Karmelizowane warzywa z piekarnika. Przepyszny dodatek do dania głównego
Znudziła ci się tradycyjna surówka z kapusty lub marchewka z groszkiem? Podpowiadamy jak odmienić zwykły obiad w oryginalne danie. Do mięsa i kaszy podaj karmelizowane warzywa korzeniowe. Nie dość, że pięknie wyglądają na talerzu, to dzięki aromatycznym dodatkom wspaniale smakują.
Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 pęczek młodej marchewki,
- 1 pęczek pietruszki,
- 2 czerwone cebule,
- sól morska,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- świeżo mielony pieprz,
- 0,5 cytryny,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- 5-6 ząbków czosnku.
Przepis
Marchewki i pietruszki dokładnie wyszoruj, cebulę pokrój na ćwiartki lub w krążki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Do dużej miski włóż warzywa, polej je olejem, oprósz solą i pieprzem. Posyp cukrem i ułóż na blasze. Dodaj ząbki czosnku w łupinkach oraz tymianek. Warzywa wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl