Kiszonki, czyli dieta uwalniająca hormony szczęścia

Aby poprawić sobie humor, wcale nie trzeba sięgać po czekoladę czy inne słodycze. Wystarczy zjeść porcję kiszonej kapusty lub kiszonego ogórka. Chociaż może wydawać się to szalone, kiszone produkty mają rzeczywisty wpływ na poprawę naszego samopoczucia.

Kiszone produkty wpływają na produkcję hormonów szczęścia
Źródło zdjęć: © 123RF

Największe skupisko serotoniny, czyli popularnego hormonu szczęścia nie znajduje się wcale w mózgu, a w jelitach. Antydepresanty, które mają podnieść poziom serotoniny w mózgu, są mało skuteczne. Probiotyki zawarte w kiszonych produktach biorą udział w produkcji i uwalnianiu ważnych enzymów trawiennych, które ściśle współpracują z substancjami chemicznymi zawartymi w mózgu. Poprawiając jakość jelit, wpływają na produkcję pozytywnych emocji. Nasz mózg musi dosłownie przetrawić pewne składniki odżywcze, aby był w stanie wyprodukować hormony, takie jak serotonina czy dopamina, które odpowiadają za nastrój.

Produkty kiszone na jesienną chandrę

Lato mija nieubłaganie. Krótsze dni, kiepski nastrój i brak sił często dopadają nas jesienią, dlatego warto szczególnie teraz wzbogacić dietę o produkty poprawiające nasze samopoczucie. Prawidłowa flora bakteryjna w jelitach to czynnik wpływający na nasz nastrój. Zwiększenie ilości korzystnych dla jelit bakterii pomoże organizmowi radzić sobie ze stresem, zmniejszyć uczucie niepokoju i poprawić nastrój.

Produkty kiszone, szczególnie te przygotowane w domu są źródłem witamin, minerałów i błonnika. W procesie kiszenia powstają bakterie kwasu mlekowego, które wpływają pozytywnie m.in. na odporność organizmu i pracę przewodu pokarmowego. Spożywając kiszonki, dostarczamy dobroczynne bakterie do naszego organizmu.

Zobacz także: Jajecznica z nietypowym dodatkiem. Zakochasz się w tym smaku:

Zalety produktów kiszonych

Kiszonki przede wszystkim są niskokaloryczne, dlatego polecane są osobom będącym na diecie. W 100 g kiszonej kapusty jest zaledwie 20 kcal. Co więcej, dzięki dużej ilości błonnika pokarmowego świetnie oczyszczają złogi w jelitach.

Źródłem naturalnych probiotyków są kiszona kapusta, ogórki kiszone, a także jogurty i kefiry. Probiotyki zapobiegają wzdęciom i zaparciom, podnoszą odporność organizmu i poprawiają trawienie. Najlepszym ich źródłem będą te produkty, które wykonamy sami w domu. Jeżeli jednak kupujemy kefir czy jogurt w sklepie, szukajmy tych z najkrótszą liczbą składników.

Kiszona kapusta ze sklepu

Niestety kapusta kiszona dostępna w supermarketach często nie jest przygotowywana w sposób naturalny. Aby przyspieszyć proces, producenci dodają do kapusty ocet. Tak przygotowane warzywa nie mają właściwości prozdrowotnych, ponieważ nie występują w nich dobroczynne bakterie.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja