawa parzy się pod ciśnieniem. Dzięki temu sprytnemu urządzeniu można bez trudu stworzyć namiastkę prawdziwego espresso.

French press (praska francuska)

Zamiast kawiarki można zaopatrzyć się w zaparzacz tłokowy, czyli french press. W takim urządzeniu zaparzymy nie tylko kawę, ale również herbatę czy zioła. Najlepiej sprawdzi się french press szklany wyposażony w filtr tłokowy z sitkiem, najlepiej stalowym. Nie poleca się zaparzaczy plastikowych – parzona w nich kawa zyskuje nieprzyjemny aromat. Również w tym przypadku powinno się wybierać kawę świeżo mieloną.

Najsmaczniejsza jest świeżo parzona z warstwą pysznej pianki. Ale również bez ekspresu można wyczarować smaczną latte czy cappuccino.
© 123RF

Spieniacz do mleka

Jeśli gustujesz w espresso, a nie masz ekspresu, kawiarka czy french press spełnią swoje zadanie. Co jednak, gdy marzysz o mlecznej kawie z pyszną pianką? I na to jest metoda. Najprościej stworzyć ją z wykorzystaniem spieniacza. Najtańszy będzie spieniacz ręczny wyposażony w specjalną obrotową końcówkę (działa na baterie). Elektryczne spieniacze to produkty z górnej półki cenowej, ale za to skuteczniejsze w tworzeniu pianki i wielofunkcyjne. Spieniają i podgrzewają mleko, działają automatycznie.

Inne sposoby na wyczarowanie pianki:
French press – ten sam, w którym parzysz kawę. Wlej mleko – ciepłe lub zimne – do naczynia i zacznij energicznie naciskać tłok, aż do uzyskania pianki.
Kubek spieniający – wyposażony jest w spieniacz do mleka, podobny jak w spieniaczu ręcznym.
Ubijak do mleka – działa na podobnej zasadzie co french press.
Zakręcany słoik – oto najprostsza metoda na piankę. Mleko wystarczy wlać do słoika, porządnie go zakręcić, po czym szybko i wielokrotnie potrząsać naczyniem.

Jak zrobić kawę z pianką bez ekspresu?

Należy pamiętać, aby wlewać kawę do mleka, nie na odwrót. A jakie mleko wybrać? Tutaj panuje spora dowolność. Mleko może być zimne (idealne w czasie upałów) albo ciepłe czy nawet gorące – kwestia upodobań. Najlepiej jednak, aby było lekko podgrzane. Zwykle z kawą łączy się mleko tłuste. W wersji wegańskiej albo bez laktozy może być to mleko kokosowe albo inne mleko roślinne.

Przygotowanie domowej kawy z pianką krok po kroku:
Zaparz kawę – w kawiarce albo french press. Odstaw na bok.
Spień mleko.
Przelej spienione mleko do wysokiej szklanki.
Powoli dolej zaparzoną kawę.
Jeśli chcesz uzyskać kawę trzywarstwową (latte, cappuccino), do szklanki z pianką dodatkowo wlej mleko i dopiero uzupełnij kawą.

*Różnice: *
Latte – to espresso z dużą ilością spienionego mleka i pianką.
Cappuccino – to espresso z mniejszą ilością spienionego mleka i pianką.
Flat White – to espresso ze spienionym mlekiem.
Latte Macchiato – to espresso z niewielką ilością spienionego mleka i pianką.
Kawa po wiedeńsku, cafe con panna – espresso z bitą śmietaną.

W wersji "na bogato” do kawy możesz dodać gałkę lodów śmietankowych albo ubitą śmietanę kremówkę.
© 123RF

Czym słodzić i ozdabiać?

Domową kawę możesz oczywiście osłodzić. Najłatwiej cukrem (białym, trzcinowym), jeśli jednak ich unikasz, godne polecenia są: ksylitol (cukier brzozowy), cukier kokosowy, stewia, erytrytol, syrop klonowy, syrop daktylowy, melasa, miód. Gotową kawę z pianką posyp cynamonem, kardamonem albo wiórkami startej czekolady.

W wersji "na bogato” do kawy możesz dodać gałkę lodów śmietankowych albo ubitą śmietanę kremówkę.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟