Trwa ładowanie...
d4h0vs2

Kasza bulgur. Jakie ma właściwości i jak się ją je?

Bulgur to rodzaj kaszy wytwarzanej z pełnych ziaren pszenicy durum. Powstaje w ten sposób, że ziarna pszenicy najpierw się gotuje, potem suszy, a na koniec rozgniata. Najbardziej popularna w krajach Bliskiego Wschodu - znana tam od ponad czterech tysięcy lat!, wkroczyła jakiś czas temu na nasze stoły i cieszy się dużą popularnością.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Kasza bulgur. Jakie ma właściwości i jak się ją je?
Kasza bulgur. Jakie ma właściwości i jak się ją je? (Istock)
d4h0vs2

Właściwości kaszy bulgur

Kasza bulgur powstaje z nieoczyszczonych ziaren pszenicy durum, dlatego zawiera dużo dobrych tłuszczów, białko, węglowodany, błonnik i antyoksydanty. Jest również bogata w minerały - magnez, potas, cynk, fosfor, wapń, sód i żelazo. Poza tym są w niej witaminy - z grupy B, witaminy A, E i K. W 100 gramach ugotowanego bulguru znajduje się 4,5 grama błonnika!

Błonnik wspomaga pracę jelit i trawienie, ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn i odchudzanie. Poza tym błonnik niszczy cholesterol i chroni naczynia krwionośne przed tworzeniem się miażdżycy. Natomiast wysoka zawartość witamin z grupy B i magnezu sprawia, że kasza bulgur wspomaga pracę układu nerwowego. Za sprawą pirydoksyny podnosi też sprawność umysłową i poprawia nastrój, ponieważ pirydoksyna po dostaniu się do organizmu odpowiada za syntezę aminokwasów oraz neuroprzekaźników - związków niezbędnych do poprawy jakości snu i dobrego samopoczucia.

d4h0vs2

Bulgur w kuchni

Oprócz cennych właściwości zdrowotnych, kasza bulgur charakteryzuje się wyszukanym i wyrazistym smakiem. Świetnie komponuje się z przyprawami, warzywami i sosami, bowiem doskonale wchłania ich aromaty. Ta kasza wytwarzana jest w trzech postaciach - gruboziarnistej, średnio i drobnoziarnistej. I tak gruboziarnisty bulgur jest najlepszy do przygotowania dań z patelni. Średnio i drobnoziarnisty do zup i farszów.

Zobacz też: Roasty ziemniaczane z jajkiem sadzonym

Najlepsze połączenia bulguru otrzymamy przyrządzając go z cebulą, pomidorami, marchewką papryka i bakłażanem, oraz z natką pietruszki, pesto, grzybami i mięsem. Można podawać go też na słodko z dodatkiem miodu, suszonych owoców - daktyli i fig, a także z dodatkiem mleka i świeżych jeżyn. Pyszną kompozycje smaków uzyskamy, zapiekając bulgur z jabłkiem. Kaszę bulgur mogą jeść sportowcy, osoby odchudzające się, cukrzycy, a także dzieci. Nie mogą jej jeść uczuleni na gluten.

d4h0vs2

Przepisy z bulgurem

Kasza z warzywami

  • 150 g kaszy bulgur
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g zielonego groszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżka liści mięty
  • 1/2 papryki chili bez pestek
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • sól do smaku
  • olej słonecznikowy

Przygotowanie: kaszę przelej na sicie zimną wodą, odcedź i ugotuj przez 15 minut w lekko posolonym wrzątku. Przelej na sito i zostaw, aż odcieknie woda. W tym czasie obierz i posiekaj cebule, czosnek i chili. Paprykę pokrój na dowolne kawałki. Na patelnię wlej olej, dodaj kolendrę, czosnek i chili i smaż, aż zaczną pachnieć. Dodaj czosnek, cebulę, groszek i paprykę. Duś mieszając. Kiedy warzywa będą prawie miękkie, dodaj ugotowany bulgur, wymieszaj i dopraw solą. Przełóż na talerze i posyp świeżą miętą.

Bulgur na słodko z owocami

  • 100 g kaszy bulgur
  • 250-300 ml mleka
  • 1 laska cynamonu
  • 5 łyżek marmolady jabłkowej
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1 mandarynka

Przygotowanie: do garnka wlej mleko i włóż laskę cynamonu. Postaw na małym ogniu. Kaszę przelej wodą na sicie i zostaw, aby odciekła woda. Kiedy mleko się zagotuje, dodaj kaszę i gotuj na średnim ogniu, aż kasza będzie miękka. Dodaj żurawinę, wymieszaj i wyłącz grzanie. Przykryj garnek pokrywką i zostaw, aż kasza wchłonie mleko. Wyjmij cynamon, dodaj marmoladę z jabłek i wymieszaj. Rozłóż do misek i udekoruj cząstkami mandarynki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d4h0vs2

Podziel się opinią

Share

d4h0vs2

d4h0vs2