Kapsalon. Intrygujące danie rodem z Niderlandów
Kapsalon to modne ostatnimi czasy danie typu fast food, pochodzące z Niderlandów. Jest połączeniem shoarmy, frytek, żółtego sera i sałatki. Nieziemsko pyszne i dość kaloryczne, ale przygotowane w domu może być świetnym daniem na imprezę z przyjaciółmi.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4 |
- 4 filety z kurczaka (ok. 1 kg)
- 1 opakowanie przyprawy kebab lub shoarma
- 1 główka sałaty lodowej lub pół główki kapusty pekińskiej
- 2 pomidory
- 1 ogórek zielony
- 1 czerwona cebula
- 2 ogórki kiszone
- 700 g mrożonych frytek
- 20 dag sera żółtego
na sos czosnkowy:
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przepis na 4 foremki do zapiekania
- Filety z kurczaka oczyścić i pokroić w długie paski. Natrzeć mieszanką przypraw i olejem. Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Frytki upiec w piekarniku, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Kurczaka obsmażyć krótko na patelni.
- Gotowe frytki rozłożyć w foremkach do zapiekania i posypać startym na tarce serem żółtym. Na wierzch położyć przesmażonego kurczaka i wstawić wszystko do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na jakieś 10 minut.
- W międzyczasie pokroić na paski sałatę lub poszatkować kapustę pekińską bardzo drobno, pomidory i ogórki kiszone pokroić w kostkę, ogórek zielony w grubsze plastry (nie obierać ze skórki). Pokroić w pióra cebulę i dodać do reszty warzyw. Wymieszać.
- Przygotować sos czosnkowy.
- Z piekarnika wyjąć foremki z mięsem i frytkami. Na wierzchu ułożyć warzywa i polać wszystko sosem. Podawać na gorąco.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze