Kasza bulgur. Jakie ma właściwości i jak się ją je?
Bulgur to rodzaj kaszy wytwarzanej z pełnych ziaren pszenicy durum. Powstaje w ten sposób, że ziarna pszenicy najpierw się gotuje, potem suszy, a na koniec rozgniata. Najbardziej popularna w krajach Bliskiego Wschodu - znana tam od ponad czterech tysięcy lat!, wkroczyła jakiś czas temu na nasze stoły i cieszy się dużą popularnością.
Kasza bulgur - właściwości
Kasza bulgur powstaje z nieoczyszczonych ziaren pszenicy durum, dlatego zawiera dużo dobrych tłuszczów, białko, węglowodany, błonnik i antyoksydanty. Jest również bogata w minerały - magnez, potas, cynk, fosfor, wapń, sód i żelazo. Poza tym są w niej witaminy - z grupy B, witaminy A, E i K. W 100 gramach ugotowanego bulguru znajduje się 4,5 grama błonnika!
Błonnik wspomaga pracę jelit i trawienie, ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn i odchudzanie. Poza tym błonnik niszczy cholesterol i chroni naczynia krwionośne przed tworzeniem się miażdżycy. Natomiast wysoka zawartość witamin z grupy B i magnezu sprawia, że kasza bulgur wspomaga pracę układu nerwowego. Za sprawą pirydoksyny podnosi też sprawność umysłową i poprawia nastrój, ponieważ pirydoksyna po dostaniu się do organizmu odpowiada za syntezę aminokwasów oraz neuroprzekaźników - związków niezbędnych do poprawy jakości snu i dobrego samopoczucia.
Kasza bulgur - jak gotować?
Oprócz cennych właściwości zdrowotnych, kasza bulgur charakteryzuje się wyszukanym i wyrazistym smakiem. Świetnie komponuje się z przyprawami, warzywami i sosami, bowiem doskonale wchłania ich aromaty.
Zobacz też: Roasty ziemniaczane z jajkiem sadzonym
Ta kasza wytwarzana jest w trzech postaciach - gruboziarnistej, średnio i drobnoziarnistej. I tak gruboziarnisty bulgur jest najlepszy do przygotowania dań z patelni. Średnio i drobnoziarnisty do zup i farszów. Kaszę bulgur gotujemy wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 15 minut.
Najlepsze połączenia bulguru otrzymamy przyrządzając go z cebulą, pomidorami, marchewką papryka i bakłażanem, oraz z natką pietruszki, pesto, grzybami i mięsem. Można podawać go też na słodko z dodatkiem miodu, suszonych owoców - daktyli i fig, a także z dodatkiem mleka i świeżych jeżyn.
Pyszną kompozycje smaków uzyskamy, zapiekając bulgur z jabłkiem. Kaszę bulgur mogą jeść sportowcy, osoby odchudzające się, cukrzycy, a także dzieci. Nie mogą jej jeść uczuleni na gluten.
Kasza bulgur z warzywami - przepis
Składniki:
- 150 g kaszy bulgur
- 1 czerwona papryka
- 100 g zielonego groszku
- 2 ząbki czosnku
- 2 czerwone cebule
- 1 łyżka liści mięty
- 1/2 papryki chili bez pestek
- 1 łyżeczka kolendry w proszku
- sól do smaku
- olej słonecznikowy
Przygotowanie:
1. Kaszę przelej na sicie zimną wodą, odcedź i ugotuj przez 15 minut w lekko posolonym wrzątku. Przelej na sito i zostaw, aż odcieknie woda.
2. W tym czasie obierz i posiekaj cebule, czosnek i chili. Paprykę pokrój na dowolne kawałki.
3. Na patelnię wlej olej, dodaj kolendrę, czosnek i chili i smaż, aż zaczną pachnieć. Dodaj czosnek, cebulę, groszek i paprykę. Duś mieszając.
4. Kiedy warzywa będą prawie miękkie, dodaj ugotowany bulgur, wymieszaj i dopraw solą.
5. Przełóż na talerze i posyp świeżą miętą.
Kasza bulgur na słodko z owocami - przepis
Składniki:
- 100 g kaszy bulgur
- 250-300 ml mleka
- 1 laska cynamonu
- 5 łyżek marmolady jabłkowej
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1 mandarynka
Przygotowanie:
1. Do garnka wlej mleko i włóż laskę cynamonu. Postaw na małym ogniu. Kaszę przelej wodą na sicie i zostaw, aby odciekła woda.
2. Kiedy mleko się zagotuje, dodaj kaszę i gotuj na średnim ogniu, aż kasza będzie miękka.
3. Dodaj żurawinę, wymieszaj i wyłącz grzanie.
4. Przykryj garnek pokrywką i zostaw, aż kasza wchłonie mleko.
5. Wyjmij cynamon, dodaj marmoladę z jabłek i wymieszaj.
6. Rozłóż do misek i udekoruj cząstkami mandarynki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl