WAŻNE
TERAZ

Czarne chmury nad Macierewiczem. Jest komunikat prokuratury w sprawie immunitetu

Kasza w świątecznym wydaniu. Pyszne przepisy, które zasmakują rodzinie i gościom

Kasza to jeden z najcenniejszych dla zdrowia produktów, dlatego warto uwzględnić ją także w świątecznym jadłospisie. W polskiej tradycji kulinarnej nie brakuje potraw z dodatkiem kaszy, które doskonale sprawdzą się na świątecznym stole. Prezentujemy smaczne i proste przepisy na wigilijne dania i słodkości, które podbiją serce każdego smakosza.

stół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Agnieszka Małgorzata Adamska

Nasza świąteczna tradycja kulinarna jest niezwykle urozmaicona i bogata w wiele różnych smaków. Choć zwyczaje wigilijne w Polsce mogą nieco różnić się od siebie w zależności od regionów, stałym punktem programu jest zawsze ryba podawana na różne sposoby, aromatyczne zupy, pierogi, kapusta z grzybami oraz rozmaite ciasta. Ważne miejsce w tradycyjnym, bożonarodzeniowym menu zajmują także kasze. Jeżeli zależy nam na tym, żeby świąteczne dania były nie tylko wyjątkowo smaczne, ale także zdrowe i odżywcze, warto uwzględnić kaszę na liście wigilijnych składników. Nie oznacza to wcale świątecznej rewolucji. Potrawy wigilijne na bazie kasz są znane i lubiane od pokoleń. Zamień dobrze znane pierogi z kapustą na te z równie smacznym farszem gryczanym, przygotuj lekkie i niezwykle smaczne gołąbki z kaszą jęczmienną, a na deser podaj jagiełkę i gryczane ciasto z czekoladą oraz migdałami. Takie menu na pewno przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym gościom.

Kasza także od święta

Z kaszą związanych jest wiele świątecznych tradycji. Dawniej regularnie gościły na wigilijnych stołach – głównie dlatego, że były tanie i łatwo dostępne. Dodatkowo kasze dawały gospodyniom szerokie pole do popisu. Idealnie pasowały jako dodatek do dań głównych, składnik farszu albo baza do słodkich i słonych wypieków. Ale nie tylko praktyczność i walory smakowe sprawiały, że kasze weszły do tradycyjnego, świątecznego repertuaru. Ich obecność podczas wigilijnej wieczerzy związana jest także z dawnymi wierzeniami. Ziarna zbóż symbolizują zdrowie, siłę i urodzaj, dlatego nie mogło zabraknąć ich podczas świąt – w ten sposób polscy chłopi zapewniali sobie szczęście, zdrowie w rodzinie oraz obfitość zbiorów.

Dziś mało kto przywiązuje wagę do tej symboliki, ale tradycja wigilijnych potraw na bazie kasz jest przekazywana z pokolenia na pokolenie – głównie ze względu na ich wyborny smak. Aromantyczny farsz gryczany w pierogach nie ma sobie równych, a smak słodkiej kaszy z bakaliami wygrywa z każdym wykwintnym deserem. Włączając kaszę do wigilijnego menu, zapewniamy bliskim zdrowie i dobre samopoczucie, bo każdy z jej gatunków to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i błonnika – tak ważnego w święta, kiedy na skutek obfitych dań nasz system trawienny często potrzebuje wsparcia. Jeżeli szukasz ciekawych dań świątecznych na bazie kasz, przedstawiamy kilka smacznych i sprawdzonych propozycji.

Pierogi z kaszą gryczaną – odwieczna klasyka w nowej odsłonie

pierogi
© Adobe Stocka | ©Magdalena Bujak - stock.adobe.com

Trudno wyobrazić sobie świąteczne menu bez wigilijnych pierogów. Najczęściej serwujemy je w klasycznej wersji – z kapustą i grzybami. Warto jednak wiedzieć, że w polskiej tradycji kulinarnej jest znacznie więcej wariantów tego wyśmienitego, postnego dania. Jeden z nich to oczywiście pierogi z kaszą gryczaną, które od lat królują w wigilijnym menu podkarpackich gospodyń. Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich bliskich wyjątkowym smakiem, ten przepis sprawdzi się doskonale. Aromatyczny farsz z kaszy gryczanej jest bardzo pożywny i zdecydowanie wspiera trawienie. Gwarantujemy, że twoi goście Docenią ten wariant klasycznego, wigilijnego dania.

Przepis na pierogi z grzybami i kaszą gryczaną

Stopień trudności: średni

Czas przygotowania: ok. 1 godziny

Lista składników:

Farsz:

·       1 szklanka kaszy gryczanej

·       pół szklanki namoczonych suszonych grzybów leśnych

·       250g pieczarek

·       1 mały por (biała i jasnozielona część)

·       1 łyżka oleju do farszu

·       Sól i pieprz do smaku

Ciasto:

·       300g mąki pszennej + odrobina do posypania

·       pół łyżeczki soli

·       2 łyżki oleju do ciasta

·       około 150 ml bardzo ciepłej wody

Przygotowanie:

1.     Wszystkie suche składniki na ciasto wymieszaj w dużej misie.

2.     Następnie powoli dodawaj do nich ciepłą wodę wymieszaną z olejem. Dokładnie wyrabiaj ciasto, aż do uzyskania gładkiej, plastycznej konsystencji.

3.     Kaszę ugotuj na sypko.

4.     Na rozgrzanym oleju podsmaż pora oraz posiekane pieczarki i namoczone wcześniej grzyby. Dopraw solą oraz pieprzem.

5.     Połącz grzyby, pieczarki i pora z kaszą. Wszystkie składniki farszu zmiksuj dokładnie na gładką masę.

6.     Rozwałkuj ciasta cienko, wykrawaj równe koła i na każde z nich nakładaj ok. 1 łyżeczkę farszu. Następnie porządnie zlep ze sobą wszystkie krawędzie.

7.     Pierogi gotuj w osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną na powierzchnię, odcedź je i od razu podawaj.

Świąteczne gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami

gołąbki
© Adobe Stock

Gołąbki to świetna propozycja dla tych, którzy dbają o linię także w święta albo po prostu szukają alternatywy dla np. tradycyjnych pierogów. To lekkie, smaczne danie w świątecznej odsłonie będzie doskonałym uzupełnieniem wigilijnego menu. Ich delikatny, aksamitny smak na pewno zachwyci całą rodzinę. Najlepiej smakują podane z grzybowo-śmietanowym sosem. Przekonasz się, jak szybko znikną ze świątecznego półmiska!

Przepis na gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami (ok. 8 porcji)

Stopień trudności: średni

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny

Lista składników:

·       200 g kaszy jęczmiennej

·       Średniej wielkości główka kapusty włoskiej

·       1 jajko

·       40 g suszonych grzybów

·       2 cebule

·       1 ząbek czosnku

·       2 łyżki oleju

·       100 ml śmietany kremowej 30 proc.

·       50 g masła

·       25 g mąki pszennej

·       2 łyżeczki ziół prowansalskich

·       Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

1.     Kapustę dokładnie umyj i oderwij z niej kilkanaście liści. Cztery z nich odłóż, resztę gotuj w osolonej wodzie przez ok. 6 do 8 minut. Następnie osusz je i pozostaw do wystygnięcia.

2.     Kaszę jęczmienną opłucz pod strumieniem zimnej wody i ugotuj na sypko, według przepisu na opakowaniu.

3.     Grzyby zlej gorącą wodą i pozostaw na godziną. Następnie odcedź i pozostaw wodę, w której się moczyły.

4.     Kilka grzybów odłóż na bok, resztę pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i zgnieć w prasce lub drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, następnie wrzuć cebulę i czosnek, smaż przez ok. 3 minuty. Dodaj grzyby i duś wszystko razem przez ok. 10 minut.

5.     Na patelnię z cebulą, czosnkiem i grzybami wrzuć kaszę oraz zioła prowansalskie, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i pozostaw do wystygnięcia. Dopraw farsz solą i pieprzem. Na końcu dodaj jajko i dokładnie wymieszaj.

6.     Na ugotowane liście kapusty nałóż farsz i zawiń każdy z nich. Na spód garnka rozłóż 4 surowe liście kapusty, a na nich układaj gołąbki. Zalej wodą, dodaj sól do smaku i gotuj jeszcze przez ok. pół godziny.

7.     Przygotuj sos. W garnku rozpuść masło, wsyp mąkę, dokładnie wymieszaj.

8.     Nie przestając mieszać, stopniowo dolewaj do garnka wodę z namoczonych grzybów połączoną ze śmietaną. Mieszaj wszystkie składniki, aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Przypraw solą i pieprzem.

9.     Gołąbki podawaj polane sosem grzybowym.

Zdrowy, świąteczny deser. Aromatyczne ciasto gryczane z migdałami

ciasto z migdałami
© Adobe Stock

Święta nie mogą się obyć bez słodkości – to właśnie na nie czekają w wigilijny wieczór zarówno małe, jak i duże łasuchy. Polska tradycja nakazuje, żeby na świątecznym stole gościły łakocie z dodatkiem maku, bakalii i orzechów, bo symbolizują one szczęście, pomyślność i dobrobyt w nadchodzącym roku. Keks, makowiec i piernik to nasza słodka tradycja, której smak jest doskonale znany w każdym polskim domu. Jeżeli szukasz ciekawej i równie smacznej odmiany, która zdobędzie serca wszystkich biesiadników, polecamy czekoladowe ciasto gryczane z migdałami. Naszym zdaniem w pełni zasługuje na zaszczytne miejsce w gronie świątecznych wypieków!

Przepis na ciasto gryczane z migdałami

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: ok. 1 godziny

Lista składników:

·       200 g kaszy gryczanej

·       5 jaj

·       pół szklanki suszonych daktyli

·       pół szklanki mąki pszennej

·       4 łyżki masła

·       100 g (1 tabliczka) gorzkiej czekolady

·       1 łyżeczka proszku do pieczenia

·       50 g płatki migdałów

·       50 ml śmietanki kremówki

Przygotowanie:

1.     Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia. Ostudzoną kaszę zblenduj na gładką, jednolitą masę.

2.     Dodaj posiekane drobno daktyle, roztopione masło i jajka, ponownie połącz ze sobą wszystkie składniki.

3.     Do masy wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.

4.     Podłużną formę posmaruj odrobiną tłuszczu, i przelej do niej ciasto.

5.     Piecz przez ok. 40 minut w temperaturze 190 st.

6.     Przygotuj polewę. Wlej do garnka śmietankę, dodaj drobno pokruszoną czekoladę i łyżkę masła. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki

7.     Ostudzone ciasto udekoruj polewą czekoladową i posyp płatkami migdałów.

Świąteczna jagiełka. Tradycyjny przysmak naszych dziadków

jagiełka
© Adobe Stock

W wielu domach podczas świąt podaje się kutię – słodki przysmak z ziaren pszenicy, maku, rodzynek, orzechów i miodu. Ta popularna potrawa ma znacznie mniej spotykaną "kuzynkę". Mowa o jagiełce – słodkiej kaszy z bakaliami, którą w dawnych czasach przygotowywano w niektórych regionach Polski. Jest równie pyszna jak kutia, a także bardzo zdrowa i pożywna. Przygotowanie jagiełki nie zajmuje wiele czasu, za to jej smak zachwyci każdego amatora świątecznych słodkości.

Przepis na jagiełkę z bakaliami

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: ok. 30 min

Lista składników:

·       1,5 szklanki surowej kaszy jaglanej

·       50 g posiekanych, suszonych moreli

·       50 g posiekanych, suszonych śliwek

·       2 łyżki rodzynek sułtańskich

·       2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

·       2 łyżki posiekanych migdałów

·       2 łyżki miodu

Przygotowanie:

1.     Kaszę jaglaną zalej 500 ml wrzącej wody i gotuj do miękkości przez ok. 15 minut.

2.     Do ugotowanej kaszy dodaj rodzynki, suszone morele, śliwki, orzechy włoskie i migdały.

3.     Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, dodaj miód do smaku i podawaj na ciepło.

Partner materiału: organizator kampanii Dobre zboże wiele może. #CzerpZeZboża: Stowarzyszenie Producentów Produktów Zbożowych
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach