Filetowanie karpia. Nie takie trudne, jak myślisz

Tradycja wigilijna nakazuje nam zakup świeżego lub żywego karpia. W tym drugim przypadku przed nami widmo patroszenia, krojenia i filetowania ryby. Proces ten wielu jawi się jako krwawy koszmar. Warto wiedzieć, jak to robić poprawnie, łatwo i szybko.

Karp podzielony na dzwonkaFiletowanie karpia
Źródło zdjęć: © 123RF

Obróbka wstępna. Czyszczenie i patroszenie karpia

  1. Karpia zakupionego w całości z wnętrznościami należy najpierw umyć dokładnie pod bieżącą wodą.
  2. Następny krok to czyszczenie karpia z łusek: osuszoną rybę należy położyć na desce, chwycić za ogon (najlepiej przez kuchenny ręcznik) i skrobać dużym nożem po powierzchni ryby – od ogona w kierunku głowy.
  3. Należy ponownie opłukać rybę i za pomocą długiego, cienkiego noża naciąć delikatnie karpia, kierując się od odbytu ku głowie. Nacięcie musi być płytkie, by nie zostały uszkodzone wnętrzności.
  4. Wyjąć z karpia wnętrzności – należy robić to ostrożnie, ponieważ we wnętrzu ryby kryje się pęcherzyk żółciowy. Jego uszkodzenie sprawi, że mięso stanie się gorzkie.
  5. Ponownie opłukać rybę i osuszyć dokładnie za pomocą ręcznika papierowego.

Jak rozpoznać świeżego karpia?

Filetowanie karpia

Kolejnym etapem jest podzielenie ryby na kawałki – na tzw. dzwonka – lub wycięcie z tuszki filetów. By otrzymać dzwonka, trzeba pokroić rybę na 3 lub 4 kawałki, odrzucając głowę i ogon. Kawałki są gotowe do smażenia – wystarczy sól, pieprz i mąka do oprószenia.

Ta druga metoda, czyli filetowanie, jest trudniejsza, ale pozwala uzyskać mięso pozbawione ości i proste w obróbce.

  1. By przygotować filety, należy położyć rybę na desce i cienkim, długim nożem naciąć ją przy samej głowie.
  2. Następnie należy wsunąć nóż głębiej, aby opierał się na kręgosłupie, a ostrze skierowane było ku ogonowi.
  3. Przesunąć nóż jednym, gładkim ruchem od łba do ogona, pamiętając cały czas, by nóż opierał się o kręgosłup karpia.
  4. Czynność powtórzyć, obracając rybę na drugi bok.
  5. Filety z karpia należy oczyścić i usunąć, jeśli jest taka potrzeba, pozostałe ości. W tym celu pomocna może być pęseta.

Należy pamiętać, by przed smażeniem naciąć ukośnie skórę karpia w kilku miejscach – w przeciwnym wypadku pod wpływem temperatury mięso zwinie się.

Pozostałe części ryby można włożyć do bulionu warzywnego, a po ugotowaniu z kawałków mięsa przygotować pulpety do zupy.

Filety z karpia
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀