Jak smażyć karpia? Sposób na odczarowanie karpia

Karp rzadko pojawia się na naszych stołach. Pokutuje przekonanie, że jest niesmaczny, ościsty i śmierdzi mułem. Smażony na dużej ilości oleju i podawany w dzwonkach faktycznie nie budzi entuzjazmu. Jest jednak kilka sposobów na odczarowanie tej ryby.

Smażony karp z cytrynąJak smażyć karpia?
Źródło zdjęć: © 123RF

Karp - dlaczego warto go jeść?

Karp to ryba tania i niezbyt wymagająca w hodowli. Dlatego zyskał sobie taką popularność w okresie PRL-u, kiedy na stałe wszedł w poczet dań wigilijnych serwowanych na polskim stole świątecznym. Przez lata darzony był niechęcią, kupowany często z przymusu, jedzony na siłę podczas wieczerzy wigilijnej.

W rzeczywistości karp to cenne źródło białka, a także fosforu i witamin: A, B, D3 i K. Warto go jeść, bo ma przy tym niewiele kalorii i przy odpowiedniej obróbce oraz dodatkach naprawdę może być smaczny.

Sprawdzony sposób na karpia. Pozbędziesz się zapachu mułu

Jakiego karpia wybrać?

Jak zwykle, przygotowanie dobrego dania rozpoczyna się od wyboru najlepszego produktu – w tym wypadku karpia.

Optymalna waga ryby to 1,5-2,5 kg. Dzięki temu nie ma tak wielu drobnych ości, a przy tym jego mięso jest dużo smaczniejsze niż przy większych okazach. Wybór hodowli również jest istotny, dlatego lepiej kupić karpia bezpośrednio od hodowcy niż z marketu.

Jeżeli nie kupujemy ryby świeżej, to należy bacznie przyjrzeć się tuszce. Intensywny zapach ryby, zapadnięte, szarawe skrzela i pokryte białą błoną oczy dyskwalifikują karpia z marszu. Sprawdźmy skórę ryby – powinna być jędrna i sprężysta, skrzela różowe, a zapach wręcz niewyczuwalny.

Jak smażyć karpia?

Siła karpia tkwi w prostocie i w takiej wersji najlepiej nabierać przekonania do ryby. Wystarczy odrobina mąki, którą oprószamy podzieloną na dzwonka lub wyfiletowaną rybę, oraz sól i pieprz.

Można rybę zamarynować – najlepiej skromnie, w plasterkach cytryny i mleku. Dzięki temu mięso karpia będzie delikatniejsze w smaku.

Na jakim tłuszczy smażyć karpia?

JWystarczy masło klarowane lub – gdy podajemy karpia podczas wieczerzy wigilijnej – olej rzepakowy. Oprószone mąką kawałki ryby układamy na mocno rozgrzanym tłuszczu i smażymy, nie dotykając ryby, przez 3-5 minut, po czym obracamy i również smażymy rybę przez kilka minut.

Gdy nabierze intensywnego, złotego koloru, jest gotowa. Należy przełożyć ją na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu, a jeżeli ma być podawana za jakiś czas – można ją wstawić do nagrzanego do 50 stopni Celsjusza piekarnika.

Karp nie lubi blichtru, nie lubi wielu dodatków i grubej panierki. Naprawdę wystarczy mąka, sól i pieprz. Ponieważ jest rybą tłustą, to bułka tarta czy ciasto naleśnikowe się nie sprawdzi. Podobnie jak dodatki w postaci frytek czy ziemniaków okraszonych tłuszczem.

Świetnie za to będzie smakował z pajdą świeżego chleba, podany podczas wieczerzy wigilijnej. Nic więcej karpiowi nie trzeba, by smakował wybornie.

Smażone dzwonka karpia
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce