WAŻNE
TERAZ

Ewakuacja na Westerplatte. Awaria gazociągu

Mak – niezastąpiony w domowych wypiekach. Jakie ma właściwości?

Siała baba mak... bo wiedziała, że pięknie przyozdobi ogród, a nasionka jego owocu nadadzą aromatu pieczywu i wyrobom cukierniczym.

Poppy seeds in a ceramic spoonpoppy, seed, spice, condiment, grain, spoon, ceramic, equipment, kitchen, ingredients, vegetarian, organic, blue, calcium, cosmetic, dried, farming, food, black, backgrounds, textures, grey, heap, ingredient, lot, medicine, multitude, oil, opiate, opium, agriculture, product, rusted, vitaminNa świecie istnieje kilkadziesiąt gatunków maku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©images and videos - stock.adobe.com
oprac.  KGD

Mak – wartości odżywcze

Nasionka maku są źródłem wielu ważnych składników odżywczych. Dostarczają błonnika, wapnia, potasu, magnezu, miedzi, manganu, fosforu, cynku i żelaza. Ponadto, mak dostarcza witamin A, D, E i C, które łatwo rozpuszczają się w tłuszczach. Mak to także źródło białka roślinnego.

Mak jest bardzo kaloryczny, ponieważ jego nasionka w połowie składają się z tłuszczu. 100 g maku dostarcza prawie 480 kcal.

Mak – właściwości

Mak, choć kaloryczny, ma pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.

Olej z nasion maku zawiera nasycone kwasy tłuszczowe (szczególnie omega-6), dlatego ma pozytywny wpływ na pracę nerek i wątroby, obniża poziom złego cholesterolu, a także wspomaga gojenie ran.

Biały mak

Dzięki witaminom mak wpływa korzystnie na układ nerwowy, a zawarty w nim magnez redukuje skurcze mięśni. Poza tym, mak wywołuje uczucie sytości, poprawia pracę jelit i wspomaga detoksykację organizmu.

Mak ma bardzo korzystny wpływ na układ krwionośny. Przeciwdziała wystąpieniu anemii i niedokrwistości, a także reguluje ciśnienie przez co wspomaga w walce z nadciśnieniem.

Mak – rodzaje i ich zastosowanie

Na świecie istnieje kilkadziesiąt gatunków maku, w tym mak alpejski, mak piaskowy czy mak wschodni. Jednak w Polsce czterema najważniejszymi są:

Mak niebieski (europejski) – odmiana przeznaczona do celów kulinarnych. Ma szaro-fioletowe nasionka, z których uzyskuje się olej makowy, produkt dostępny głównie w sklepach ze zdrową żywnością; świetnie komponuje się z warzywami w sałatkach. Mak niebieski jest podstawą wielu deserów: strucli, klusków z makiem, makowców czy kutii. Nie może go również zabraknąć jako zwieńczenia pieczywa, przede wszystkim bułek kajzerek.

Mak biały (indyjski) – odmiana stosowana w kuchni, ale o wiele rzadziej niż mak niebieski, głównie ze względu na ograniczoną dostępność. Jest delikatniejszy w smaku, a wykorzystywany jest szczególnie w przygotowaniu sławnych rogali marcińskich.

Mak leczniczy - wyglądem nie odbiega od maku polnego, ale jest większy. Wykorzystuje się go w produkcji leków, ponieważ z jego łodygi uzyskuje się biały sok, który po wysuszeniu daje proszek - opium. Zarówno dawniej, jak i dziś opium używany jest jako środek nasenny i odurzający. Poza tym, substancje składowe opium znajdują zastosowanie w różnego rodzaju medykamentach: morfina podawana jest, aby uśmierzyć silne bóle pooperacyjne lub w przypadku osób nieuleczalnie chorych, kodeina i narkotyna dodawane są do syropów i tabletek wykrztuśnych, a papaweryna znajdzie się w składzie leków rozkurczowych.

Mak polny – odmiana, która zdobi pola zbóż. Dawniej z jego płatków przygotowywano napar, który miał działanie wykrztuśne, rozkurczowe, pomagał przy bezsenności i biegunce. Dziś pochodzące z maku polnego płatki makowe stanowią składnik mieszanek ziołowych. Ekstrakt natomiast wykorzystywany jest w produkcji żelów do higieny intymnej.

Mak – przygotowywanie

Przygotowanie maku do spożycia jest bardzo proste:

  • przepłukujemy w sicie suche nasiona zimną wodą,
  • moczymy je w mleku, a potem krótko gotujemy,
  • dobrze odsączamy i mielimy dwa lub trzy razy przez maszynkę z drobnym sitkiem.

W przypadku, gdy masa makowa okaże się zbyt rzadka, możemy zagęścić ją kaszą manną, bułką tartą lub wysuszonymi biszkoptami.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć