Kasza w świątecznym wydaniu. Pyszne przepisy, które zasmakują rodzinie i gościom
Kasza to jeden z najcenniejszych dla zdrowia produktów, dlatego warto uwzględnić ją także w świątecznym jadłospisie. W polskiej tradycji kulinarnej nie brakuje potraw z dodatkiem kaszy, które doskonale sprawdzą się na świątecznym stole. Prezentujemy smaczne i proste przepisy na wigilijne dania i słodkości, które podbiją serce każdego smakosza.
Nasza świąteczna tradycja kulinarna jest niezwykle urozmaicona i bogata w wiele różnych smaków. Choć zwyczaje wigilijne w Polsce mogą nieco różnić się od siebie w zależności od regionów, stałym punktem programu jest zawsze ryba podawana na różne sposoby, aromatyczne zupy, pierogi, kapusta z grzybami oraz rozmaite ciasta. Ważne miejsce w tradycyjnym, bożonarodzeniowym menu zajmują także kasze. Jeżeli zależy nam na tym, żeby świąteczne dania były nie tylko wyjątkowo smaczne, ale także zdrowe i odżywcze, warto uwzględnić kaszę na liście wigilijnych składników. Nie oznacza to wcale świątecznej rewolucji. Potrawy wigilijne na bazie kasz są znane i lubiane od pokoleń. Zamień dobrze znane pierogi z kapustą na te z równie smacznym farszem gryczanym, przygotuj lekkie i niezwykle smaczne gołąbki z kaszą jęczmienną, a na deser podaj jagiełkę i gryczane ciasto z czekoladą oraz migdałami. Takie menu na pewno przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym gościom.
Kasza także od święta
Z kaszą związanych jest wiele świątecznych tradycji. Dawniej regularnie gościły na wigilijnych stołach – głównie dlatego, że były tanie i łatwo dostępne. Dodatkowo kasze dawały gospodyniom szerokie pole do popisu. Idealnie pasowały jako dodatek do dań głównych, składnik farszu albo baza do słodkich i słonych wypieków. Ale nie tylko praktyczność i walory smakowe sprawiały, że kasze weszły do tradycyjnego, świątecznego repertuaru. Ich obecność podczas wigilijnej wieczerzy związana jest także z dawnymi wierzeniami. Ziarna zbóż symbolizują zdrowie, siłę i urodzaj, dlatego nie mogło zabraknąć ich podczas świąt – w ten sposób polscy chłopi zapewniali sobie szczęście, zdrowie w rodzinie oraz obfitość zbiorów.
Dziś mało kto przywiązuje wagę do tej symboliki, ale tradycja wigilijnych potraw na bazie kasz jest przekazywana z pokolenia na pokolenie – głównie ze względu na ich wyborny smak. Aromantyczny farsz gryczany w pierogach nie ma sobie równych, a smak słodkiej kaszy z bakaliami wygrywa z każdym wykwintnym deserem. Włączając kaszę do wigilijnego menu, zapewniamy bliskim zdrowie i dobre samopoczucie, bo każdy z jej gatunków to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i błonnika – tak ważnego w święta, kiedy na skutek obfitych dań nasz system trawienny często potrzebuje wsparcia. Jeżeli szukasz ciekawych dań świątecznych na bazie kasz, przedstawiamy kilka smacznych i sprawdzonych propozycji.
Pierogi z kaszą gryczaną – odwieczna klasyka w nowej odsłonie
Trudno wyobrazić sobie świąteczne menu bez wigilijnych pierogów. Najczęściej serwujemy je w klasycznej wersji – z kapustą i grzybami. Warto jednak wiedzieć, że w polskiej tradycji kulinarnej jest znacznie więcej wariantów tego wyśmienitego, postnego dania. Jeden z nich to oczywiście pierogi z kaszą gryczaną, które od lat królują w wigilijnym menu podkarpackich gospodyń. Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich bliskich wyjątkowym smakiem, ten przepis sprawdzi się doskonale. Aromatyczny farsz z kaszy gryczanej jest bardzo pożywny i zdecydowanie wspiera trawienie. Gwarantujemy, że twoi goście Docenią ten wariant klasycznego, wigilijnego dania.
Przepis na pierogi z grzybami i kaszą gryczaną
Stopień trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Lista składników:
Farsz:
· 1 szklanka kaszy gryczanej
· pół szklanki namoczonych suszonych grzybów leśnych
· 250g pieczarek
· 1 mały por (biała i jasnozielona część)
· 1 łyżka oleju do farszu
· Sól i pieprz do smaku
Ciasto:
· 300g mąki pszennej + odrobina do posypania
· pół łyżeczki soli
· 2 łyżki oleju do ciasta
· około 150 ml bardzo ciepłej wody
Przygotowanie:
1. Wszystkie suche składniki na ciasto wymieszaj w dużej misie.
2. Następnie powoli dodawaj do nich ciepłą wodę wymieszaną z olejem. Dokładnie wyrabiaj ciasto, aż do uzyskania gładkiej, plastycznej konsystencji.
3. Kaszę ugotuj na sypko.
4. Na rozgrzanym oleju podsmaż pora oraz posiekane pieczarki i namoczone wcześniej grzyby. Dopraw solą oraz pieprzem.
5. Połącz grzyby, pieczarki i pora z kaszą. Wszystkie składniki farszu zmiksuj dokładnie na gładką masę.
6. Rozwałkuj ciasta cienko, wykrawaj równe koła i na każde z nich nakładaj ok. 1 łyżeczkę farszu. Następnie porządnie zlep ze sobą wszystkie krawędzie.
7. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną na powierzchnię, odcedź je i od razu podawaj.
Świąteczne gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami
Gołąbki to świetna propozycja dla tych, którzy dbają o linię także w święta albo po prostu szukają alternatywy dla np. tradycyjnych pierogów. To lekkie, smaczne danie w świątecznej odsłonie będzie doskonałym uzupełnieniem wigilijnego menu. Ich delikatny, aksamitny smak na pewno zachwyci całą rodzinę. Najlepiej smakują podane z grzybowo-śmietanowym sosem. Przekonasz się, jak szybko znikną ze świątecznego półmiska!
Przepis na gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami (ok. 8 porcji)
Stopień trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Lista składników:
· 200 g kaszy jęczmiennej
· Średniej wielkości główka kapusty włoskiej
· 1 jajko
· 40 g suszonych grzybów
· 2 cebule
· 1 ząbek czosnku
· 2 łyżki oleju
· 100 ml śmietany kremowej 30 proc.
· 50 g masła
· 25 g mąki pszennej
· 2 łyżeczki ziół prowansalskich
· Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Kapustę dokładnie umyj i oderwij z niej kilkanaście liści. Cztery z nich odłóż, resztę gotuj w osolonej wodzie przez ok. 6 do 8 minut. Następnie osusz je i pozostaw do wystygnięcia.
2. Kaszę jęczmienną opłucz pod strumieniem zimnej wody i ugotuj na sypko, według przepisu na opakowaniu.
3. Grzyby zlej gorącą wodą i pozostaw na godziną. Następnie odcedź i pozostaw wodę, w której się moczyły.
4. Kilka grzybów odłóż na bok, resztę pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i zgnieć w prasce lub drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, następnie wrzuć cebulę i czosnek, smaż przez ok. 3 minuty. Dodaj grzyby i duś wszystko razem przez ok. 10 minut.
5. Na patelnię z cebulą, czosnkiem i grzybami wrzuć kaszę oraz zioła prowansalskie, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i pozostaw do wystygnięcia. Dopraw farsz solą i pieprzem. Na końcu dodaj jajko i dokładnie wymieszaj.
6. Na ugotowane liście kapusty nałóż farsz i zawiń każdy z nich. Na spód garnka rozłóż 4 surowe liście kapusty, a na nich układaj gołąbki. Zalej wodą, dodaj sól do smaku i gotuj jeszcze przez ok. pół godziny.
7. Przygotuj sos. W garnku rozpuść masło, wsyp mąkę, dokładnie wymieszaj.
8. Nie przestając mieszać, stopniowo dolewaj do garnka wodę z namoczonych grzybów połączoną ze śmietaną. Mieszaj wszystkie składniki, aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Przypraw solą i pieprzem.
9. Gołąbki podawaj polane sosem grzybowym.
Zdrowy, świąteczny deser. Aromatyczne ciasto gryczane z migdałami
Święta nie mogą się obyć bez słodkości – to właśnie na nie czekają w wigilijny wieczór zarówno małe, jak i duże łasuchy. Polska tradycja nakazuje, żeby na świątecznym stole gościły łakocie z dodatkiem maku, bakalii i orzechów, bo symbolizują one szczęście, pomyślność i dobrobyt w nadchodzącym roku. Keks, makowiec i piernik to nasza słodka tradycja, której smak jest doskonale znany w każdym polskim domu. Jeżeli szukasz ciekawej i równie smacznej odmiany, która zdobędzie serca wszystkich biesiadników, polecamy czekoladowe ciasto gryczane z migdałami. Naszym zdaniem w pełni zasługuje na zaszczytne miejsce w gronie świątecznych wypieków!
Przepis na ciasto gryczane z migdałami
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Lista składników:
· 200 g kaszy gryczanej
· 5 jaj
· pół szklanki suszonych daktyli
· pół szklanki mąki pszennej
· 4 łyżki masła
· 100 g (1 tabliczka) gorzkiej czekolady
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 50 g płatki migdałów
· 50 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie:
1. Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia. Ostudzoną kaszę zblenduj na gładką, jednolitą masę.
2. Dodaj posiekane drobno daktyle, roztopione masło i jajka, ponownie połącz ze sobą wszystkie składniki.
3. Do masy wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
4. Podłużną formę posmaruj odrobiną tłuszczu, i przelej do niej ciasto.
5. Piecz przez ok. 40 minut w temperaturze 190 st.
6. Przygotuj polewę. Wlej do garnka śmietankę, dodaj drobno pokruszoną czekoladę i łyżkę masła. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki
7. Ostudzone ciasto udekoruj polewą czekoladową i posyp płatkami migdałów.
Świąteczna jagiełka. Tradycyjny przysmak naszych dziadków
W wielu domach podczas świąt podaje się kutię – słodki przysmak z ziaren pszenicy, maku, rodzynek, orzechów i miodu. Ta popularna potrawa ma znacznie mniej spotykaną "kuzynkę". Mowa o jagiełce – słodkiej kaszy z bakaliami, którą w dawnych czasach przygotowywano w niektórych regionach Polski. Jest równie pyszna jak kutia, a także bardzo zdrowa i pożywna. Przygotowanie jagiełki nie zajmuje wiele czasu, za to jej smak zachwyci każdego amatora świątecznych słodkości.
Przepis na jagiełkę z bakaliami
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 30 min
Lista składników:
· 1,5 szklanki surowej kaszy jaglanej
· 50 g posiekanych, suszonych moreli
· 50 g posiekanych, suszonych śliwek
· 2 łyżki rodzynek sułtańskich
· 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
· 2 łyżki posiekanych migdałów
· 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną zalej 500 ml wrzącej wody i gotuj do miękkości przez ok. 15 minut.
2. Do ugotowanej kaszy dodaj rodzynki, suszone morele, śliwki, orzechy włoskie i migdały.
3. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, dodaj miód do smaku i podawaj na ciepło.