Trwa ładowanie...

Mak – niezastąpiony w domowych wypiekach. Jakie ma właściwości?

Siała baba mak... bo wiedziała, że pięknie przyozdobi ogród, a nasionka jego owocu nadadzą aromatu pieczywu i wyrobom cukierniczym.

Na świecie istnieje kilkadziesiąt gatunków maku Na świecie istnieje kilkadziesiąt gatunków maku Źródło: Adobe Stock, fot: ©images and videos - stock.adobe.com
d3tj21q
d3tj21q

Mak – wartości odżywcze

Nasionka maku są źródłem wielu ważnych składników odżywczych. Dostarczają błonnika, wapnia, potasu, magnezu, miedzi, manganu, fosforu, cynku i żelaza. Ponadto, mak dostarcza witamin A, D, E i C, które łatwo rozpuszczają się w tłuszczach. Mak to także źródło białka roślinnego.

Mak jest bardzo kaloryczny, ponieważ jego nasionka w połowie składają się z tłuszczu. 100 g maku dostarcza prawie 480 kcal.

Mak – właściwości

Mak, choć kaloryczny, ma pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.

Olej z nasion maku zawiera nasycone kwasy tłuszczowe (szczególnie omega-6), dlatego ma pozytywny wpływ na pracę nerek i wątroby, obniża poziom złego cholesterolu, a także wspomaga gojenie ran.

Biały mak

Dzięki witaminom mak wpływa korzystnie na układ nerwowy, a zawarty w nim magnez redukuje skurcze mięśni. Poza tym, mak wywołuje uczucie sytości, poprawia pracę jelit i wspomaga detoksykację organizmu.

d3tj21q

Mak ma bardzo korzystny wpływ na układ krwionośny. Przeciwdziała wystąpieniu anemii i niedokrwistości, a także reguluje ciśnienie przez co wspomaga w walce z nadciśnieniem.

Mak – rodzaje i ich zastosowanie

Na świecie istnieje kilkadziesiąt gatunków maku, w tym mak alpejski, mak piaskowy czy mak wschodni. Jednak w Polsce czterema najważniejszymi są:

Mak niebieski (europejski) – odmiana przeznaczona do celów kulinarnych. Ma szaro-fioletowe nasionka, z których uzyskuje się olej makowy, produkt dostępny głównie w sklepach ze zdrową żywnością; świetnie komponuje się z warzywami w sałatkach. Mak niebieski jest podstawą wielu deserów: strucli, klusków z makiem, makowców czy kutii. Nie może go również zabraknąć jako zwieńczenia pieczywa, przede wszystkim bułek kajzerek.

Mak biały (indyjski) – odmiana stosowana w kuchni, ale o wiele rzadziej niż mak niebieski, głównie ze względu na ograniczoną dostępność. Jest delikatniejszy w smaku, a wykorzystywany jest szczególnie w przygotowaniu sławnych rogali marcińskich.

d3tj21q

Mak leczniczy - wyglądem nie odbiega od maku polnego, ale jest większy. Wykorzystuje się go w produkcji leków, ponieważ z jego łodygi uzyskuje się biały sok, który po wysuszeniu daje proszek - opium. Zarówno dawniej, jak i dziś opium używany jest jako środek nasenny i odurzający. Poza tym, substancje składowe opium znajdują zastosowanie w różnego rodzaju medykamentach: morfina podawana jest, aby uśmierzyć silne bóle pooperacyjne lub w przypadku osób nieuleczalnie chorych, kodeina i narkotyna dodawane są do syropów i tabletek wykrztuśnych, a papaweryna znajdzie się w składzie leków rozkurczowych.

Mak polny – odmiana, która zdobi pola zbóż. Dawniej z jego płatków przygotowywano napar, który miał działanie wykrztuśne, rozkurczowe, pomagał przy bezsenności i biegunce. Dziś pochodzące z maku polnego płatki makowe stanowią składnik mieszanek ziołowych. Ekstrakt natomiast wykorzystywany jest w produkcji żelów do higieny intymnej.

Mak – przygotowywanie

Przygotowanie maku do spożycia jest bardzo proste:

  • przepłukujemy w sicie suche nasiona zimną wodą,
  • moczymy je w mleku, a potem krótko gotujemy,
  • dobrze odsączamy i mielimy dwa lub trzy razy przez maszynkę z drobnym sitkiem.
d3tj21q

W przypadku, gdy masa makowa okaże się zbyt rzadka, możemy zagęścić ją kaszą manną, bułką tartą lub wysuszonymi biszkoptami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3tj21q
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3tj21q
Więcej tematów