Karkówka zapiekana w kapuście z ziemniakami w mleku
Przygotowywany w ten sposób karczek wychodzi karczek delikatny, kruchy, soczysty… Po prostu pyszny.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
1,2 kg karkówki bez kości,
1 kg kapusty kiszonej,
opak. przyprawy do karkówki,
puszka ananasów,
1 łyżka smalcu.
Ziemniaki:
1 kg ziemniaków,
2 ząbki czosnku,
woda,
mleko, łyżka soli,
koperek.
Mięso umyć, natrzeć przyprawą. Włożyć na kilka godz. do lodówki. Następnie obsmażyć je na smalcu ze wszystkich stron. Kapustę odcisnąć, pokroić drobno. Część kapusty ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Włożyć mięso, na około ułożyć resztę kapusty. Ananasy pokroić w kostkę, ułożyć na karkówce, kapustę polać sokiem z ananasów. Przykryć i piec ok. 2 godz. w temp. 180 st.
Ziemniaki obrać, zalać w proporcji 1:1 wodą i mlekiem. Dodać czosnek w łupinach i sól. Gotować do miękkości. Posypać posiekanym koperkiem.
Przepis dodał użytkownik czekoladka_m
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze