Trwa ładowanie...

Kasza w świątecznym wydaniu. Pyszne przepisy, które zasmakują rodzinie i gościom

Kasza to jeden z najcenniejszych dla zdrowia produktów, dlatego warto uwzględnić ją także w świątecznym jadłospisie. W polskiej tradycji kulinarnej nie brakuje potraw z dodatkiem kaszy, które doskonale sprawdzą się na świątecznym stole. Prezentujemy smaczne i proste przepisy na wigilijne dania i słodkości, które podbiją serce każdego smakosza.

Partner materiału: organizator kampanii Dobre zboże wiele może. #CzerpZeZboża: Stowarzyszenie Producentów Produktów Zbożowych
Kasza w świątecznym wydaniu. Pyszne przepisy, które zasmakują rodzinie i gościomŹródło: Adobe Stock
dtjboc0
dtjboc0

Nasza świąteczna tradycja kulinarna jest niezwykle urozmaicona i bogata w wiele różnych smaków. Choć zwyczaje wigilijne w Polsce mogą nieco różnić się od siebie w zależności od regionów, stałym punktem programu jest zawsze ryba podawana na różne sposoby, aromatyczne zupy, pierogi, kapusta z grzybami oraz rozmaite ciasta. Ważne miejsce w tradycyjnym, bożonarodzeniowym menu zajmują także kasze. Jeżeli zależy nam na tym, żeby świąteczne dania były nie tylko wyjątkowo smaczne, ale także zdrowe i odżywcze, warto uwzględnić kaszę na liście wigilijnych składników. Nie oznacza to wcale świątecznej rewolucji. Potrawy wigilijne na bazie kasz są znane i lubiane od pokoleń. Zamień dobrze znane pierogi z kapustą na te z równie smacznym farszem gryczanym, przygotuj lekkie i niezwykle smaczne gołąbki z kaszą jęczmienną, a na deser podaj jagiełkę i gryczane ciasto z czekoladą oraz migdałami. Takie menu na pewno przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym gościom.

Kasza także od święta

Z kaszą związanych jest wiele świątecznych tradycji. Dawniej regularnie gościły na wigilijnych stołach – głównie dlatego, że były tanie i łatwo dostępne. Dodatkowo kasze dawały gospodyniom szerokie pole do popisu. Idealnie pasowały jako dodatek do dań głównych, składnik farszu albo baza do słodkich i słonych wypieków. Ale nie tylko praktyczność i walory smakowe sprawiały, że kasze weszły do tradycyjnego, świątecznego repertuaru. Ich obecność podczas wigilijnej wieczerzy związana jest także z dawnymi wierzeniami. Ziarna zbóż symbolizują zdrowie, siłę i urodzaj, dlatego nie mogło zabraknąć ich podczas świąt – w ten sposób polscy chłopi zapewniali sobie szczęście, zdrowie w rodzinie oraz obfitość zbiorów.

Dziś mało kto przywiązuje wagę do tej symboliki, ale tradycja wigilijnych potraw na bazie kasz jest przekazywana z pokolenia na pokolenie – głównie ze względu na ich wyborny smak. Aromantyczny farsz gryczany w pierogach nie ma sobie równych, a smak słodkiej kaszy z bakaliami wygrywa z każdym wykwintnym deserem. Włączając kaszę do wigilijnego menu, zapewniamy bliskim zdrowie i dobre samopoczucie, bo każdy z jej gatunków to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i błonnika – tak ważnego w święta, kiedy na skutek obfitych dań nasz system trawienny często potrzebuje wsparcia. Jeżeli szukasz ciekawych dań świątecznych na bazie kasz, przedstawiamy kilka smacznych i sprawdzonych propozycji.

Pierogi z kaszą gryczaną – odwieczna klasyka w nowej odsłonie

pierogi Adobe Stocka
Źródło: Adobe Stocka, fot: ©Magdalena Bujak - stock.adobe.com

Trudno wyobrazić sobie świąteczne menu bez wigilijnych pierogów. Najczęściej serwujemy je w klasycznej wersji – z kapustą i grzybami. Warto jednak wiedzieć, że w polskiej tradycji kulinarnej jest znacznie więcej wariantów tego wyśmienitego, postnego dania. Jeden z nich to oczywiście pierogi z kaszą gryczaną, które od lat królują w wigilijnym menu podkarpackich gospodyń. Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich bliskich wyjątkowym smakiem, ten przepis sprawdzi się doskonale. Aromatyczny farsz z kaszy gryczanej jest bardzo pożywny i zdecydowanie wspiera trawienie. Gwarantujemy, że twoi goście Docenią ten wariant klasycznego, wigilijnego dania.

dtjboc0

Przepis na pierogi z grzybami i kaszą gryczaną

Stopień trudności: średni

Czas przygotowania: ok. 1 godziny

Lista składników:

Farsz:

·       1 szklanka kaszy gryczanej

·       pół szklanki namoczonych suszonych grzybów leśnych

·       250g pieczarek

·       1 mały por (biała i jasnozielona część)

dtjboc0

·       1 łyżka oleju do farszu

·       Sól i pieprz do smaku

Ciasto:

·       300g mąki pszennej + odrobina do posypania

·       pół łyżeczki soli

·       2 łyżki oleju do ciasta

·       około 150 ml bardzo ciepłej wody

dtjboc0

Przygotowanie:

1.     Wszystkie suche składniki na ciasto wymieszaj w dużej misie.

2.     Następnie powoli dodawaj do nich ciepłą wodę wymieszaną z olejem. Dokładnie wyrabiaj ciasto, aż do uzyskania gładkiej, plastycznej konsystencji.

3.     Kaszę ugotuj na sypko.

4.     Na rozgrzanym oleju podsmaż pora oraz posiekane pieczarki i namoczone wcześniej grzyby. Dopraw solą oraz pieprzem.

dtjboc0

5.     Połącz grzyby, pieczarki i pora z kaszą. Wszystkie składniki farszu zmiksuj dokładnie na gładką masę.

6.     Rozwałkuj ciasta cienko, wykrawaj równe koła i na każde z nich nakładaj ok. 1 łyżeczkę farszu. Następnie porządnie zlep ze sobą wszystkie krawędzie.

7.     Pierogi gotuj w osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną na powierzchnię, odcedź je i od razu podawaj.

Świąteczne gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami

gołąbki Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock

Gołąbki to świetna propozycja dla tych, którzy dbają o linię także w święta albo po prostu szukają alternatywy dla np. tradycyjnych pierogów. To lekkie, smaczne danie w świątecznej odsłonie będzie doskonałym uzupełnieniem wigilijnego menu. Ich delikatny, aksamitny smak na pewno zachwyci całą rodzinę. Najlepiej smakują podane z grzybowo-śmietanowym sosem. Przekonasz się, jak szybko znikną ze świątecznego półmiska!

dtjboc0

Przepis na gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami (ok. 8 porcji)

Stopień trudności: średni

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny

Lista składników:

·       200 g kaszy jęczmiennej

·       Średniej wielkości główka kapusty włoskiej

·       1 jajko

·       40 g suszonych grzybów

dtjboc0

·       2 cebule

·       1 ząbek czosnku

·       2 łyżki oleju

·       100 ml śmietany kremowej 30 proc.

·       50 g masła

·       25 g mąki pszennej

·       2 łyżeczki ziół prowansalskich

·       Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

1.     Kapustę dokładnie umyj i oderwij z niej kilkanaście liści. Cztery z nich odłóż, resztę gotuj w osolonej wodzie przez ok. 6 do 8 minut. Następnie osusz je i pozostaw do wystygnięcia.

2.     Kaszę jęczmienną opłucz pod strumieniem zimnej wody i ugotuj na sypko, według przepisu na opakowaniu.

3.     Grzyby zlej gorącą wodą i pozostaw na godziną. Następnie odcedź i pozostaw wodę, w której się moczyły.

4.     Kilka grzybów odłóż na bok, resztę pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i zgnieć w prasce lub drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, następnie wrzuć cebulę i czosnek, smaż przez ok. 3 minuty. Dodaj grzyby i duś wszystko razem przez ok. 10 minut.

5.     Na patelnię z cebulą, czosnkiem i grzybami wrzuć kaszę oraz zioła prowansalskie, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i pozostaw do wystygnięcia. Dopraw farsz solą i pieprzem. Na końcu dodaj jajko i dokładnie wymieszaj.

6.     Na ugotowane liście kapusty nałóż farsz i zawiń każdy z nich. Na spód garnka rozłóż 4 surowe liście kapusty, a na nich układaj gołąbki. Zalej wodą, dodaj sól do smaku i gotuj jeszcze przez ok. pół godziny.

7.     Przygotuj sos. W garnku rozpuść masło, wsyp mąkę, dokładnie wymieszaj.

8.     Nie przestając mieszać, stopniowo dolewaj do garnka wodę z namoczonych grzybów połączoną ze śmietaną. Mieszaj wszystkie składniki, aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Przypraw solą i pieprzem.

9.     Gołąbki podawaj polane sosem grzybowym.

Zdrowy, świąteczny deser. Aromatyczne ciasto gryczane z migdałami

ciasto z migdałami Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock

Święta nie mogą się obyć bez słodkości – to właśnie na nie czekają w wigilijny wieczór zarówno małe, jak i duże łasuchy. Polska tradycja nakazuje, żeby na świątecznym stole gościły łakocie z dodatkiem maku, bakalii i orzechów, bo symbolizują one szczęście, pomyślność i dobrobyt w nadchodzącym roku. Keks, makowiec i piernik to nasza słodka tradycja, której smak jest doskonale znany w każdym polskim domu. Jeżeli szukasz ciekawej i równie smacznej odmiany, która zdobędzie serca wszystkich biesiadników, polecamy czekoladowe ciasto gryczane z migdałami. Naszym zdaniem w pełni zasługuje na zaszczytne miejsce w gronie świątecznych wypieków!

Przepis na ciasto gryczane z migdałami

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: ok. 1 godziny

Lista składników:

·       200 g kaszy gryczanej

·       5 jaj

·       pół szklanki suszonych daktyli

·       pół szklanki mąki pszennej

·       4 łyżki masła

·       100 g (1 tabliczka) gorzkiej czekolady

·       1 łyżeczka proszku do pieczenia

·       50 g płatki migdałów

·       50 ml śmietanki kremówki

Przygotowanie:

1.     Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia. Ostudzoną kaszę zblenduj na gładką, jednolitą masę.

2.     Dodaj posiekane drobno daktyle, roztopione masło i jajka, ponownie połącz ze sobą wszystkie składniki.

3.     Do masy wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.

4.     Podłużną formę posmaruj odrobiną tłuszczu, i przelej do niej ciasto.

5.     Piecz przez ok. 40 minut w temperaturze 190 st.

6.     Przygotuj polewę. Wlej do garnka śmietankę, dodaj drobno pokruszoną czekoladę i łyżkę masła. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki

7.     Ostudzone ciasto udekoruj polewą czekoladową i posyp płatkami migdałów.

Świąteczna jagiełka. Tradycyjny przysmak naszych dziadków

jagiełka Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock

W wielu domach podczas świąt podaje się kutię – słodki przysmak z ziaren pszenicy, maku, rodzynek, orzechów i miodu. Ta popularna potrawa ma znacznie mniej spotykaną "kuzynkę". Mowa o jagiełce – słodkiej kaszy z bakaliami, którą w dawnych czasach przygotowywano w niektórych regionach Polski. Jest równie pyszna jak kutia, a także bardzo zdrowa i pożywna. Przygotowanie jagiełki nie zajmuje wiele czasu, za to jej smak zachwyci każdego amatora świątecznych słodkości.

Przepis na jagiełkę z bakaliami

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: ok. 30 min

Lista składników:

·       1,5 szklanki surowej kaszy jaglanej

·       50 g posiekanych, suszonych moreli

·       50 g posiekanych, suszonych śliwek

·       2 łyżki rodzynek sułtańskich

·       2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

·       2 łyżki posiekanych migdałów

·       2 łyżki miodu

Przygotowanie:

1.     Kaszę jaglaną zalej 500 ml wrzącej wody i gotuj do miękkości przez ok. 15 minut.

2.     Do ugotowanej kaszy dodaj rodzynki, suszone morele, śliwki, orzechy włoskie i migdały.

3.     Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, dodaj miód do smaku i podawaj na ciepło.

Partner materiału: organizator kampanii Dobre zboże wiele może. #CzerpZeZboża: Stowarzyszenie Producentów Produktów Zbożowych
dtjboc0

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dtjboc0
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj