Trwa ładowanie...
d1svmlr

Jak smażyć karpia? Sposób na odczarowanie karpia

Karp rzadko pojawia się na naszych stołach. Pokutuje przekonanie, że jest niesmaczny, ościsty i śmierdzi mułem. Smażony na dużej ilości oleju i podawany w dzwonkach faktycznie nie budzi entuzjazmu. Jest jednak kilka sposobów na odczarowanie tej ryby.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Jak smażyć karpia?
Jak smażyć karpia? (123RF)
d1svmlr

Karp - dlaczego warto go jeść?

Karp to ryba tania i niezbyt wymagająca w hodowli. Dlatego zyskał sobie taką popularność w okresie PRL-u, kiedy na stałe wszedł w poczet dań wigilijnych serwowanych na polskim stole świątecznym. Przez lata darzony był niechęcią, kupowany często z przymusu, jedzony na siłę podczas wieczerzy wigilijnej.

W rzeczywistości karp to cenne źródło białka, a także fosforu i witamin: A, B, D3 i K. Warto go jeść, bo ma przy tym niewiele kalorii i przy odpowiedniej obróbce oraz dodatkach naprawdę może być smaczny.

d1svmlr

Sprawdzony sposób na karpia. Pozbędziesz się zapachu mułu

Jakiego karpia wybrać?

Jak zwykle, przygotowanie dobrego dania rozpoczyna się od wyboru najlepszego produktu – w tym wypadku karpia.

d1svmlr

Optymalna waga ryby to 1,5-2,5 kg. Dzięki temu nie ma tak wielu drobnych ości, a przy tym jego mięso jest dużo smaczniejsze niż przy większych okazach. Wybór hodowli również jest istotny, dlatego lepiej kupić karpia bezpośrednio od hodowcy niż z marketu.

Jeżeli nie kupujemy ryby świeżej, to należy bacznie przyjrzeć się tuszce. Intensywny zapach ryby, zapadnięte, szarawe skrzela i pokryte białą błoną oczy dyskwalifikują karpia z marszu. Sprawdźmy skórę ryby – powinna być jędrna i sprężysta, skrzela różowe, a zapach wręcz niewyczuwalny.

Jak smażyć karpia?

Siła karpia tkwi w prostocie i w takiej wersji najlepiej nabierać przekonania do ryby. Wystarczy odrobina mąki, którą oprószamy podzieloną na dzwonka lub wyfiletowaną rybę, oraz sól i pieprz.

d1svmlr

Można rybę zamarynować – najlepiej skromnie, w plasterkach cytryny i mleku. Dzięki temu mięso karpia będzie delikatniejsze w smaku.

Na jakim tłuszczy smażyć karpia?

JWystarczy masło klarowane lub – gdy podajemy karpia podczas wieczerzy wigilijnej – olej rzepakowy. Oprószone mąką kawałki ryby układamy na mocno rozgrzanym tłuszczu i smażymy, nie dotykając ryby, przez 3-5 minut, po czym obracamy i również smażymy rybę przez kilka minut.

Gdy nabierze intensywnego, złotego koloru, jest gotowa. Należy przełożyć ją na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu, a jeżeli ma być podawana za jakiś czas – można ją wstawić do nagrzanego do 50 stopni Celsjusza piekarnika.

d1svmlr

Karp nie lubi blichtru, nie lubi wielu dodatków i grubej panierki. Naprawdę wystarczy mąka, sól i pieprz. Ponieważ jest rybą tłustą, to bułka tarta czy ciasto naleśnikowe się nie sprawdzi. Podobnie jak dodatki w postaci frytek czy ziemniaków okraszonych tłuszczem.

Świetnie za to będzie smakował z pajdą świeżego chleba, podany podczas wieczerzy wigilijnej. Nic więcej karpiowi nie trzeba, by smakował wybornie.

  123RF
(123RF)

Zobacz także:

Filet z kurczaka na 5 sposobów. Pyszny i szybki obiad dla całej rodziny

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami

Zupa rybna z karpia. Sprawdzony przepis nie tylko na Wigilię

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1svmlr

Podziel się opinią

Share
d1svmlr
d1svmlr
Więcej tematów