Kasza bulgur. Jakie ma właściwości i jak się ją je?

Bulgur to rodzaj kaszy wytwarzanej z pełnych ziaren pszenicy durum. Powstaje w ten sposób, że ziarna pszenicy najpierw się gotuje, potem suszy, a na koniec rozgniata. Najbardziej popularna w krajach Bliskiego Wschodu - znana tam od ponad czterech tysięcy lat!, wkroczyła jakiś czas temu na nasze stoły i cieszy się dużą popularnością.

Kasza bulgur - właściwości i zastosowanie w kuchni
Źródło zdjęć: © Istock
60

Kasza bulgur - właściwości

Kasza bulgur powstaje z nieoczyszczonych ziaren pszenicy durum, dlatego zawiera dużo dobrych tłuszczów, białko, węglowodany, błonnik i antyoksydanty. Jest również bogata w minerały - magnez, potas, cynk, fosfor, wapń, sód i żelazo. Poza tym są w niej witaminy - z grupy B, witaminy A, E i K. W 100 gramach ugotowanego bulguru znajduje się 4,5 grama błonnika!

Błonnik wspomaga pracę jelit i trawienie, ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn i odchudzanie. Poza tym błonnik niszczy cholesterol i chroni naczynia krwionośne przed tworzeniem się miażdżycy. Natomiast wysoka zawartość witamin z grupy B i magnezu sprawia, że kasza bulgur wspomaga pracę układu nerwowego. Za sprawą pirydoksyny podnosi też sprawność umysłową i poprawia nastrój, ponieważ pirydoksyna po dostaniu się do organizmu odpowiada za syntezę aminokwasów oraz neuroprzekaźników - związków niezbędnych do poprawy jakości snu i dobrego samopoczucia.

Kasza bulgur - jak gotować?

Oprócz cennych właściwości zdrowotnych, kasza bulgur charakteryzuje się wyszukanym i wyrazistym smakiem. Świetnie komponuje się z przyprawami, warzywami i sosami, bowiem doskonale wchłania ich aromaty.

Zobacz też: Roasty ziemniaczane z jajkiem sadzonym

Ta kasza wytwarzana jest w trzech postaciach - gruboziarnistej, średnio i drobnoziarnistej. I tak gruboziarnisty bulgur jest najlepszy do przygotowania dań z patelni. Średnio i drobnoziarnisty do zup i farszów. Kaszę bulgur gotujemy wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 15 minut.

Najlepsze połączenia bulguru otrzymamy przyrządzając go z cebulą, pomidorami, marchewką papryka i bakłażanem, oraz z natką pietruszki, pesto, grzybami i mięsem. Można podawać go też na słodko z dodatkiem miodu, suszonych owoców - daktyli i fig, a także z dodatkiem mleka i świeżych jeżyn.

Pyszną kompozycje smaków uzyskamy, zapiekając bulgur z jabłkiem. Kaszę bulgur mogą jeść sportowcy, osoby odchudzające się, cukrzycy, a także dzieci. Nie mogą jej jeść uczuleni na gluten.

Obraz
© Getty Images

Kasza bulgur z warzywami - przepis

Składniki:

  • 150 g kaszy bulgur
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g zielonego groszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżka liści mięty
  • 1/2 papryki chili bez pestek
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • sól do smaku
  • olej słonecznikowy

Przygotowanie:

1. Kaszę przelej na sicie zimną wodą, odcedź i ugotuj przez 15 minut w lekko posolonym wrzątku. Przelej na sito i zostaw, aż odcieknie woda.

2. W tym czasie obierz i posiekaj cebule, czosnek i chili. Paprykę pokrój na dowolne kawałki.

3. Na patelnię wlej olej, dodaj kolendrę, czosnek i chili i smaż, aż zaczną pachnieć. Dodaj czosnek, cebulę, groszek i paprykę. Duś mieszając.

4. Kiedy warzywa będą prawie miękkie, dodaj ugotowany bulgur, wymieszaj i dopraw solą.

5. Przełóż na talerze i posyp świeżą miętą.

Obraz
© Getty Images

Kasza bulgur na słodko z owocami - przepis

Składniki:

  • 100 g kaszy bulgur
  • 250-300 ml mleka
  • 1 laska cynamonu
  • 5 łyżek marmolady jabłkowej
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1 mandarynka

Przygotowanie:

1. Do garnka wlej mleko i włóż laskę cynamonu. Postaw na małym ogniu. Kaszę przelej wodą na sicie i zostaw, aby odciekła woda.

2. Kiedy mleko się zagotuje, dodaj kaszę i gotuj na średnim ogniu, aż kasza będzie miękka.

3. Dodaj żurawinę, wymieszaj i wyłącz grzanie.

4. Przykryj garnek pokrywką i zostaw, aż kasza wchłonie mleko.

5. Wyjmij cynamon, dodaj marmoladę z jabłek i wymieszaj.

6. Rozłóż do misek i udekoruj cząstkami mandarynki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne