Mak – niezastąpiony w domowych wypiekach. Jakie ma właściwości?

Siała baba mak... bo wiedziała, że pięknie przyozdobi ogród, a nasionka jego owocu nadadzą aromatu pieczywu i wyrobom cukierniczym.

Poppy seeds in a ceramic spoonpoppy, seed, spice, condiment, grain, spoon, ceramic, equipment, kitchen, ingredients, vegetarian, organic, blue, calcium, cosmetic, dried, farming, food, black, backgrounds, textures, grey, heap, ingredient, lot, medicine, multitude, oil, opiate, opium, agriculture, product, rusted, vitaminNa świecie istnieje kilkadziesiąt gatunków maku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©images and videos - stock.adobe.com
oprac.  KGD

Mak – wartości odżywcze

Nasionka maku są źródłem wielu ważnych składników odżywczych. Dostarczają błonnika, wapnia, potasu, magnezu, miedzi, manganu, fosforu, cynku i żelaza. Ponadto, mak dostarcza witamin A, D, E i C, które łatwo rozpuszczają się w tłuszczach. Mak to także źródło białka roślinnego.

Mak jest bardzo kaloryczny, ponieważ jego nasionka w połowie składają się z tłuszczu. 100 g maku dostarcza prawie 480 kcal.

Mak – właściwości

Mak, choć kaloryczny, ma pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.

Olej z nasion maku zawiera nasycone kwasy tłuszczowe (szczególnie omega-6), dlatego ma pozytywny wpływ na pracę nerek i wątroby, obniża poziom złego cholesterolu, a także wspomaga gojenie ran.

Biały mak

Dzięki witaminom mak wpływa korzystnie na układ nerwowy, a zawarty w nim magnez redukuje skurcze mięśni. Poza tym, mak wywołuje uczucie sytości, poprawia pracę jelit i wspomaga detoksykację organizmu.

Mak ma bardzo korzystny wpływ na układ krwionośny. Przeciwdziała wystąpieniu anemii i niedokrwistości, a także reguluje ciśnienie przez co wspomaga w walce z nadciśnieniem.

Mak – rodzaje i ich zastosowanie

Na świecie istnieje kilkadziesiąt gatunków maku, w tym mak alpejski, mak piaskowy czy mak wschodni. Jednak w Polsce czterema najważniejszymi są:

Mak niebieski (europejski) – odmiana przeznaczona do celów kulinarnych. Ma szaro-fioletowe nasionka, z których uzyskuje się olej makowy, produkt dostępny głównie w sklepach ze zdrową żywnością; świetnie komponuje się z warzywami w sałatkach. Mak niebieski jest podstawą wielu deserów: strucli, klusków z makiem, makowców czy kutii. Nie może go również zabraknąć jako zwieńczenia pieczywa, przede wszystkim bułek kajzerek.

Mak biały (indyjski) – odmiana stosowana w kuchni, ale o wiele rzadziej niż mak niebieski, głównie ze względu na ograniczoną dostępność. Jest delikatniejszy w smaku, a wykorzystywany jest szczególnie w przygotowaniu sławnych rogali marcińskich.

Mak leczniczy - wyglądem nie odbiega od maku polnego, ale jest większy. Wykorzystuje się go w produkcji leków, ponieważ z jego łodygi uzyskuje się biały sok, który po wysuszeniu daje proszek - opium. Zarówno dawniej, jak i dziś opium używany jest jako środek nasenny i odurzający. Poza tym, substancje składowe opium znajdują zastosowanie w różnego rodzaju medykamentach: morfina podawana jest, aby uśmierzyć silne bóle pooperacyjne lub w przypadku osób nieuleczalnie chorych, kodeina i narkotyna dodawane są do syropów i tabletek wykrztuśnych, a papaweryna znajdzie się w składzie leków rozkurczowych.

Mak polny – odmiana, która zdobi pola zbóż. Dawniej z jego płatków przygotowywano napar, który miał działanie wykrztuśne, rozkurczowe, pomagał przy bezsenności i biegunce. Dziś pochodzące z maku polnego płatki makowe stanowią składnik mieszanek ziołowych. Ekstrakt natomiast wykorzystywany jest w produkcji żelów do higieny intymnej.

Mak – przygotowywanie

Przygotowanie maku do spożycia jest bardzo proste:

  • przepłukujemy w sicie suche nasiona zimną wodą,
  • moczymy je w mleku, a potem krótko gotujemy,
  • dobrze odsączamy i mielimy dwa lub trzy razy przez maszynkę z drobnym sitkiem.

W przypadku, gdy masa makowa okaże się zbyt rzadka, możemy zagęścić ją kaszą manną, bułką tartą lub wysuszonymi biszkoptami.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀