Filetowanie karpia. Nie takie trudne, jak myślisz

Tradycja wigilijna nakazuje nam zakup świeżego lub żywego karpia. W tym drugim przypadku przed nami widmo patroszenia, krojenia i filetowania ryby. Proces ten wielu jawi się jako krwawy koszmar. Warto wiedzieć, jak to robić poprawnie, łatwo i szybko.

Karp podzielony na dzwonkaFiletowanie karpia
Źródło zdjęć: © 123RF
66

Obróbka wstępna. Czyszczenie i patroszenie karpia

  1. Karpia zakupionego w całości z wnętrznościami należy najpierw umyć dokładnie pod bieżącą wodą.
  2. Następny krok to czyszczenie karpia z łusek: osuszoną rybę należy położyć na desce, chwycić za ogon (najlepiej przez kuchenny ręcznik) i skrobać dużym nożem po powierzchni ryby – od ogona w kierunku głowy.
  3. Należy ponownie opłukać rybę i za pomocą długiego, cienkiego noża naciąć delikatnie karpia, kierując się od odbytu ku głowie. Nacięcie musi być płytkie, by nie zostały uszkodzone wnętrzności.
  4. Wyjąć z karpia wnętrzności – należy robić to ostrożnie, ponieważ we wnętrzu ryby kryje się pęcherzyk żółciowy. Jego uszkodzenie sprawi, że mięso stanie się gorzkie.
  5. Ponownie opłukać rybę i osuszyć dokładnie za pomocą ręcznika papierowego.

Jak rozpoznać świeżego karpia?

Filetowanie karpia

Kolejnym etapem jest podzielenie ryby na kawałki – na tzw. dzwonka – lub wycięcie z tuszki filetów. By otrzymać dzwonka, trzeba pokroić rybę na 3 lub 4 kawałki, odrzucając głowę i ogon. Kawałki są gotowe do smażenia – wystarczy sól, pieprz i mąka do oprószenia.

Ta druga metoda, czyli filetowanie, jest trudniejsza, ale pozwala uzyskać mięso pozbawione ości i proste w obróbce.

  1. By przygotować filety, należy położyć rybę na desce i cienkim, długim nożem naciąć ją przy samej głowie.
  2. Następnie należy wsunąć nóż głębiej, aby opierał się na kręgosłupie, a ostrze skierowane było ku ogonowi.
  3. Przesunąć nóż jednym, gładkim ruchem od łba do ogona, pamiętając cały czas, by nóż opierał się o kręgosłup karpia.
  4. Czynność powtórzyć, obracając rybę na drugi bok.
  5. Filety z karpia należy oczyścić i usunąć, jeśli jest taka potrzeba, pozostałe ości. W tym celu pomocna może być pęseta.

Należy pamiętać, by przed smażeniem naciąć ukośnie skórę karpia w kilku miejscach – w przeciwnym wypadku pod wpływem temperatury mięso zwinie się.

Pozostałe części ryby można włożyć do bulionu warzywnego, a po ugotowaniu z kawałków mięsa przygotować pulpety do zupy.

Filety z karpia
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne